Agenția Moody's confirmă ratingul Moldovei, dar constată o creștere a riscurilor fiscale și politice

shadow
Marţi, 06.11.2018 09:33   816
Moody's Investors Service a confirmat ratingul pe termen lung în valută și monedă locală al Republicii Moldova la "B3" și a menținut perspectiva la stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Pe de o parte, instituția menționează dinamica bună a PIB (ritm anual prognozat la 4% în perioada 2019-2020), nivelul redus al datoriei publice și reformele din sistemul financiar. 

Creștere economică susținută de consumul privat, bazat pe remitențe

Decizia agenției vine în urma creșterii economice solide, ponderată de nivelul scăzut de bogăție și dificultățile economice structurale, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătățirii capacității instituționale, pe fondul dificultăților de guvernare și al predictibilității politice reduse, a riscurilor politice moderate și a diminuării riscurilor din sectorul bancar, apreciază Moody's.

Citiți și:

Cum politicienii ”umflă” ratingul Moody’s pentru Republica Moldova

Ratingul pe termen lung pentru obligațiunile guvernamentale și depozitele în valută rămâne neschimbat, la "B2" și, respectiv, "Caa1", în timp ce calificativul pentru obligațiunile guvernamentale și depozitele în monedă locală se menține la "B2", informează agenția de evaluare financiară.

Advertisement

Decizia de confirmare a calificativelor "B3" echilibrează provocările la adresa ratingului de credit al Republicii Moldova, care includ nivelul scăzut al PIB-ului per capita, fundamentele economice și de export reduse și soliditatea instituțională limitată, față de datoria guvernamentală moderată și progresele înregistrate în programul cu FMI în vederea rezolvării vulnerabilităților din sectorul bancar.

Potrivit experților de la Moody’s creșterea economiei Republicii Moldova a fost solidă în primul semestru din 2018, PIB-ul real înregistrând un avans anual de 4,5%, față de o expansiune de 2,9% în perioada similară din 2017.

Creșterea a fost susținută de consumul privat robust, sprijinit de banii trimiși de cetățenii care lucrează în străinătate și de majorarea investițiilor. Avansul exporturilor a fost solid, reflectând mediul extern favorabil și sporirea integrării comerciale cu UE, deși contribuția exporturilor nete rămâne negativă din cauza avansului mai puternic al importurilor, apreciază agenția de evaluare financiară.

Riscurile cresc pentru Moldova

Pe de altă parte, experții Moody’s atrag atenția la provocările structurale din economie și la fragilitatea climatului politic. Astfel puterea instituțională, măsurată prin indicatorii de guvernare mondială, rămâne slabă, în special în ceea ce privește controlul corupției.

În ciuda progreselor înregistrate în punerea în aplicare a reformelor convenite cu instituțiile internaționale în ultimii doi ani, riscurile de implementare au crescut înainte de viitoarele alegeri parlamentare, în timp ce elaborarea politicilor rămâne imprevizibilă, după cum a subliniat recent adoptarea unui pachet de măsuri fiscale negative la sfârșitul lunii iulie 2018.

Totodată progresele limitate în ceea ce privește reformele sistemului judiciar au condus la anularea programului de sprijin bugetar al UE din anul precedent, menționează Moody’s. 

Experții mai constată că în pofida stabilității recente, mediul politic intern rămâne fragil, în special înaintea alegerilor generale din februarie 2019. Slăbiciunile din mediul politic intern implică și riscuri fiscale, exemplificate prin recenta suspendare a asistenței macrofinanciare UE după invalidare din alegerile primarului capitalei. Oportunitati