Primele rezultate ale perchezițiilor de la Primărie: Șef de la Direcția Arhitectură reținut

shadow
Vineri, 19.10.2018 15:16   2828
Șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare din cadrul Primăriei Chișinău, doi subalterni de-ai săi, un expert tehnic și doi intermediari au fost reținuți astăzi, 19 octombrie, în cadrul unui dosar de corupție care vizează eliberarea și obținerea frauduloasă a actelor pentru diverse construcții.

Centrul Național Anticorupție anunță că, în total, 25 de persoane, printre care și 22 de intermediari și beneficiari ai serviciilor funcționarilor au fost escortate la audieri, după ce domiciliile și birourile de serviciu ale acestora au fost supuse perchezițiilor.

Din numărul total de bănuiți, șase au fost reținuți pentru 72 de ore și au fost plasați în izolatoarele CNA și ale Poliției. Este vorba despre șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, doi subalterni de-ai săi, un expert tehnic și doi intermediari.

Citiți și:

De ce sunt suspectați Primarul, secretarul Consiliului Municipal și doi consilieri

Potrivit CNA, persoanele publice din cadrul Primăriei sunt bănuite că ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia facilitau perfectarea actelor pentru diferite tipuri de construcții din Chișinău.

Prin intermediul unor persoane, care interacționau cu solicitanții de documente, funcționarii Primăriei urgentau perfectarea și eliberarea documentelor permisive pentru construcția, reconstrucția sau replanificarea unor imobile, pentru elaborarea schițelor de proiect, pentru eliberarea certificatelor de urbanism, dar și pentru semnarea proceselor-verbale de recepție finală a unor lucrări.

Advertisement

Potrivit materialelor cauzei, pentru aceste servicii, solicitanții de acte ar fi achitat sume importante de bani intermediarilor care, la rândul lor, transmiteau o parte din bani funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare.

În perioada investigațiilor, au fost documentate zeci de asemenea cazuri, iar printre beneficiari sunt persoane care au cerut funcționarilor publici să le presteze servicii precum: legalizarea unor anexe la imobile, amplasate în diferite sectoare ale mun. Chișinău, extinderea unor centre comerciale, construcția unor mansarde, căsuțe de vacanță sau terase, edificarea unor lăcașuri sfinte în adiacentul unor instituții medicale sau unor centre moral-spirituale în preajma unor instituții de învățământ din Chișinău, obținerea unor terenuri pentru amenajarea parcărilor etc.

Pe faptele descrise au fost pornite mai multe cauze penale, persoanele menționate fiind bănuite de corupere pasivă și trafic de influență.

Acțiunile de urmărire penală continuă în acest caz pentru stabilirea întregului cerc de suspecți. Procuratura anticorupție conduce urmărirea penală.

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, nu s-a arătat surprins de perchezițiile de la Direcția arhitectură, urbanism și relații funciare.

„Nu m-ar mira să fie vorba de un dosar de corupție, colegii nu cred că vin degeaba...Eu am spus-o și în calitatea mea de consilier municipal că se poate și mai bine, contactul cu persoana fizică are loc zilnic și nu m-ar mira să fie scheme de corupție”, a explicat Codreanu.

Citiți și:

Mită la primăria Chișinău: de la focuri de artificii, la reparații auto și mii de dolari



Oportunitati