Şeful Kaufland România preia și conducerea afacerii din Cehia. Rulaj total - 5 miliarde de euro

shadow
Joi, 18.10.2018 11:06   4510
Şeful Kaufland România și Republica Moldova, Marco Hössl, a preluat recent și conducerea businessului din Cehia. Portofoliul total astfel a ajuns la 250 de magazine iar rulajul afacerii la 5 miliarde de euro.

Executivul german care conduce operațiunile Kaufland România de la începutul lui 2015, a preluat și conducerea businessului din Cehia al grupului german de hipermarketuri, scrie Ziarul Financiar. Marco Hössl coodonează de la București și intrarea Kaufland pe piața din Republica Moldova, fiind astfel singurul executiv din grup care are în portofoliu mai mult decât o singură piață.   

Marco Hössl coordonează astăzi activitatea Kaufland de pe piețele din România, Cehia și Republica Moldova, un business ce merge spre 5 miliarde de euro anual cu un total de 250 de magazine. Mai exact, grupul german este lider pe piațele din Cehia și România, iar în Republica Moldova urmează să intre, construcția primelor magazine fiind deja demarată.

Experiența

Marco Hössl are 42 de ani, este căsătorit și are doi copii. Lucrează pentru grupul Schwarz, proprietarul Kaufland, de circa 12 ani și a început la o filială Lidl din Berlin. A crescut treptat lucrând în Germania și Austria, pentru ca apoi să vină în România în momentul în care discounterul Lidl intra pe piață prin preluarea Plus Discount. A fost atunci director regional. La Kaufland a început să lucreze acum patru ani ani, iar de la începutul lui 2015 conduce operațiunile locale, înlocuindu-l pe românul Adrian Viman.

„M-am mutat în România împreună cu familia la începutul anului trecut (2015 – n.red.) și deja mă simt ca acasă. Îmi place România, învăț acum și limba și putem să vorbim în românește“, afirma executivul german în primul interviu acordat presei locale. El a vorbit cu Ziarul Financiar în martie 2016 când a făcut publice și planurile de expansiune ale Kaufland în România.

Astăzi, grupul german are în România circa 120 de magazine și afaceri de 2,2 mld. euro anul trecut, valoare ce îi poziționează pe primul loc în comerțul local.

Pe piața locală retailerul german are mai puține magazine decât în Cehia sau Polonia, dar vânzările per unitate sunt mai mari deoarece pe celelalte piețe concurența este mai acerbă. Nemții au în Cehia 130 de magazine, conform datelor ZF, fiind totodată lider de piață.

Advertisement

Grupul Kaufland, cu sediul la Neckarsulm, în Germania, este prezent cu peste 1.200 de magazine pe nouă piețe, dintre care două sunt noi, mai exact hipermarketurile sunt în construcție. Este vorba de Republica Moldova și Australia.

„Cele mai importante piețe pentru retailer sunt Germania, România, Polonia și Cehia, în această ordine. Grupul este prezent și pe alte piețe din Europa Centrală și de Est și se va extinde în Australia în 2018, urmând să fie prima mutare a companiei pe o piață vorbitoare de limbă engleză“, scria recent revista internațională CEO Magazine într-un interviu cu Marco Hössl.

Astfel, România este a doua cea mai importantă piață după Germania deși numărul de magazine este mai mic decât în Cehia sau Polonia, iar salariul mediu net este la jumătate (550 de euro net lunar în România).

Vânzările per unitate sunt mai mari în România deoarece celelalte piețe sunt mai competitive, potrivit datelor ZF.

Venirea executivului la conducerea businessului din Cehia vine în contextul în care nemții sunt lider de piață și în Cehia, dar grupul german Rewe îi „suflă în ceafă“, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piață IGD. De altfel, anul trecut businessul Kaufland în Cehia a scăzut ușor anul trecut, pe când în România în 2017 cifra de afaceri a crescut cu circa 5%, potrivit aceleiași surse.

Din datele ZF, el este primul executiv din grup care preia conducerea pe mai mult de o singură piață. Promovarea vine în con­tex­tul în care pe piața locală, în mandatul lui Marco Hössl au fost deschise aproape 20 de ma­gazine, iar nemții au sărit de pragul de 10 mld. lei cifră de afaceri, primul comer­ciant lo­cal care a depășit acest nivel. Când a pre­luat busi­nessul Kaufland avea afaceri de 8 mld. lei (în 2014).

Competiția

Pe piața de circa 20 mld. euro a comerțului alimentar din România Kaufland se bate cu alte nouă rețele străine și cu circa 70.000 – 80.000 de chioșcari.

Numărul jucătorilor din comerțul tradițional scade, pe când cota de piață a rețelelor internaționale se află pe un trend ascendent.

Lanțul de hipermarketuri Kaufland a intrat pe piața locală în 2005 și de atunci s-a extins an de an, ritmul deschiderilor variind de la 3 magazine în primul an de prezență, la 13-14 magazine în cei mai buni ani.

În perioada 2015-2017 compania a redus ritmul expansiunii la 4-5 unități pe an, cel mai puțin alert după 2005, mai exact anul în care nemții făceau primii pași către România. Totuși, grupul german anunță planuri pentru accelerarea inaugurărilor în 2018, la zece noi hipermarketuri.

Numărul de deschideri ale Kaufland este influențat atât de achizițiile de terenuri cât și de autorizațiile primite pentru con­strucție. De regulă, nemții au cumpărate terenuri, câteva zeci, cu mai mulți ani în avans, tocmai pentru a facilita dezvoltarea.

Investiția într-un magazin Kaufland variază între 7 și 10 milioane de euro cu tot cu teren. Suma variază în funcție de calitatea terenului și de suprafața magazinului ce urmează a fi construit. Germanii au aproape toate magazinele în spații proprii, cu excepția unei unități deschise într-un complex rezidențial. Se uită însă și către alte astfel de oportunități, precum spațiile în chirie.

Hipermarketurile cu prețuri mici ale Kaufland au între 2.000 de metri pătrați (format ce urmează a fi dezvoltat la Gherla și Vatra Dornei) și 5.500 de metri pătrați în Capitală. În timp ce competitorii săi de pe segmentul hipermarketurilor au mizat pe orașele mari, de regulă de peste 100.000 de locuitori, germanii de la Kaufland au putut să parieze și pe localitățile cu 20.000 de locuitori datorită faptului că magazinele lor au suprafețe de până la 5.500 mp. La polul opus, francezii de la Auchan sau de la Cora au și magazine care încep de la această suprafață.

Venirea executivului la conducerea businessului din Cehia vine în contextul în care nemții sunt lider de piață și în Cehia, dar grupul german Rewe îi „suflă în ceafă“, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piață IGD. De altfel, anul trecut businessul Kaufland în Cehia a scăzut ușor, pe când în România în 2017 cifra de afaceri a crescut cu circa 5%, mai scrie Ziarul Financiar.

* * *

Nota Mold-Street.com: 

Kaufland a anunțat un plan de investiții de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și a început deja construcția primelor hypermarketuri în acest teritoriu. În construcție sunt trei magazine, deschiderea cărora este preconizată în anul 2019.Oportunitati