Moldova pierde trei locuri în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale

shadow
Joi, 01.11.2018 06:47   2382
Republica Moldova a pierdut trei locuri în clasamentul Doing Business 2019, elaborat de Banca Mondială, și a coborât pe poziția 47 din 190 de țări, de pe locul 44 din anul trecut.

Înaintea Italiei și României, dar mai rău ca în Rusia și Belarus

În clasamentul din acest an, Republica Moldova a obținut un punctaj total de 73,57 puncte, cu 0,38 puncte mai mult decât scorul general înregistrat anul trecut.

În consecință la acest capitol Moldova se află în fața unor țări precum Serbia, Israel, Italia, România, Ungaria, Cipru, Croația, Bulgaria, Grecia, Ucraina sau Albania, dar este devansată de Georgia, Macedonia, Azerbaidjan, Armenia, Rusia, Belarus sau China.

"Moldova a făcut mai ușor procesul de demarare a unei afaceri, eliminând cerința de depunere a unui dosar separat pentru înregistrarea la Biroul Național de Statistică", se arată în studiul Băncii Mondiale care analizează 190 de țări.

Autorizațiile de construcție se obțin în 276 de zile

Potrivit documentului publicat, Moldova se situează cel mai bine, locul 14, la indicatorul care măsoară ușurința cu care se poate iniția o afacere.

Advertisement

Aceasta ar necesita trei proceduri și patru zile pentru start.

O situație bună se atestă și la înregistrarea proprietății, locul 22 în lume cu cinci proceduri și 5,5 zile pentru efectuare. 

În schimb, țara se află abia pe locul 172 când vine vorba de obținerea unei autorizații de construcție. Astfel autorii constată că pentru a obține legal toate autorizațiile pentru demararea unei construcții un agent economic are nevoie de 276 de zile, cu peste o sută de zile peste media din regiune și să treacă 28 de proceduri.

Banca Mondială subliniază că guvernele din întreaga lume au stabilit un nou record în eforturile lor de reducere a birocrației pentru sectorul privat, implementând 314 de reforme în ultimul an. Aceste reforme, întreprinse în 128 de economii, depășesc precedentul record de 290 de reforme stabilit în urmă cu doi ani.

Pentru al doilea an la rând, Noua Zeelandă, Singapore și Danemarca și-au păstrat locurile de top în clasamentul Doing Business.

De asemenea, regiunea Europa și Asia Centrală găzduiește două din primele 10 economii ale lumii, Georgia locul 6 și FYR Macedonia locul 10. Ritmul reformelor s-a accelerat în regiune, cu 54 de reforme implementate în ultimul an, comparativ cu 43 de reforme în anul anterior.

Raportul instituției financiare internaționale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obținerea unui credit, accesul la rețeaua de electricitate și tranzacțiile transfrontaliere. 

Citiți și: 

Noua deviză a organelor de control: Mai rar, dar mai mult



Oportunitati