Tehnologiile viitorului: Datele pot fi păstrate în formă de praf

shadow
Sâmbătă, 03.11.2018 15:03   1886
Informația digitală a devenit cea mai valoroasă resursă la nivel mondial, chiar mai importantă decât rezervele combustibile gen petrol sau gaz natural, însă economia globală se apropie de limitele fizice ale sistemelor magnetice pe care sunt păstrate majoritatea datelor.

Totodată, noua industrie de minerit online necesită crearea a noi și noi mijloace pentru stocare (unități de hard disk, stickere USB, încăperi pentru răcire, etc.), ceea ce pune presiune suplimentară asupra mediului înconjurător, scrie Futurism.com, o publicație dedicată noutăților din lumea tehnologiilor. 

Praful fermecat

În legătură cu problemele legate de spații noi pentru informația digitală, identificarea unor noi medii pentru depozitarea datelor a devenit o prioritate pentru mulți cercetători, unii reușind să găsească soluții promițătoare. 

O echipă de specialiști în domeniul IT din cadrul Universității Ghent, Belgia, a publicat recent un studiu în care este descris procesul de stocare a unor cantități mici de informații – un bit de text sau un cod QR – în formă de praf. Cu ajutorul unor reacții chimice, experți din Ghent au descoperit o modalitate de a transpune informația în semnătură chimică a unei macro-molecule definite în secvență – un tip de molecule cu o lungime specifică a lanțului și grupuri definite. 

Apoi ei au scris două algoritme de computer, unul pentru automatizarea procesului de traducere a datelor în formă chimică și viceversa, iar celălalt program pentru asigurarea unei viteze mari a procesului.

Advertisement

În rezultat ei au obținut praf care conține linkuri la site-uri și aplicații electronice. Culoarea și proprietățile fizice ale prafului nu au fost dezvăluite deocamdată, și nici aplicabilitatea în economia reală. 

Datele pot fi păstrate în orice!

Futurism menționează că praful nu este singurul medium pentru depozitare de informați digitale obținut până acum. Alte echipe de cercetători au reușit să stocheze date într-o varietate de alte materiale – de la ADN până la diamante – opțiunile fiind practic infinite. 

Savanții de la Universitatea Columbia din SUA au putut stoca 2MB de date într-un singur spectru de ADN, precizând că un gram de ADN ar putea găzdui 215 Petabite-uri de date, care este echivalent cu 2.859 de ani de video de înaltă definiție. Un om are zeci de trilioane de astfel de drivere în ADN-ul propriu. 

”În cele din urmă, majoritatea acestor noi medii sunt încă departe de a fi gata să înlocuiască mijloacele care în prezent găzduiesc datele globale. Însă dat fiind faptul că producția de informații digitale este în creștere, la fel vor spori și eforturile pentru a crea medii mai bune pentru depozitarea datelor,” notează publicația. 

Vor fi sau nu computerele echipate cu diamante sau alte materiale pentru păstrarea informațiilor este o întrebare care va fi răspunsă într-un viitor foarte apropiat. 

Diamantele sunt utilizate în industria bijuteriilor, în medicină, geologie și alte domenii. În curând și în computere?



Oportunitati