În drum spre UE, sârbii se inspiră în promovarea unor reforme de la moldoveni

shadow
Vineri, 02.11.2018 09:19   3483
Republica Moldova a instituit un ghișeu unic de eliberare a actelor permisive și a implementat o reformă a cadrului de reglementare, efectuând totodată digitalizarea serviciilor publice pe platforma servicii.gov.md.

Rezultatele acestor măsuri au atras atenția autorităților din Republica Serbia, care au delegat un grup format din experți și funcționari pentru a se documenta din experiența Republicii Moldova. 

Membrii grupului au studiat cum funcționează Sistemul Informațional Automatizat de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive, care a fost dezvoltat la inițiativa Guvernului Republicii Moldova cu susținerea Grupului Băncii Mondiale, și care sunt rezultatele obținute de autoritățile moldovene în domeniul optimizării serviciilor publice. 

Sanja Mesanovic, vice-directorul executiv al Secretariatului pentru Politici Publice din cadrul Guvernului de la Belgrad, și-a împărtășit, într-un interviu pentru Mold-Street.com, impresiile despre vizita la Chișinău, comparând performanțele din cele două țări, aplicabilitatea măsurilor întreprinse de Republica Moldova în practica Republicii Serbia, și a vorbit despre aspirațiile de integrare în Uniunea Europeană. 

Mold-Street.com: Este o ocazie rară când cineva vine în Republica Moldova să preia experiența de implementare a reformelor. De obicei moldovenii pleacă în străinătate pentru a învăța ceva, în special în domeniul afacerilor sau economiei. Puteți să deschideți parantezele în privința vizitei întreprinse în Republica Moldova? 

Sanja Mesanovic: Scopul acestei vizite de documentare în Republica Moldova este familiarizarea cu reforma pe care țara D-voastră o implementează cu susținerea Băncii Mondiale în domeniul digitalizării procedurilor administrative. Vizita a fost concepută și realizată în legătură cu faptul că avem în implementare în Republica Serbia o reformă similară. Aceasta prevede simplificarea și eliminarea excesului de proceduri pe care trebuie să le parcurgă reprezentanții sectorul business, digitalizarea lor și construcția unui portal web unic ce va conține toate informațiile și explicațiile despre procedurile pe care oamenii de afaceri urmează să le respecte pentru a putea desfășura activități în Republica Serbia. În virtutea faptului că Republica Moldova a finalizat deja procesul de simplificare și a lansat faza digitalizării procedurii de acordare a autorizațiilor și licențelor, am decis să profităm de oportunitatea unui schimb de experiență. Mi se pare o experiență foarte valoroasă, mai ales că ambele țări se bucură de susținerea Băncii Mondiale și a Corporației Internaționale de Finanțare în procesul dat. 

Mold-Street.com: În privința Ghișeului Unic și reformei cadrului de reglementare, ce ar putea Republica Moldova învăța de la Republica Serbia și, vice-versa, ce ar putea Serbia prelua din experiența Moldovei, acum că ați finalizat vizita și probabil că ați tras unele concluzii? 

Sanja Mesanovic: Noi putem învăța unul de la altul în ambele domenii. În Serbia există un ghișeu unic mai mult de 15 ani. Noi am reușit de asemenea să implementăm prima etapă a reformei cadrului de reglementare, iar a doua etapă este în proces de realizare. În timp ce Moldova a optat pentru un ghișeu unic fizic, care furnizează aproape toate serviciile publice pentru cetățeni, Serbia a decis să dezvolte câteva ghișee de acest fel, pentru diverse tipuri de servicii. Cu siguranță, aceasta nu poate servi drept o platformă ideală pentru înființarea unui ghișeu unic fizic, însă, pe de altă parte, Serbia depune eforturi pentru a avea un singur ghișeu unic pentru necesitățile sectorului de business, iar ulterior și pentru necesitățile cetățenilor. Astfel, în Serbia există mai mult de 15 ani un registru unic pentru întreprinderi, care servește la realizarea a peste 500 de activități, cum ar fi, de exemplu, procesarea informației fiscale, înregistrarea și radierea angajaților prin Registrul Central de Asigurare Socială, înmatricularea vehiculelor auto prin intermediul ghișeului unic, înregistrarea copiilor nou-născuți în maternitate și exercitarea altor drepturi pertinente prin intermediul ghișeului unic, precum și ghișeul unic pentru solicitarea permiselor de construcție, ghișeul unic pentru înregistrarea cadastrală a imobilelor.

Mold-Street.com: În Raportul despre Ușurința Afacerilor (Doing Business) pentru anul 2018, Serbia este cu o poziție înaintea Moldovei: locurile 43 și 44, respectiv. Deși țările noastre sunt alături în tabel, am observat că la capitolul eliberarea autorizațiilor de construcție Serbia este plasată pe locul 10. Cum funcționează mecanismul de eliberare a permiselor de construcție? 

Sanja Mesanovic: Sistemul electronic pentru eliberarea licențelor de construcție funcționează în Serbia din 1 ianuarie 2016. În anul 2017 Serbia a înregistrat rezultate bune în acest domeniu. În raportul menționat de D-voastră sunt reflectate rezultatele reformei care a presupus reducerea numărului de proceduri (de la 12 la 11), dar și a numărului de zile (de la 136 la 110) pentru a finaliza întregul proces. De asemenea, au fost reduse costurile la formalitățile necesare pentru construcția unui depozit, de exemplu (de la 3,2% la 1,8% din costul clădirii). Reforma respectivă încă continuă și în acest an noi vom diminua și numărul de măsuri necesare pentru înregistrarea cadastrală a imobilelor. Datorită reformelor implementate în Serbia până în prezent, țara noastră a reușit să se plaseze pe locul 10 în Raportul despre Starea Afacerilor la capitolul Autorizarea Construcțiilor. Cea mai mare realizare a reformei, însă, este digitalizarea procesului respectiv, îmbunătățirea gradului de eficiență a administrației publice și conectarea tuturor instituțiilor implicate în procesul de obținere a permiselor pentru construcție. 

