Locomotive americane asamblate în Kazahstan pentru o cale ferată moldovenească

shadow
Miercuri, 07.11.2018 05:14   1843
General Electric Transportation, subsidiara gigantului american General Electric a câștigat licitația de livrare a 12 locomotive magistrale noi pentru întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM).

Contractul semnat pe 6 noiembrie 2018, de administrația CFM și reprezentanții companiei americane, prevede și asigurarea întreprinderii cu un Depou renovat.

Locomotive americane din Kazahstan!?

Costul total al acestora ajunge la 45 milioane de euro, iar documentul prevede că firma va livra primele locomotive abia la începutul anului 2020, anunță CFM. Asta chiar dacă anterior se anunța că primele două locomotive ar urma să ajungă în dotarea CFM peste 6 luni de la semnarea contractului.

Citiți și:

Cine va livra locomotivele pentru Calea Ferată din Moldova

Potrivit caietului de sarcini, locomotivele urmează să aibă o capacitate a motorului de 2.982 Kw și să corespundă tuturor standardelor ecologice.

O astfel de capacitate au locomotivele seria Evolution modelul TE33A (ТЭ33А).  Acesta este un tip de locomotivă diesel dezvoltat de GE Transportation Systems pentru căile ferate cu ecartament de 1.520 mm, specific statelor din spațiul postsovietic și Mongolia. Locomotivele TE33A sunt asamblate din kituri la o fabrică GE din Kazahstan și care au fost livrate deja în mai multe state din regiune. 

Locomotivele TE33A dispun de un motor GE Evolution Series cu 12 cilindri, de 4.500 cai putere, care oferă o putere mare, productivitate sporită, flexibilitate sporită, costuri mai mici pe durata ciclului de viață și fiabilitate îmbunătățită în operațiunile de transport greu.

Advertisement

Locomotivele vor circula pe întregul traseu din Republica Moldova și vor fi implicate mai mult în transportul de marfă. Comparativ cu locomotivele sovietice moștenite, TE33A poate reduce în mod semnificativ emisiile nocive, poate economisi costurile cu combustibilul și poate crește timpul între reviziile de întreținere.

Ucraina de exemplu a semnat în februarie 2018, un contract de circa un miliard de dolari cu General Electric pentru livrarea 30 de locomotive, precum și comenzi suplimentare de locomotive de peste 10 ani, modernizarea locomotivelor din flota existentă a căii ferate și servicii de întreținere de lungă durată. 

Licitația cu probleme ce a durat aproape doi ani

Licitația pentru achiziționarea locomotivelor a durat aproape doi ani, s-a desfășurat în două etape, care au presupus analiza condițiilor tehnice și financiare ale ofertei. În cadrul primei etape au fost depuse cinci oferte tehnice, iar în cea de-a doua, s-au depus doar două dintre dosare. Acestea au fost selectate de o comisie de experți de la BERD și BEI precum și specialiști de la CFM.

De notat că procesul de achiziție a fost însoțit de o serie de probleme legate de condițiile tehnice și alocarea de bani. Chiar a existat și un conflict între câteva instituții de stat. În plus a fost nevoie de revizit o serie de cerințe impuse de finanțatorul principal.

Mold-street a dat și numele a patru din cele cinci companii ce au participat la licitație, inclusiv și faptul că General Electric Transportation se număra printre favorite.

Totodată am relatat că în aprilie 2017, chiar în ajunul sărbătorilor de Paști, Calea Ferată a început testarea unei locomotive a companiei General Electric Transportation din Kazakhstan.

"Locomotiva a fost adusă mai de mult și nu are legătură cu licitația", declara atunci pentru Mold-street, Iurie Topală, directorul CFM.  

Planul de achiziționare a locomotivelor face parte din Proiectul de Restructurare și Reorganizare a CFM, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană. Costul total al acestuia este de 110 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt oferite sub formă de grant din partea Fondului de Investiții pentru Vecinătate, alte 250.000 de euro sunt acordate pentru punerea în aplicare a sistemului informațional de management al energiei, iar 1,5 milioane de euro sunt alocate pentru asistența tehnică din Fondul special al acționarilor BERD.

Citiți și:

Calea Ferată nu a cumpărat locomotive noi, dar deja există riscul că nu le va putea plăti Oportunitati