Agenţia Moody's confirmă ratingul Moldovei, dar constată o creştere a riscurilor fiscale şi politice

shadow
Marţi, 06.11.2018 09:33   699
Moody's Investors Service a confirmat ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală al Republicii Moldova la "B3" şi a menţinut perspectiva la stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Pe de o parte, instituția menționează dinamica bună a PIB (ritm anual prognozat la 4% în perioada 2019-2020), nivelul redus al datoriei publice și reformele din sistemul financiar. 

Creştere economică susţinută de consumul privat, bazat pe remitenţe

Decizia agenţiei vine în urma creşterii economice solide, ponderată de nivelul scăzut de bogăţie şi dificultăţile economice structurale, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătăţirii capacităţii instituţionale, pe fondul dificultăţilor de guvernare şi al predictibilităţii politice reduse, a riscurilor politice moderate şi a diminuării riscurilor din sectorul bancar, apreciază Moody's.

Citiți și:

Cum politicienii ”umflă” ratingul Moody’s pentru Republica Moldova

Ratingul pe termen lung pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în valută rămâne neschimbat, la "B2" şi, respectiv, "Caa1", în timp ce calificativul pentru obligaţiunile guvernamentale şi depozitele în monedă locală se menţine la "B2", informează agenţia de evaluare financiară.

Advertisement

Decizia de confirmare a calificativelor "B3" echilibrează provocările la adresa ratingului de credit al Republicii Moldova, care includ nivelul scăzut al PIB-ului per capita, fundamentele economice şi de export reduse şi soliditatea instituţională limitată, faţă de datoria guvernamentală moderată şi progresele înregistrate în programul cu FMI în vederea rezolvării vulnerabilităţilor din sectorul bancar.

Potrivit experţilor de la Moody’s creşterea economiei Republicii Moldova a fost solidă în primul semestru din 2018, PIB-ul real înregistrând un avans anual de 4,5%, faţă de o expansiune de 2,9% în perioada similară din 2017.

Creşterea a fost susţinută de consumul privat robust, sprijinit de banii trimişi de cetăţenii care lucrează în străinătate şi de majorarea investiţiilor. Avansul exporturilor a fost solid, reflectând mediul extern favorabil şi sporirea integrării comerciale cu UE, deşi contribuţia exporturilor nete rămâne negativă din cauza avansului mai puternic al importurilor, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Riscurile cresc pentru Moldova

Pe de altă parte, experții Moody’s atrag atenția la provocările structurale din economie și la fragilitatea climatului politic. Astfel puterea instituțională, măsurată prin indicatorii de guvernare mondială, rămâne slabă, în special în ceea ce privește controlul corupției.

În ciuda progreselor înregistrate în punerea în aplicare a reformelor convenite cu instituțiile internaționale în ultimii doi ani, riscurile de implementare au crescut înainte de viitoarele alegeri parlamentare, în timp ce elaborarea politicilor rămâne imprevizibilă, după cum a subliniat recent adoptarea unui pachet de măsuri fiscale negative la sfârșitul lunii iulie 2018.

Totodată progresele limitate în ceea ce privește reformele sistemului judiciar au condus la anularea programului de sprijin bugetar al UE din anul precedent, menţionează Moody’s. 

Experţii mai constată că în pofida stabilității recente, mediul politic intern rămâne fragil, în special înaintea alegerilor generale din februarie 2019. Slăbiciunile din mediul politic intern implică și riscuri fiscale, exemplificate prin recenta suspendare a asistenței macrofinanciare UE după invalidare din alegerile primarului capitalei. Oportunitati