Riscul unui nou embargo din partea Rusiei. O nouă avertizare de la Rosselhoznadzor

shadow
Joi, 25.10.2018 13:00   2068
Serviciul federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară Rosselhoznadzor a expediat o scrisoare Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în care „își exprimă îngrijorarea” în legătură cu livrările din Republica Moldova a fructelor infectate cu „putregaiul brun monilioz al fructelor”.

Potrivit ANSA, la solicitarea părții ruse, cultura notificată a producătorului respectiv se exclude din Lista întreprinderilor, care livrează produse vegetale în Federația Rusă.

Citiți și:

Moldova, fruntașa embargourilor impuse de Rusia 

Totodată ANSA anunță că "pentru neadmiterea încălcărilor cerințelor fitosanitare ale țărilor-membre ale Comisiei Euroasiatice, precum și ținînd cont de biologia de dezvoltare a putregaiului brun monilioz al fructelor sîmburoase, la exportul în Federația Rusă a loturilor cu prune, certificatele fitosanitare se vor elibera numai în baza rezultatelor expertizei de laborator la organismul menționat mai sus".

Țînând cont de durata analizei (până la 14 zile), ANSA solicită producătorilor și exportatorilor de fructe sîmburoase (prune) se adreseze inspectorilor fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției pentru prelevarea și expedierea la laborator a mostrelor de fructe.

Advertisement

Totodată, Agenția atenționează asupa cazurilor de depistare în fructe a moliei orientale a fructelor (Grapholita molesta (Busck), care, la fel prezintă risc fitosanitar pentru Federația Rusă.

În cazul nerespectării cerințelor fitosanitare la exportul produselor vegetale, partea rusă poate aplica măsuri de sistare a exportului, precizează autoritatea sanitară.

Anterior ANSA anunța că dispune de solicitări pentru exportul în Federația Rusă a fructelor și legumelor de la 248 de întreprinderi agricole, însă din anul 2015 și până în prezent doar 54 din acestea au obținut autorizația Rosselhoznadzor.

În anul 2017, cea mai mare parte din fructele din Republica Moldova au ajuns pe piața rusească.

Totodată în anii 2015-2016 s-a depistat că multe fructe din statele UE, ajungeau pe piața rusească folosind certificate de origine din Moldova. Anterior Rusia a impus mai multe restricții la livrările de produse fitosanitare din Moldova.

Anul trecut din Moldova s-au exportat:177.000 de tone de mere (principalul fruct exportat de Republica Moldova), din care circa 173.000 de tone în Federația Rusă, adică circa 98%. În acealași timp în România au fost livrate doar 3.000 de tone, în Belgia - 38 de tone, Georgia - 42 de tone, Italia - 41 tone și în Slovacia 20 tone.

În cazul altor fructe cota Rusiei nu este atât de mare, dar rămâne semnificatuvă: la prune a fost de circa 61,5%, iar la struguri de 64%, potrivit ANSA.

Citiți și:

Rosselhoznadzor favorizează în continuare companiile din Găgăuzia și regiunea separatistă



Oportunitati