Când Dodon va îndeplini promisiunile de a obține ridicarea taxelor unilaterale impuse de Rusia

shadow
Joi, 01.11.2018 08:48   1382
Președintele Igor Dodon anunță că în cadrul întrevederii din 31 octombrie, la Moscova, cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin s-a convenit excluderea, de la 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale la exportul către Rusia a următoarelor produse moldovenești: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.

În plus el susține că s-a ajuns și la înțelegerea de a întreprinde noi pași privind amnistia cetățenilor Republicii Moldova în baza articolului 27 din legislația migraționistă a Federației Ruse. Această înțelegere preventiv va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit președintelui Republicii Moldova.

Promisiuni și progrese minore

Igor Dodon a menționat că a discutat cu președintele rus și despre posibilitatea atragerii de investiții rusești în implementarea proiectelor de infrastructură în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu este prima dată când șeful statului anunță despre faptul că Rusia va reduce taxele la importul de mărfuri moldovenești, în special produse agroalimentare, dar deocamdată progresele sunt minore, iar exporturile în Rusia cresc mai lent comparativ cu cele în statele UE.

Citiți și:

„Merele otrăvite” ale președintelui Dodon

În timpul campaniei prezidențiale din toamna 2016, Igor Dodon a promis că va merge la Moscova pentru a negocia revenirea produselor autohtone pe piața rusă în regim de liber schimb, care a fost anulat unilateral de Rusia în august 2014, ca pedeapsă pentru semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE.

Au trecut doi ani, dar Rusia refuză să anuleze hotărârea de Guvern adoptată la finele lunii iulie 2014, prin care de la 31 august 2014 s-a decis aplicarea taxelor vamale la importul a 20 de categorii de mărfuri din Moldova, de la vinuri, fructe și legume, conserve de legume, grâu, porumb, la zahăr și mobilă. 

În hotărârea publicată pe portalul actelor oficiale ale Federației Ruse se preciza  că mărimea taxelor este egală cu cele prevăzute pentru țările care nu fac parte din Uniunea Vamală, precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franța etc. 

Astfel dacă până în august 2014 la aceste mărfuri se aplica cota zero, odată cu adoptarea documentului la importul acestora se aplică taxe vamale. 

Pedeapsă pentru Acordul cu UE

Decizia a fost o pedeapsă din partea Rusiei pentru că Moldova a semnat la finele lunii iunie 2014, Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu UE.

Advertisement

Premierul de atunci, Iurie Leancă declara că Rusia nu ar avea niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova.

„Nu există niciun motiv de ordin juridic sau comercial care ar impune Federația Rusă să revizuiască, într-o manieră atât de cardinală, relația cu Republica Moldova, din punct de vedere al aranjamentelor comerciale“, a afirmat Iurie Leancă, în prezent vicepremier.

Restricțiile și măsurile protecționiste impuse de Rusia au lovit dur în anumite sectoare ale economiei naționale, pierderile estimate fiind de de zeci și sute de milioane lei.

De exemplu BERD estima în septembrie 2014, impactul interdicțiilor introduse de Moscova la fructele, conservele și alte produse alimentare importate din Moldova la circa 0,9% din PIB, adică mai mult de un miliard de lei.

Presa din Rusia în schimb abunda cu preziceri apocaliptice, că economia Moldovei se va prăbuși, iar pierderile ar putea ajunge la circa 1,5 miliarde de dolari.

Citiți și:

Rușii au suferit eșec sau Moldova s-a predat

Încercările Guvernului de a negocia ridicarea acestor taxe s-au lovit de reticența din partea autorităților ruse.

De ce Rusia nu ridică toate restricțiile și taxele

Fostul vicepremier rus, responsabil până nu demult de relația cu Moldova, Dmitri Rogozin susținea acum doi ani că normalizarea deplină a relațiilor dintre Moscova și Chișinău este imposibilă atâta timp cât Moldova nu renunță la acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Potrivit lui Rogozin, mai "corect și patriotic" ar fi dacă Guvernul Moldovei "se va întoarce la uniunea economică cu Rusia și alte țări, unde sunt piețele tradiționale pentru produsele moldovenești".

Totodată în ultimii 3-4 ani, periodic autoritățile Federației Ruse au acordat facilități comerciale, în mod selectiv, unor companii din regiunea separatistă sau din UTA Găgăuzia, stimulând astfel tendințele secesioniste.

Efectul sancțiunilor a fost reorientarea economiei spre UE

Unul dintre efectele sancțiunilor impuse de Rusia a fost reducerea de aproape trei ori a exporturilor de mărfuri pe această piață și a accelerat reorientarea economiei moldovenești spre piața UE.

Astfel datele statistice arată că dacă în anul 2013 pe piața Rusiei ajungeau mprfuri în valoare de circa 632 milioane de dolari, apoi în 2015 doar ceva mai mult de 240 milioane dolari, iar în 2017 - aproape 255 de milioane de dolari.

În schimb exporturile pe piața UE s-au majorat cu circa 50% de la 1,1 miliarde de dolari în 2013 la circa 1,6 miliarde de dolari în 2017.

Cu toate acestea piața rusească nu poate fi neglijată și eliminarea unor restricții, bariere comerciale artificiale este salutară și constituie un pas pozitiv. Or, la unele produse, precum merele, piața rusească este decisivă, acolo ajungând circa 90% din exporturi.

Citiți și:

Rogozin: Normalizarea deplină a relațiilor dintre Moscova și Chișinău este imposibilăOportunitati