Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 nu este încă gata

shadow
Duminică, 04.11.2018 07:37   866
Proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2019 va fi prezentat Guvernului spre examinare în următoarele zile, astfel ca încât până la sfârșitul lunii noiembrie să fie discutat și adoptat de Legislativul țării, promit şefii de la Ministerul Finanţelor.

Astfel Octavian Armaşu, ministrul Finanțelor, a menționat că proiectul principalului document financiar pentru anul viitor este, practic gata, dar mai rămân să fie precizate anumite momente de ordin tehnic.

Proiectul este încă la Ministerul Finanțelor

"Într-o săptămînă, vom prezenta documentul în Guvern, după care îl vom transmite colegilor din Parlament pentru votare. Obiectivul nostru prevede ca, până la sfârșitul lunii noiembrie, Parlamentul să-l voteze”, anunţa la finele lunii octombrie, Octavian Armaşu.

Peste câteva zile însă, Ion Chicu, secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor în cadrul unui interviu pentru Moldpres a spus că proiectul inițial al bugetului de stat este încă la Ministerul Finanțelor.

"Intenționăm să-l remitem la guvern cel târziu până la 10 noiembrie. Timp de o săptămână acesta va fi consultat public și sperăm va fi aprobat de guvern, astfel încât parlamentului în luna noiembrie să-i rămână cel puțin două săptămâni pentru a vota proiectul.

Advertisement

Graficul este restrâns, dar realist”, a dat asigurări Ion Chicu.

Nici Armaşu şi nici Chicu nu oferă detalii şi cifre exacte despre proiect şi nici nu explică de ce proiectul de lege a bugetului de stat pentru 2019 nu a fost elaborat la timp.

Or, Legea finanțelor publice și responsabilitățile bugetar-fiscale prevede că guvernul aprobă și prezintă parlamentului, până pe 15 octombrie a fiecărui an, proiectul legii bugetare pentru anul viitor.

Potrivit Ministrului Finanţelor, proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 prevede o creștere a veniturilor în conformitate cu prognozele de creștere economică a țării, majorarea cheltuielilor, precum și menținerea deficitului bugetar la un nivel comparabil cu cel din acest an.

Documentul urmează a fi "avizat" şi aprobat de Partidul Democrat

Totodată Octavian Armaşu susţine că preconizata majorare a salariilor pentru angajații din sectorul public a fost coordonată cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional.

Șeful Ministerului Finanțelor a mai precizat că instituţia pe care o conduce a format un buget, care să ia în calcul o evaluare prudentă a creșterii veniturilor, cu toate că există încă rezerve pentru creșterea încasărilor la buget prin sporirea colectărilor de impozite și taxe.

De notat că situaţia creată în privinţa elaborării bugetului de stat nu este nouă şi ea se repetă an de an. În anul 2017, bunăoară, Guvernul a publicat abia pe 21 noiembrie, proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2018.

Totodată Guvernul a făcut acest pas doar după ce documentul a fost coordonat, acceptat şi anunţat de Partidul Democrat.

Citiţi şi:

Grabă mare la Guvern! Proiectul Legii bugetului de stat pentru 2019 va fi elaborat fără APLOportunitati