De ce străinii ar trebui să poată cumpăra pământ agricol în Moldova. Opinia ministrului Ciubuc

shadow
Marţi, 30.10.2018 10:01   1473
Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susține necesitatea modificării legii cu privire la vânzarea/cumpărarea terenurilor, astfel încât ca și străinii să aibă dreptul de a deveni proprietari. Potrivit lui, actualele prevederi stagnează investițiile.

"Există necesitatea de a revedea legislația, mai ales ce ține de vânzarea/cumpărarea terenurilor de către străini. Este o problemă aici, care stagnează investițiile, dar trebuie să fim foarte atenți atunci când vorbim de liberalizarea acestui proces. Avem o abordare mai pragmatică axată pe regulile economiei de piață și pământul este un bun, care trebuie să fie vândut în condițiile unei economii de piață", a declarat Nicolae Ciubuc într-un interviu pentru portalul agrobiznes.md.

Citiți și:

Circa 15% din terenurile agricole din Moldova sunt deja proprietatea străinilor

Totodată el precizează că în condițiile în care pământul "este resursa de bază a țării, este una dintre cele mai mari bogății", ar trebui să fie anumite restricționări.

Advertisement

"Doar că, acestea trebuie reglementate în așa fel ca să nu dăuneze sectorului și în același timp să avem cât mai mulți investitori", mai susține ministrul Nicolae Ciubuc.

Amintim că un an în urmă, Asociația Investitorilor Străini (FIA) susținea că reglementările curente din domeniul funciar limitează accesul și interesul investitorilor străini de a investi pe termen lung în agricultură și solicita abrogarea "prevederilor care îngrădesc dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinație agricolă al persoanelor juridice, cu capital social străin integral sau parțial".

Există o mulțime de alte modalități de a ocoli legislația

Alexander Koss, președintele FIA, declara chiar că această prevedere este un anacronism în condițiile în care o mulțime de moldoveni au cetețenie dublă și chiar triplă și în plus există o mulțime de alte modalități de a ocoli legislația.

"Estimările arată că în prezent circa 15% din terenurilie agricole deja aparțin lor. În aceste condiții ar fi normal ca să se legalizeze acest proces", a declarat Koss.

Potrivit lui Koss aceasta ar stimula dezvoltarea unei piețe funciare civilizate și ar atrage mai mulți bani în sectorul agrar.

Subiectul a mai fost abordat de câteva ori. de exemplu în 2010, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect al Codului Funciar care ar fi acordat dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole și pentru străini.

Ministrul Agriculturii din acea perioadă, Valeriu Cosarciuc, susținea că investitorii străini ar putea ajunge proprietari doar dacă vor face investiții în întreprinderi de procesare, care vor necesita materie primă agricole.

Proiectul mai prevedea ca suprafața maximală, care va putea fi procurată de investitori, să nu depășească 500 de hectare. Oportunitati