Cum a pătruns pesta porcină africană în Republica Moldova și câți porci au fost nimiciți

shadow
Joi, 08.11.2018 09:06   831
Din anul 2016 pănă pe 1 noiembrie 2018 pe teritoriul republicii au fost înregistrate 46 focare de pestă porcină africană (33 la porci domestici și 13 la mistreți), anunță Direcția supraveghere sanitar-veterinară din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA).

Potrivit autorității, la porci domestici 27 focare au fost rezolvate, iar șase sunt în evoluție. În fauna sălbatică sunt monitorizate 13 focare, în care 19 mistreți au fost testați pozitiv la pestă porcină africană (PPA).

Au fost nimiciți 578 de porci domestici 

În anul 2018, din cauza PPA au fost nimiciți 578 de porci domestici și afectați 16 mistreți. Au mai fost depistați 10 cadavre de mistreți dintre care 3 au fost negativi la virusul PPA, iar șapte fiind în stare avansată de putrefacție, tehnic a fost imposibil de a-i testa. 

Potrivit ANSA, în anii 2016 - 2018 au fost afectate de PPA 14 raioane: Dondușeni, Soroca, Edineț, Ștefan Vodă, Orhei, Cimișlia, Cahul, Ciadîr - Lunga, Taraclia, Vulcănești, Rezina, Hîncești, Anenii Noi, Căușeni.  

Conform Planului măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale și în scopul eradicării și prevenirii răspândirii pestei porcine africane în satele în care s-au depistat trei și mai multe focare de PPA a fost nimicit tot efectivul de porcine din localitățile Crocmaz (288 capete) și Palanca (37 capete), raionul Ștefan Vodă.

Cum pătrunde în Moldova virusul pestei porcine africane 

La efectuarea anchetei epidemiologice ANSA a stabilit, că virusul pestei porcine africane a fost introdus în Republica Moldova prin intermediul mistreților și a cărnii de porc, produselor și subproduselor de origine animală provenite de la animale receptive la virusul pestei porcine africane (porcii domestici și mistreți) introduse fraudulos din țările afectate cu pesta porcină africană.

Advertisement

La eradicarea focarelor de boală s-a efectuat cartagrafierea efectivelor de porcine și mistreți, distrugerea oficială a carcaselor, a produselor secundare și a deșeurilor, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focar, sânt stabilite zonele infectate, controlul mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți, dezinfecție, deratizare.

De notat că tratament și vaccinare contra PPA nu se efectuează. 

Pe 21 septembrie 2018 a fost aprobat și Planul măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova. 

Totodată au fost stabilite mai clar cerințele de biosecuritate: pentru exploatațiile de porcine: nonprofesionale, cu un efectiv de pînă la 5 porcine, a căror masă corporală depășește 30 kg; de capacitate mică, cu un efectiv cuprins între 6-100 de porcine, a căror masă corporală depășește 30 kg; de capacitate mare, cu un efectiv mai mare de 101 de porcine, a căror masă corporală depășește 30 kg; au fost stabilite și cerințe de biosecuritate indispensabile profilaxiei și controlului pestei porcine africane la mistreți.

Potrivit ANSA pe 1 noiembrie 2018 mai erau în evoluție șase focare de pestă porcină africană la porci domestici, din care trei focare în raionul Cahul (2 focare în localitatea Paicu și un focar în localitatea Zîrnești) și trei focare în raionul Ștefan Vodă (2 focare în localitatea Tudora și un focar în localitatea Olănești).

În cazul a altor 13 focare de pestă porcină africană la mistreți, continuă monitorizarea. E vorba de un focar în raionul Orhei, ocolul silvic Vatici, SRL NatSilva; un focar în raionul Cimișlia, ocolul silvic Zloți; două focare în raionul Cahul, în apropierea satelor Manta și Cucoara; un focar în raionul Rezina, în apropierea s. Tăhnăuți; opt focare în raionul Ștefan Vodă în apropierea satelor Palanca, Crocmaz și Olănești.

ANSA mai susține că la moment sunt efectuate măsurile de eradicare a focarelor.

Pagube de milioane 

Conform specialiștilor, boala afectează porcii domestici și cei sălbatici. Virusul nu se transmite la om, dar poate genera pierderi mari crescătorilor de porci.

PPA este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ajunge în țară se pot înregistra pagube de zeci și sute de milioane lei.

Datele statistice arată că la începutul acestui an în Republica Moldova erau atestate 439.000 de porcine, în scădere cu circa 14.000 față de anul precedent. Din totalul de porcine, 56,4% erau în gospodările populației. O eventuală extindere a bolii ar putea avea efecte grave pentru populație și economia țării.

De notat că pesta porcină face ravagii în statele vecine. Astfel în România, pesta a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din țară și a doua ca mărime din UE, fiind sacrificați peste 250.000 de porci.Oportunitati