Moldindconbank a scos la mezat sediul şi alte imobile ale Universităţii Libere Internaţionale

shadow
Joi, 01.11.2018 04:22   3269
Sediul şi alte bunuri imobile ale Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM) din centrul Chişinăului au fost scoase la vânzare de Moldinconbank pentru datorii. Senatul instituţiei deţinute de rectorul Ilian Galben, neagă că ar avea probleme financiare.

Potrivit unor anunţuri publicate pe pagina web a Moldindconbank şi pe platforma 999.md, e vorba de bunuri imobile (construcţie administrativă/spaţii comerciale/oficii) amplasate pe strada Vlaicu Pârcălab, 52 din centrul oraşului Chişinău, în care îşi desfăşoară activitatea ULIM.

Relațiile dintre Universitate și Moldindconbank

Instituţia bancară nu menţionează preţul de vânzarea, dar dă alte detalii despre imobile. "Suprafaţa totală a terenului este de 0.6887 ha (constă din 2 numere cadastrale – nr.1 cadastral 0100206.021 cu suprafaţa de 0.3 ha cu o construcţie amplasată pe acest teren cu suprafaţa totală 6948,1 m.p. - şi respectiv nr. 2 cadastral 0100206.153 cu suprafaţa de 0.3887 ha cu 5 construcţii amplasate pe acest teren cu suprafaţa totală a construcţiilor 15.020,6 m.p ). Suprafaţa totală a construcţiilor (6 construcţii) este de 21.968,7 m.p.", se menţionează în anunţ.

Citiţi şi:

Victoriabank a scos la vânzare active de peste 230 milioane lei ce ar aparține liderului unui partid

Totodată se mai precizează că imobilele sunt mobilate, au acces la toate utilităţile (gaz, energie, apeduct, încălzire autonomă etc), au locuri de parcare, sunt dotate cu sisteme de monitorizare video, pază, dar mai includ şi bar, restaurant etc.

Informaţia a fost calificată de Senatul ULIM drept un nou atac la adresa Universității.

Advertisement

"Comunitatea academică a Universității Libere Internaționale din Moldova dezminte cu vehemență informațiile apărute în mass-media", se arată într-un comunicat plasat pe pagina WEB a ULIM.

"Relațiile dintre Universitate și BC Moldindconbank sunt relații strict comerciale, ULIM fiind clientul băncii, ulterior informațiile sunt confidențiale. Informația publicată are scop de denigrare și este ruptă din context pentru a putea fi interpretată", se precizează în comunicatul ULIM.

Totodată instituţia susţine că își desfășoară activitatea "în strictă conformitate cu prevederile Codului Educației al Republicii Moldova și a legislației aferente asupra domeniului învățământului superior atât în procesul de admitere pentru anul de studii 2018-2019 cât și în procesul didactic al anului academic în curs".

Sediul ULIM gajat pentru credite de 20 milioane euro

În plus administrația ULIM califică anunţul Moldindconbank (publicat încă la mijlocul lunii septembrie) ca pe o eroare şi a solicitat explicații de la bancă, susţinând că "anunțurile plasate incorect pe siturile de comercializare a imobililor vor fi șterse și situația va fi remediată în cel mai scurt timp".

Administraţia Moldindconbank, a doua ca mărime bancă din Moldova şi care se află de doi ani în regim de intervenție timpurie a Băncii Naţionale, nu a şters anunţul şi nu a comentat deocamdată situaţia.

Potrivit datelor cadastrale aceste imobile au fost gajate la finele anului 2014, în cadrul a două contracte de credit de 20 milioane de euro, contractate de Universitate de la Moldindconbank. 

Din documente rezultă că imobilele se află sub interdicţie, în luna mai 2018 fiind emise încheieri ale executorului judecătoresc Miron Iacob.

Cine e proprietarul ULIM

De notat că bunurile imobile au doi proprietari: Instituţia de învăţământ Universitatea Liberă Internațională din Moldova şi Gabriela Tsaranou, care este fiica fostului rector şi fondator al ULIM, Andrei Galben, care a decedat în decembrie 2017.

Totodată în prezent proprietar al ULIM este feciorul lui Andrei Galben, Ilian, care exercită în prezent funcţia de rector şi administrator al instituţiei.

Mai adăugăm ca ULIM se declară că "a fost și este cea mai mare și importantă instituție privată de învățământ din țară" şi sugerează că ar exista porniri "tendențioase și frustrante ale unor foști colegi", care însă nu va afecta planurile și strategia de dezvoltare.

Citiţi şi:

Război pe piața universităților! Consiliul Rectorilor acuză de concurență neloială USMOportunitati