Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei: Cine sunt autorii și cum a funcționat

shadow
Marţi, 23.10.2018 06:06   3517
Vaste operațiuni de manipulare fiscală a dividendelor încasate din mai multe țări europene au dus la o evaziune de 55,2 miliarde de euro în mai multe state, potrivit unei investigații la care au participat mari publicații de pe continent, ce au aderat la asocierea „Correctiv”.

„Aceasta este cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”, a declarat profesorul Christoph Spengel, unul dintre inițiatorii investigației, pentru săptămânalul german „Die Zeit”, publicație care a descris schema încă un an în urmă.

Implicarea băncilor

În sistemul de fraudare au fost implicate în principal Deutsche Bank și Santander – cei mai mari creditori din Germania și Spania, dar au fost implicate și băncile germane Commerzbank, Hypovereinsbank, Landesbanken și Warburg Bank, banca britanică Barclays, băncile franceze BNP Paribas și Societe Generale, dar și băncile globale JPMorgan, Meryll Lynch, Morgan Stanley și UBS.

Germania a fost de departe cea mai afectată țară, dar operațiunile au vizat și Franța, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia și Elveția.

Mecanismele fraudei

Înșelătoriile au funcționat prin intermediul așa-numitei scheme “cum-ex” în privința achiziționării de acțiuni și obligațiuni.

Advertisement

Termenul latin, care înseamnă „cu-fără”, reprezintă un jargon pentru un anumit tip de tranzacție comercială care permite băncilor să ascundă identitățile clienților lor.

Schema, la rândul său, ajută clienții să solicite reduceri fiscale false, duble sau multiple ale impozitului perceput pe câștigurile de capital plătite pentru tranzacțiile anonime.

Astfel când sunt taxați pentru dividendele pe care le primesc, investitorii străini își vând pentru scurt timp acțiunile către o serie de bănci locale, doar pentru a evita plata impozitului pe dividende, pentru ca ulterior să își recupereze acțiunile.

Schema a fost pusă la punct de avocatul german Hanno Berger, fost contabil împotriva căruia a fost demarată o anchetă penală în Germania.

În Germania, el este cunoscut ca "domnul Cum-ex". Printre clienții săi se numără de la giganții Adidas și Karstadt, la familia care deține BMW. Berger a susținut că este legal să obții rambursarea impozitelor, care nu au fost plătite niciodată.

Efectele fraudei 

Frauda a costat peste 55 de miliarde de euro, inclusiv pe contribuabilii germani cu suma de 31,8 miliarde de euro între 2001 și 2016, conform estimărilor din anchetă. În Franța suma este de 17 miliarde de euro, în Italia 4,5 miliarde de euro, iar în Danemarca 1,7 miliarde de euro. A afectat, de asemenea, Austria, Belgia, Finlanda, Olanda și Spania.

Știrile despre acest fenomen au apărut pentru prima dată în Germania în 2016, însă valoarea sa totală a fost expusă printr-o investigație transfrontalieră, care a implicat 19 instituții mass-media din 12 țări, care a consultat mai mult de 180.000 de pagini de dovezi, inclusiv scrisori ale procurorilor germani.

Ancheta a arătat, de asemenea, că din schimbul de informații fiscale dintre statele membre UE nu a rezultat nimic pentru a împiedica frauda de mai multe miliarde de euro.

De notat că majoritatea băncilor a negat faptul că ar fi comis ilegalități.Oportunitati