Moldindconbank a scos la mezat sediul și alte imobile ale Universității Libere Internaționale

shadow
Joi, 01.11.2018 04:22   5845
Sediul și alte bunuri imobile ale Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM) din centrul Chișinăului au fost scoase la vânzare de Moldinconbank pentru datorii. Senatul instituției deținute de rectorul Ilian Galben, neagă că ar avea probleme financiare.

Potrivit unor anunțuri publicate pe pagina web a Moldindconbank și pe platforma 999.md, e vorba de bunuri imobile (construcție administrativă/spații comerciale/oficii) amplasate pe strada Vlaicu Pârcălab, 52 din centrul orașului Chișinău, în care își desfășoară activitatea ULIM.

Relațiile dintre Universitate și Moldindconbank

Instituția bancară nu menționează prețul de vânzarea, dar dă alte detalii despre imobile. "Suprafața totală a terenului este de 0.6887 ha (constă din 2 numere cadastrale – nr.1 cadastral 0100206.021 cu suprafața de 0.3 ha cu o construcție amplasată pe acest teren cu suprafața totală 6948,1 m.p. - și respectiv nr. 2 cadastral 0100206.153 cu suprafața de 0.3887 ha cu 5 construcții amplasate pe acest teren cu suprafața totală a construcțiilor 15.020,6 m.p ). Suprafața totală a construcțiilor (6 construcții) este de 21.968,7 m.p.", se menționează în anunț.

Citiți și:

Victoriabank a scos la vânzare active de peste 230 milioane lei ce ar aparține liderului unui partid

Totodată se mai precizează că imobilele sunt mobilate, au acces la toate utilitățile (gaz, energie, apeduct, încălzire autonomă etc), au locuri de parcare, sunt dotate cu sisteme de monitorizare video, pază, dar mai includ și bar, restaurant etc.

Informația a fost calificată de Senatul ULIM drept un nou atac la adresa Universității.

Advertisement

"Comunitatea academică a Universității Libere Internaționale din Moldova dezminte cu vehemență informațiile apărute în mass-media", se arată într-un comunicat plasat pe pagina WEB a ULIM.

"Relațiile dintre Universitate și BC Moldindconbank sunt relații strict comerciale, ULIM fiind clientul băncii, ulterior informațiile sunt confidențiale. Informația publicată are scop de denigrare și este ruptă din context pentru a putea fi interpretată", se precizează în comunicatul ULIM.

Totodată instituția susține că își desfășoară activitatea "în strictă conformitate cu prevederile Codului Educației al Republicii Moldova și a legislației aferente asupra domeniului învățământului superior atât în procesul de admitere pentru anul de studii 2018-2019 cât și în procesul didactic al anului academic în curs".

Sediul ULIM gajat pentru credite de 20 milioane euro

În plus administrația ULIM califică anunțul Moldindconbank (publicat încă la mijlocul lunii septembrie) ca pe o eroare și a solicitat explicații de la bancă, susținând că "anunțurile plasate incorect pe siturile de comercializare a imobililor vor fi șterse și situația va fi remediată în cel mai scurt timp".

Administrația Moldindconbank, a doua ca mărime bancă din Moldova și care se află de doi ani în regim de intervenție timpurie a Băncii Naționale, nu a șters anunțul și nu a comentat deocamdată situația.

Potrivit datelor cadastrale aceste imobile au fost gajate la finele anului 2014, în cadrul a două contracte de credit de 20 milioane de euro, contractate de Universitate de la Moldindconbank. 

Din documente rezultă că imobilele se află sub interdicție, în luna mai 2018 fiind emise încheieri ale executorului judecătoresc Miron Iacob.

Cine e proprietarul ULIM

De notat că bunurile imobile au doi proprietari: Instituția de învățământ Universitatea Liberă Internațională din Moldova și Gabriela Tsaranou, care este fiica fostului rector și fondator al ULIM, Andrei Galben, care a decedat în decembrie 2017.

Totodată în prezent proprietar al ULIM este feciorul lui Andrei Galben, Ilian, care exercită în prezent funcția de rector și administrator al instituției.

Mai adăugăm ca ULIM se declară că "a fost și este cea mai mare și importantă instituție privată de învățământ din țară" și sugerează că ar exista porniri "tendențioase și frustrante ale unor foști colegi", care însă nu va afecta planurile și strategia de dezvoltare.

Citiți și:

Război pe piața universităților! Consiliul Rectorilor acuză de concurență neloială USM



Oportunitati