Şeful Kaufland România preia şi conducerea afacerii din Cehia. Rulaj total - 5 miliarde de euro

shadow
Joi, 18.10.2018 11:06   1867
Şeful Kaufland România și Republica Moldova, Marco Hössl, a preluat recent şi conducerea businessului din Cehia. Portofoliul total astfel a ajuns la 250 de magazine iar rulajul afacerii la 5 miliarde de euro.

Executivul german care conduce operaţiunile Kaufland România de la începutul lui 2015, a preluat şi conducerea businessului din Cehia al grupului german de hipermarketuri, scrie Ziarul Financiar. Marco Hössl coodonează de la Bucureşti şi intrarea Kaufland pe piaţa din Republica Moldova, fiind astfel singurul executiv din grup care are în portofoliu mai mult decât o singură piaţă.   

Marco Hössl coordonează astăzi activitatea Kaufland de pe pieţele din România, Cehia şi Republica Moldova, un business ce merge spre 5 miliarde de euro anual cu un total de 250 de magazine. Mai exact, grupul german este lider pe piaţele din Cehia şi România, iar în Republica Moldova urmează să intre, construcţia primelor magazine fiind deja demarată.

Experiența

Marco Hössl are 42 de ani, este căsătorit şi are doi copii. Lucrează pentru grupul Schwarz, proprietarul Kaufland, de circa 12 ani şi a început la o filială Lidl din Berlin. A crescut treptat lucrând în Germania şi Austria, pentru ca apoi să vină în România în momentul în care discounterul Lidl intra pe piaţă prin preluarea Plus Discount. A fost atunci director regional. La Kaufland a început să lucreze acum patru ani ani, iar de la începutul lui 2015 conduce operaţiunile locale, înlocuindu-l pe românul Adrian Viman.

„M-am mutat în România împreună cu familia la începutul anului trecut (2015 – n.red.) şi deja mă simt ca acasă. Îmi place România, învăţ acum şi limba şi putem să vorbim în româneşte“, afirma executivul german în primul interviu acordat presei locale. El a vorbit cu Ziarul Financiar în martie 2016 când a făcut publice şi planurile de expansiune ale Kaufland în România.

Astăzi, grupul german are în România circa 120 de magazine şi afaceri de 2,2 mld. euro anul trecut, valoare ce îi poziţionează pe primul loc în comerţul local.

Pe piaţa locală retailerul german are mai puţine magazine decât în Cehia sau Polonia, dar vânzările per unitate sunt mai mari deoarece pe celelalte pieţe concurenţa este mai acerbă. Nemţii au în Cehia 130 de magazine, conform datelor ZF, fiind totodată lider de piaţă.

Advertisement

Grupul Kaufland, cu sediul la Neckarsulm, în Germania, este prezent cu peste 1.200 de magazine pe nouă pieţe, dintre care două sunt noi, mai exact hipermarketurile sunt în construcţie. Este vorba de Republica Moldova şi Australia.

„Cele mai importante pieţe pentru retailer sunt Germania, România, Polonia şi Cehia, în această ordine. Grupul este prezent şi pe alte pieţe din Europa Centrală şi de Est şi se va extinde în Australia în 2018, urmând să fie prima mutare a companiei pe o piaţă vorbitoare de limbă engleză“, scria recent revista internaţională CEO Magazine într-un interviu cu Marco Hössl.

Astfel, România este a doua cea mai importantă piaţă după Germania deşi numărul de magazine este mai mic decât în Cehia sau Polonia, iar salariul mediu net este la jumătate (550 de euro net lunar în România).

Vânzările per unitate sunt mai mari în România deoarece celelalte pieţe sunt mai competitive, potrivit datelor ZF.

Venirea executivului la conducerea businessului din Cehia vine în contextul în care nemţii sunt lider de piaţă şi în Cehia, dar grupul german Rewe îi „suflă în ceafă“, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţă IGD. De altfel, anul trecut businessul Kaufland în Cehia a scăzut uşor anul trecut, pe când în România în 2017 cifra de afaceri a crescut cu circa 5%, potrivit aceleiaşi surse.

Din datele ZF, el este primul executiv din grup care preia conducerea pe mai mult de o singură piaţă. Promovarea vine în con­tex­tul în care pe piaţa locală, în mandatul lui Marco Hössl au fost deschise aproape 20 de ma­gazine, iar nemţii au sărit de pragul de 10 mld. lei cifră de afaceri, primul comer­ciant lo­cal care a depăşit acest nivel. Când a pre­luat busi­nessul Kaufland avea afaceri de 8 mld. lei (în 2014).

Competiția

Pe piaţa de circa 20 mld. euro a comerţului alimentar din România Kaufland se bate cu alte nouă reţele străine şi cu circa 70.000 – 80.000 de chioşcari.

Numărul jucătorilor din comerţul tradiţional scade, pe când cota de piaţă a reţelelor internaţionale se află pe un trend ascendent.

Lanţul de hipermarketuri Kaufland a intrat pe piaţa locală în 2005 şi de atunci s-a extins an de an, ritmul deschiderilor variind de la 3 magazine în primul an de prezenţă, la 13-14 magazine în cei mai buni ani.

În perioada 2015-2017 compania a redus ritmul expansiunii la 4-5 unităţi pe an, cel mai puţin alert după 2005, mai exact anul în care nemţii făceau primii paşi către România. Totuşi, grupul german anunţă planuri pentru accelerarea inaugurărilor în 2018, la zece noi hipermarketuri.

Numărul de deschideri ale Kaufland este influenţat atât de achiziţiile de terenuri cât şi de autorizaţiile primite pentru con­strucţie. De regulă, nemţii au cumpărate terenuri, câteva zeci, cu mai mulţi ani în avans, tocmai pentru a facilita dezvoltarea.

Investiţia într-un magazin Kaufland variază între 7 şi 10 milioane de euro cu tot cu teren. Suma variază în funcţie de calitatea terenului şi de suprafaţa magazinului ce urmează a fi construit. Germanii au aproape toate magazinele în spaţii proprii, cu excepţia unei unităţi deschise într-un complex rezidenţial. Se uită însă şi către alte astfel de oportunităţi, precum spaţiile în chirie.

Hipermarketurile cu preţuri mici ale Kaufland au între 2.000 de metri pătraţi (format ce urmează a fi dezvoltat la Gherla şi Vatra Dornei) şi 5.500 de metri pătraţi în Capitală. În timp ce competitorii săi de pe segmentul hipermarketurilor au mizat pe oraşele mari, de regulă de peste 100.000 de locuitori, germanii de la Kaufland au putut să parieze şi pe localităţile cu 20.000 de locuitori datorită faptului că magazinele lor au suprafeţe de până la 5.500 mp. La polul opus, francezii de la Auchan sau de la Cora au şi magazine care încep de la această suprafaţă.

Venirea executivului la conducerea businessului din Cehia vine în contextul în care nemţii sunt lider de piaţă şi în Cehia, dar grupul german Rewe îi „suflă în ceafă“, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţă IGD. De altfel, anul trecut businessul Kaufland în Cehia a scăzut uşor, pe când în România în 2017 cifra de afaceri a crescut cu circa 5%, mai scrie Ziarul Financiar.

* * *

Nota Mold-Street.com: 

Kaufland a anunțat un plan de investiții de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și a început deja construcția primelor hypermarketuri în acest teritoriu. În construcție sunt trei magazine, deschiderea cărora este preconizată în anul 2019.Oportunitati