Moldova va plăti despăgubiri de 1,79 milioane de dolari unui investitor american

shadow
Vineri, 26.10.2018 05:39   8632
Guvernul urmează să achite în acest an din fondul de rezervă suma de 537.802 de dolari, care va fi prima rată de 30% la plata unei despăgubiri de peste 1,792 milioane dolari (circa 30,5 milioane lei), omului de afaceri american Zbigniew Piotr Grot.

E vorba de executarea hotărârii arbitrale adoptate pe 28 iunie 2018 de Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) în cauza Zbigniew Piotr Grot, Grot Cimarron LLC, Laguardia USA LLC, and ICS Laguardia SRL împotriva Republicii Moldova.

Guvernul obligat să plătească

Restul de peste 1,25 milioane dolari, ce reprezintă 70% din totalul stabilit în hotărârea ICSID, vor fi achitate din bugetul de stat preconizat pentru anul 2019.

Potrivit Ministerului Justiției, amânarea executării sentinței arbitrale atrage după sine majorarea sumei care urmează a fi achitată de Republica Moldova. Totodată Guvernul nu are de gând să conteste decizia ICSID.

Disputa a pornit de la faptul că după ce în 2010, filiala din Moldova a firmei americane Laguardia USA LLC deținută de Zbigniew Grot a încheiat acorduri cu sute de proprietari de terenuri din satele Coșernița, Vărvăreuca și Roșietici (raionul Florești), pentru arenda a 2.830 de hectare de teren arabil pe care investitorul american intenționa să cultive grâne, iar autoritățile locale au refuzat să înregistreze contractele, invocând încălcări ale legislației.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Agricultura și vinificația   Piața funciară   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati