Cererea de subvenții agricole mai mare de două ori decât fondurile alocate

shadow
Vineri, 02.11.2018 09:00   2090
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că a încheiat Campania de recepționare a dosarelor de acordare a subvențiilor tradiționale, atingând un număr de 7.357 dosare în valoare totală de circa 1,1 miliarde de lei.

Potrivit AIPA numărul și sumele solicitate ar fi un record. Astfel, numărul cererilor de finanțare, în anul 2018 s-a majorat cu 26% sau 1.714 dosare de solicitare față de anul 2017 (5.643 dosare).

Citiți și:

Câte subvenții au primit în realitate agricultorii în anul 2017

Totodată AIPA precizează că termenul limită de depunere a dosarului în cadrul submăsurii de sprijin 2.3 „Stimularea producătorilor agricoli pentru compensarea cheltuielilor la irigare’’ este 15 noiembrie 2018, iar pentru submăsura de sprijin 1.7-A „Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură’’ este 15 decembrie curent.

Advertisement

Cât au rămas din 900 milioane lei

De notat că valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) pentru anul 2018, constituie 900 milioane lei, dintre care 214 milioane sunt datoriile rămase fără finanțare din cauza epuizării FNDAMR din anul 2017.

Alte circa 28,8 milioane lei au fost preconizați de a fi distribuiți către Fondul Național al Viei și Vinului, 18 milioane lei - constituie cheltuielile de administrare a FNDAMR, iar suma disponibilă pentru anul 2018, conform estimărilor, constituia 639,2 milioane lei, ce urma a fi distribuite pentru măsuri și submăsuri de sprijin aferente subvențiilor pentru domeniul agricol.

Totodată alte 45 de milioane lei au fost prevăzute pentru plata subvențiilor în avans. Astfel începând cu 1 iulie 2018, AIPA a început Campania de recepționare a dosarelor de acordare a subvențiilor în avans, oferite tinerilor și femeilor fermieri, interesați de lansarea și dezvoltarea unei afaceri în sectorul agricol. Statul va oferi o contribuție de 65% din valoarea totală a proiectului propus, iar alte 35% va constitui contribuția proprie. De menționat, că vor fi acceptate doar proiectele cu valoare totală ce nu vor depăși un milion de lei.

O parte din cereri să fie satisfăcute la anul

În consecință suma reală a subvențiilor este mai mică de aproape două ori decât cererea și s-ar putea întâmpla ca o parte din cereri să fie satisfăcute la anul. Or așa se întâmplă deja de câțiva ani. 

Într-un comunicat al AIPA se menționează că, detalii adiționale privind desfășurarea campaniei de recepționare pentru anul 2018, vor fi oferite în cadrul unei conferințe de presă.



Oportunitati