Noi garanții pentru deponenți în cazul în care o bancă din Moldova intră în faliment

shadow
Joi, 01.11.2018 16:49   2669
Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește până la 50.000 de lei (circa 2.500 de euro, de la 1 ianuarie 2020. Asta dupa ce Parlamentul, în ședința de astăzi, a votat modificarea unor acte legislative în acest sens, în lectură finală.

Astfel, în cazul în care depozitele unei bănci devin indisponibile, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, garantează onorarea acestora fiecărui deponent, indiferent de numărul și mărimea lor sau de moneda în care s-au constituit, plafonul de garantare fiind de 50.000 lei moldovenești. În prezent, acesta este de 20.000 lei, plafon majorat de la 6.000 lei din 1 ianuarie 2018.

Totodată, acțiunile întreprinse de lichidator în cadrul tranzacției de vânzare a băncii, de predare a activelor și de predare a obligațiilor acesteia, urmează a fi finanțate în mărime ce nu depășește suma depozitelor garantate.

Modificările mai prevăd reglementări detaliate a procedurilor de vânzare a datoriilor debitoare cu reducere. Acestea se vor efectua cu respectarea unor condiții.

Astfel, decizia de vânzare a datoriilor debitoare trebuie să țină cont de posibilitățile și modalitățile de recuperare a datoriilor, inclusiv, de situația financiară a debitorului, precum și de rezultatele evaluării avantajelor și dezavantajelor modalităților de recuperare a datoriilor.

Advertisement

Pentru fiecare modalitate de recuperare a datoriilor urmează a fi evaluată valoarea actualizată netă a încasărilor în funcție de valoarea, scadența, rata dobânzii, existența și valoarea gajului sau altei garanții de rambursare, rata de recuperare a datoriilor. Banca va solicita evaluarea de către un evaluator certificat a datoriilor debitoare supuse vânzării în cazul în care suma de bază (soldul) a acestora depășește un milion de lei.

Datoriile debitoare se vor vinde la licitații cu strigare sau prin cererea de oferte. Prețul inițial de expunere a datoriilor debitoare se stabilește în mărime de cel puțin 90% din suma de bază (soldul) a datoriilor, iar pasul de diminuare a prețului aceluiași lot la următoarele proceduri de vânzare se va stabili în mărime de până la 10% din prețul stabilit la prima expunere.

Potrivit autorilor, reglementarea explicită a tuturor procedurilor va contribui la accelerarea procesului de lichidare silită a băncilor.

Chiar daca a fost majorat plafonul va fi de circa 40 de ori mai mic decât este în România.

Astfel în România cand o banca intră în faliment până în 100.000 de euro depozitele sunt garantate de către stat prin intermediul Fondului de Garantare. Ce depășește 100.000 este o sumă negarantată care face obiectul unor recuperări special în cazul în care o bancă intră în faliment.



Oportunitati