De ce Plahotniuc își vinde activele și afacerile din Moldova

shadow
Vineri, 26.10.2018 09:09   3958
Decizia de a vinde afacerile și activile din Republica Moldova a fost luată de Vladimir Plahotniuc încă de pe vremea când a decis să intre în politică, a declarat Andrain Candu, președintele Parlamentului, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N4.

Potrivit speakerului, această decizie a fost luată de liderul democrat încă mulți ani în urmă și a fost motivată de doi factori: 

„Unu - să nu fie conflicte de interese. Doi - să nu fie afectat sau șantajat politic pentru afacerile pe care le are.... De foarte mult timp în urma s-au luat deciziile și s-au făcut vânzarile la active și afaceri, nu din cauza că ele nu sunt profitabile, dar din cauza că fostul proprietar a intrat în politică”, a afirmat Candu.

Totodată Andrian Candu a susținut că Vladimir Plahotniuc a intrat bogat în politică.

„Dumnealui a intrat bogat în politică, și când a decis să intre în politică, trebuia să ia anumite decizii ca să-și vândă o mare parte din afaceri, pentru a nu fi vulnerabil. Cred că e o decizie bună. Deoarece nu poți fi acționar la o bancă, de exemplu, și ești în politică, și să te blameze oamenii, că ai bănci, că dai credite etc..., și să fii șantajat în politică, să fii afectat de decizii politice care au repercisiuni pe afaceri”, a mai spus președintele Parlamentului.

Advertisement

Candu a dat ca exemplu cum procedează oameni de afaceri din Statele Unite, când decid să intre în politică.

„Foști președinți ai SUA au venit din familii bogate, din afaceri, inclusiv familia Bush, inclusiv Trump. Atunci când au intrat în politica, ca să nu fie afectate afacerile sau să nu fie afectată politica de interesul afacerilor, ei își vând afacerile sau creează trusturi, și transmit acele afaceri trusturilor, și nu mai participă în afaceri, ci dau totul în administrarea unor manageri profesioniști”, a adăugat democratul.

O investigație RISE Moldova a arătat că în vara acestui an, Finpar Invest SRL - companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat - a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei.

Printre ele și Global Business Centre, fosta reședință de afaceri a lui Plahotniuc de pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Chișinău, dar și teren de peste 10 hectare.

Conform investigației, noul proprietar este o firmă moldovenească cu asociați nominali din paradisul fiscal Gibraltar și administrată de o cetățeancă a Rusiei.

Citiți și:

Tranzacție de 608 milioane lei: GBC-ul lui Plahotniuc a ajuns în GibraltarOportunitati