Cum a pătruns pesta porcină africană în Republica Moldova și câți porci au fost nimiciți

shadow
Joi, 08.11.2018 09:06   2275
Din anul 2016 pănă pe 1 noiembrie 2018 pe teritoriul republicii au fost înregistrate 46 focare de pestă porcină africană (33 la porci domestici și 13 la mistreți), anunță Direcția supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA).

Potrivit autorității, la porci domestici 27 focare au fost rezolvate, iar șase sunt în evoluție. În fauna sălbatică sunt monitorizate 13 focare, în care 19 mistreți au fost testați pozitiv la pestă porcină africană (PPA).

Au fost nimiciți 578 de porci domestici 

În anul 2018, din cauza PPA au fost nimiciți 578 de porci domestici și afectați 16 mistreți. Au mai fost depistați 10 cadavre de mistreți dintre care 3 au fost negativi la virusul PPA, iar șapte fiind în stare avansată de putrefacție, tehnic a fost imposibil de a-i testa. 

Potrivit ANSA, în anii 2016 - 2018 au fost afectate de PPA 14 raioane: Dondușeni, Soroca, Edineț, Ștefan Vodă, Orhei, Cimișlia, Cahul, Ciadîr - Lunga, Taraclia, Vulcănești, Rezina, Hîncești, Anenii Noi, Căușeni.  

Conform Planului măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale și în scopul eradicării și prevenirii răspândirii pestei porcine africane în satele în care s-au depistat trei și mai multe focare de PPA a fost nimicit tot efectivul de porcine din localitățile Crocmaz (288 capete) și Palanca (37 capete), raionul Ștefan Vodă.

Cum pătrunde în Moldova virusul pestei porcine africane 

La efectuarea anchetei epidemiologice ANSA a stabilit, că virusul pestei porcine africane a fost introdus în Republica Moldova prin intermediul mistreților și a cărnii de porc, produselor și subproduselor de origine animală provenite de la animale receptive la virusul pestei porcine africane (porcii domestici și mistreți) introduse fraudulos din țările afectate cu pesta porcină africană.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Protecția consumatorilor   Agricultura și vinificația   HoReCa  

Advertisement

Oportunitati