Mold-Street.com: Guvernul Republicii Moldova a redus numărul de acte permisive, inclusiv certificate, autorizații și licențe, până la 151. Multe dintre aceste acte încă necesită prezența fizică a solicitantului în procesul de aplicare pentru acte. Cum se desfășoară aceste proceduri în Serbia? 

Sanja Mesanovic: În țara noastră situația este similară cu situația din Moldova. Multe proceduri necesită prezența fizică a solicitantului, însă numărul de proceduri este în permanent declin, în fiecare lună. De exemplu, în Serbia puteți înregistra o firmă prin internet, online, puteți completa documentele ce țin de domeniul fiscal fără a vă prezenta la autoritatea fiscală. De asemenea, puteți înregistra angajații prin intermediul unui portal web și puteți solicita un permis pentru construcție tot online, din birou, la fel ca și solicitarea poliței de asigurare medicală, care ulterior este livrată la adresa indicată de D-voastră. 

Captură din Raportul Doing Business 2018, Serbia

Mold-Street.com: Care sunt cele mai mari constrângeri și provocări în sistemul de reglementare a Serbiei, la ce se referă cele mai multe plângeri din partea companiilor care operează în Serbia? 

Sanja Mesanovic: Cele mai mari provocări sunt legate de digitalizarea procedurilor și eliminarea numărului excesiv de măsuri și documente. În plus, sectorul de afaceri a semnalat necesitatea modificării politicii fiscale și reducerea poverii impozitelor. O altă problemă este prezența economiei tenebre în Serbia, care necesită o abordare mai dură. 

Mold-Street.com: Moldova a adoptat recent o reformă ce prevede amnistierea capitalului și averilor nedeclarate, a doua reformă de acest fel în ultimii zece ani. Care este experiența Serbiei în acest domeniu? 

Sanja Mesanovic: Republica Serbia a implementat o reformă similară acum 15 ani, care însă nu a obligat toate persoanele cu venituri nedeclarate să-și declare originea proprietăților. Noi am introdus un sistem care are rolul de a preveni operațiunile de spălare a banilor și de a diminua nivelul corupției, și acest sistem a utilizat în privința tuturor beneficiarilor reformei, fără vreo excepție. 

Mold-Street.com: Mulți investitori care vin în Moldova preferă să-și stabilească afacerile într-o zonă economică liberă sau un parc industrial, unde există mai multe stimulente decât în restul țării, și se pare că autoritățile moldovene încurajează acest trend. Care este abordarea Serbiei față de investitori? 

Sanja Mesanovic: Republica Serbia a avut o abordare asemănătoare cu maniera Republicii Moldova de a atrage investitori străini, însă ea n-a fost singurul motiv sau argumentul decisiv pentru care se merită de investit în Serbia. Investitorii care vin în țara noastră nu iau în considerație faptul că locația reprezintă o zonă economică liberă sau o parte din teritoriu vamal comun, ei atrag atenția la stimulentele și subvențiile prevăzute de legislație pentru domeniul lor de activitate.

Advertisement

În acest fel, Guvernul vrea să încurajeze investițiile străine în părțile subdezvoltate ale țării și să obțină realizarea unei dezvoltări regionale echilibrată. 

Mold-Street.com: În timp ce Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu un val de sentimente anti-UE și practici anti-democratice, Serbia menține cursul spre obținerea calității de membru al UE. Care este narativul european în Serbia astăzi? 

Sanja Mesanovic: Scopul strategic al Republicii Serbia este de a deveni un stat membru al Uniunii Europene și reformele din țara noastră sunt motivate de acest scop suprem. Ultimele sondaje de opinie în Serbia arătau că 55% din cetățeni sunt în favoarea integrării în acest bloc și vor vota pentru accederea la UE în cadrul unui referendum. Narativul UE care prevalează la noi este că țara implementează reformele pentru beneficiul cetățenilor și nu de dragul calității de membru al UE. Reformele reprezintă instrumentele care ne ajută să atingem scopul. Procesul de integrare este perceput ca o modalitate de transformare a Serbiei într-o societate care are respect pentru supremația legii, luptă cu corupția, creează un mediu de afaceri mai bun, asigură mobilitatea oamenilor și a mărfurilor, menține un sistem financiar stabil – deci nu facem reforme pentru a plăcea cuiva sau a pune o bifă undeva. Din aceste considerente procesul de aderare la Uniunea Europeană este susținut de cea mai mare parte a societății în Serbia. 

Mold-Street.com: Vă mulțumim. 

Economia Republicii Serbia va înregistra o creștere de 3.5% în anul 2018, comparativ cu 2.0% în anul trecut, și acest lucru se datorează reformelor structurale promovate de Guvernul de la Belgrad, potrivit datelor Comisiei Europene. În anul 2019 Produsul Intern Brut va crește până la 3.5%, iar în anul următor va accelera până la 4.0%. Comisia a apreciat în special măsurile de ordin fiscal și îmbunătățirea capacităților instituționale ale țării. Prognoze bune pentru Serbia au și Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati