Probleme financiare la Transgaz. Compania nu are bani pentru conducta Ungheni-Chişinău

shadow
Marţi, 06.11.2018 07:33   1029
Repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat de Transgaz din România sub formă de dividende are un impact negativ asupra capacităţii companiei de a-și finanţa programul de investiţii, spun oficiali ai Transgaz.

În consecinţă compania Transgaz din România, ce a cumpărat recent întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz din Moldova, va fi nevoită să recurgă la împrumuturi pentru a finanâa proiectele de extindere, inclusiv şi construcţia conductei Ungheni-Chişinău.

Citiţi şi:

Ce termen are Transgaz pentru a construi conducta Ungheni-Chişinău

"Repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat de Transgaz sub formă de dividende impactează negativ capacitatea Transgaz de a finanţa un amplu program de investiţii, care include proiectele strategice cuprinse în programul de dezvoltare pe zece ani al companiei aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi alte investiţii/achiziţii cuprinse în strategia de dezvoltare a companiei”, susțin oficialii Transgaz, citați de Bursa.ro.

Transgaz afectată de decizia guvernului român

”Menţinerea cotei de repartizare de 90% din profitul net sub formă de dividende va determina creşterea gradului de îndatorare al companiei, care va fi obligată să se împrumute suplimentar”, afirmă aceștia.

Advertisement

Este pentru prima oară când o companie de stat din România recunoaște că este afectată prin dividendele excesive cerute de statul român pentru a completa deficitul bugetar.

Cât despre construcţia conductei Ungheni-Chişinău, administraţia Transgaz spune că termenul estimat de finalizare a inves­tiţiei este decembrie 2019. La fel şi construcţia altor două conducte, Oneşti-Gherăeşti şi Gherăeşti-Leţcani, care vor asigura interconectarea sistemului gazier românesc cu gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău, finalizarea e prevăzută în decembrie 2019.

Doi ani pentru a construi conducta

Amintim că pe 6 septembrie, Agenția Proprietății Publice, Ministerul Economiei și Infrastructurii și compania Eurotransgaz SRL, subsidiara companiei Transgaz din România au semnat Certificatul de finalizare pentru tranzacția de vânzare-cumpărare a întreprinderii de Stat  Vestmoldtransgaz la concurs investițional.

Urmare acestei convenții, în bugetul de stat a fost achitată suma de 180,2 milioane lei care reprezintă prețul de vânzare al complexului patrimonial unic Vestmoldtransgaz.

"Finalizarea cu succes a acestei etape este o reuşită, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: greul şi munca de-abia acum încep. Mă aştept ca Transgaz să-şi dedice atenţia şi energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz”, promitea Dănuţ Andruşcă, Ministrul român al Economiei.

În schimb omologul său de la Chişinău, Chiril Gaburici a susţinut că această acţiune "este un pas mare spre integrarea Republicii Moldova în sistemul energetic european".

Proiectul gazoductului Ungheni-Chişinău, presupune o conductă de aproximativ 120 km, 4 staţii de reglare-măsurare a presiunii gazelor naturale, un nod de măsurare gaze bidirecţional şi construcţia unui complex administrativ”, a spus Sterian

Potrivit APP, compania Eurotransgaz, subsidiara Transgaz urma să demareze încă la finele lunii septembrie procedurile de achiziție a materialelor și lucrărilor necesare pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, conform proiectului tehnic, coordonat de autoritățile competente din Moldova.

Eurotransgaz are un termen de până la 23 de luni pentru realizarea Programului Investițional în mărime de până la 93 milioane euro. Altfel spus conducta va fi gata cel mai probabil că în vara anului 2020, în ajunul alegerilor prezidenţiale.

Citiţi şi:

Ministrul Dănuț Andrușcă: Un prim pas spre înfăptuirea Unirii dintre România și Republica MoldovaOportunitati