Dinte pentru dinte… sau cum Moldova blochează accesul Regatului Unit la o piață de 1,7 trilioane USD

shadow
Vineri, 19.10.2018 08:07   4034
Aderarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Acordul privind Achizițiile Publice (AAP) din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în perioada post-Brexit s-a dovedit a fi problematică și asta pentru că unele țări – inclusiv Republica Moldova – nu se grăbesc să dea curs solicitării de la Londra.

Astfel, scrie publicația Bloomberg, citată de Mold-Street.com, Regatul Unit nu poate accesa o piață de 1,7 trilioane de dolari a proiectelor publice în toată lumea, inclusiv 837 de miliarde de dolari în Statele Unite.

Guvernul britanic a căzut în dizgrația omologului de la Chișinău după ce refuzase eliberarea de vize unei delegații conduse de delegatul Republicii Moldova pe lângă OMC, Corina Cojocaru, care urma să discute la Londra viitorul relațiilor moldo-britanice după plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Chișinăul s-a dovedit a avea o memorie bună, notează Bloomberg, care a vorbit despre acest incident cu dna Cojocaru. 

"Nu am putut obține o viză și un pașaport diplomatic pentru a merge la Londra să negociez cu privire la achizițiile publice", a declarat Cojocaru pentru Bloomberg prin telefon. ”Nimeni nu ne-a auzit timp de șase sau șapte luni”. Ulterior ea a precizat, însă, că vizita la Londra nu avea conotație cu Acordul Privind Achizițiile Publice. 

Ministerul de Interne (Home Office) al Regatului Unit nu a comentat despre acest incident, care pentru dna Cojocaru este unul emblematic: Dacă o delegație oficială nu a putut să obțină vize la timp, cum vor putea furnizorii moldoveni ce vor aplica la proiecte în Marea Britanie să concureze cu furnizorii străini care vor intra în țară mai ușor? 

Părinții Brexit-ului au promis alegătorilor din Marea Britanie că țara va deveni ”o națiune comercială globală cu acces la piețele unde n-a putut ajunge din cauza statutului de membru al UE”, în realitate, însă, britanicii vor fi nevoiți să plătească pentru afronturile personale suferite de țări precum Moldova. 

În rând pentru posibile concesii și discuții despre prețul aderării la AAP/OMC sunt și alte state.

Advertisement

Ca și Moldova, țări precum SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Ucraina și Israel și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că ”cererea britanicilor nu este adecvată, nu întrunește unele standarde”. 

Scopul AAP este de a deschide piețele de achiziții publice pentru concurența străină și de a contribui la creșterea transparenței procesului de achiziții publice. Oficialii britanici susțin că Regatul Unit este un caz special și că ar trebui să primească o aprobare rapidă, deoarece este deja membru - deși nu a ratificat niciodată în mod independent acordul - și poate pur și simplu să își replice angajamentele actuale, care rezultă din statutul său de membru al UE.

Concesii comerciale

Deși toți membrii AAP doresc să mențină accesul la piața britanică de achiziții publice de 67 de miliarde de lire sterline (88 de miliarde USD), ei sunt totuși dispuși să folosească ocazia de a stoarce unele concesii. Unii membri caută, printre altele, accesul la proiecte cum ar fi căile ferate de mare viteză din Marea Britanie și expansiunea aeroportului Heathrow și rețelele IT guvernamentale, mai scrie Bloomberg.

Deoarece majoritatea acordurilor OMC sunt adoptate prin consens, la fel ca și AAP, fiecare țară are astfel o putere considerabilă. Membrii AAP vor lua în considerare un acord provizoriu cu privire la cererea de aderare din Regatul Unit la următoarea reuniune a OMC privind achizițiile publice, pe 27 noiembrie curent.

Statele Unite, Noua Zeelandă și alți membri ai OMC au făcut presiuni asupra Marii Britanii ca Brexit-ul să nu împiedice companiile lor să vândă mai multe produse, cum ar fi carnea de miel, de vită sau de pui, în Marea Britanie. Statele Unite și Noua Zeelandă au început deja demersuri procedurale care impulsionează discuțiile pentru stabilirea unor acorduri de liber schimb.

Marea Britanie va trebui să-și soluționeze problemele de aderare cu ceilalți membri ai acordului până va părăsi oficial Uniunea Europeană la data de 29 martie 2019. 

Deocamdată nu este clar ce vrea Guvernul de la Chișinău să obțină în schimbul susținerii sau dacă discuțiile în acest sens au început. Potrivit Corinei Cojocaru, după ce negocierile privind aderarea la AAP au intrat în impas, miercurea trecută, ministrul britanic pentru imigrare a contactat ambasadorul moldovean la Londra. ”Sper că părțile vor reuși să găsească un compromis,” a precizat consilierul.Oportunitati