Cifrele jenante din relațiile economice ale Moldovei cu Turcia [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 17.10.2018 09:08   5069
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan sosește în prima sa vizită oficială (17-18 octombrie) în Republica Moldova. Mold-Street prezintă o analiză a relațiilor economice cu Turcia, care arată pe alocuri jenant pentru Republica Moldova.

Anterior Erdogan a fost invitat de câteva ori să vină cu vizită oficială, inclusiv în anul 2014, când exercita funcția de premier, dar nu a dat curs invitației.

Turcii au reparat Președinția Republicii Moldova

Vizita unui șef de stat cu statut de putere regională (a 16-a economie din lume), cum este Turcia, e însoțită și de așteptări mari. Deocamdată nu se anunță semnarea vreunui document important.

Potrivit datelor oficiale, Recep Tayyip Erdoğan va avea o întrevedere cu șeful statului moldovean Igor Dodon și cu premierul Pavel Filip.

Agenda integrală nu este cunoscută, dar din ultimele informații rezultă că principalul eveniment va fi inaugurarea sediului reparat al Președinției Republicii Moldova, lucrări realizate pe banii Agenției Guvernamentale Turce pentru Cooperare și Coordonare (TIKA) de compania Sonbay.

Totodată, Recep Tayyıp Erdogan și soția sa vor vizita Găgăuzia, unde va avea loc inaugurarea a șase obiective sociale, construite prin contribuția partenerilor turci.

Importăm de trei ori mai mult decât exportăm

În condițiile în care Turcia este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova (al 7-lea), dar și unul dintre cei mai mari investitori, Mold-Street a făcut o analiză a relațiilor economice.

Astfel în ultimii 10 ani, exporturile s-au majorat de aproape 4 ori, iar importurile de 1,5 ori. În anul 2017 valoarea exporturilor moldovenești în Turcia a constituit 104 milioane dolari, de aproape trei ori mai puțin decât importurile din această țară - 304,4 milioane dolari.

Citiți și:

Turcia va inunda Moldova cu mărfuri. Vom majora exporturile de patru ori, promit oficialii turci

În consecință, s-a înregistrat o balanță comercială negativă de 200 milioane dolari. Însă deficitul de cont curent în relațiile cu Turcia este mult mai mare, întrucat o parte importantă din veniturile moldovenilor ajung în Turcia prin intermediul turismului.

Or, potrivit datelor operatorilor turistici din anul 2017, Turcia este lider detașat ca destinație pentru odihna moldovenilor. Astfel din cei peste 229.000 de moldoveni care au mers la odihnă peste hotare, circa 82.000 sau circa 36% au ales această țară.

Revenind la relațiile comerciale, cel mai fructuos an în relațiile moldo-turce a fost 2013, când cifra de afacere totală aferentă comerțului exterior dintre Moldova și Turcia a depășit jumătate de miliard de dolari (508 milioane). În următorii doi ani s-a atestat o scădere cu circa 20-25% a comerțului, ca urmare a crizei economice și financiare.

Ce exportăm: oleaginoase și cereale

Semnarea la finele anului 2014 a Acordului de comerț liber dintre cele 2 state a impulsionat relațiile comerciale dintre acestea astfel încât în anul 2017 volumul bunurilor moldovenești exportate în Turcia a crescut cu 69,3%, față de anul 2016.

Pe de altă parte, analiza structurii exporturilor orientate spre Turcia arată că în mare parte acestea sunt produse cu valoare adăugată redusă. Cea mai mare cotă este deținută de semințele și fructele oleaginoase (47,4%), care împreună cu cerealele formează mai mult de jumătate din valoarea acestora (57,3%).

O tendință pozitivă se manifestă în cazul băuturilor alcoolice, în mare parte vinuri, valoarea la export către Turcia fiind anul trecut de 4,7 milioane dolari. În medie, circa 1 din 5 dolari încasați din exporturile spre Turcia sunt din contul îmbrăcămintei, însă este de notat faptul că această sumă constituie integral reexport fiind vorba de producție executată în regim lohn.

Importăm haine și fructe

În ceea ce privește bunurile importate din Turcia, acestea în mare parte sunt produse finite cu valoare adăugată înaltă, structura acestora fiind destul de diversificată.

De departe, structura importurilor este dominată de textile, Turcia fiind o forță la nivel mondial la acest capitol, astfel încât în Moldova se importă din această țară, atât haine și încălțăminte ca produse finite, cât și ca materie primă pentru producătorii locali.

În același timp este jenant pentru o țară agrară ca Moldova (cu livezi și pământuri roditoare) ca în relațiile comerciale cu Turcia să aibă o  balanță comercială semnificativ negativă atât în cazul fructelor, cât și a legumelor.

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că mărfurile din Moldova vor avea acces în condiții mai avantajoase pe piața Turciei ca urmare a semnăruu Acordului de Liber Schimb. 

Cât au investit turcii: 300 sau 30 de milioane dolari?

Un an în urmă, în timpul unei vizite în Moldova, premierul turc de atunci Binali Yildirim, s-a lăudat că investițiile oamenilor de afaceri turci în Republica Moldova au depășit 300 milioane dolari.

Cifra reală este însă de 10 ori mai mică. Astfel datele Fondului Monetar Internațional relevă că până la începutul anului 2017, investițiile din Turcia în economia Moldovei au constituit mai putin de 30 milioane de dolari.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, pe 1 ianuarie 2018, în Republica Moldova erau înregistrate 1.294 întreprinderi cu capital turcesc, la acest capitol fiind pe locul trei după România și Italia.

În același timp după volumul investițiilor în capitalul social al companiilor din Moldova, Turcia se află abia pe locul 11 cu un volum de 416 milioane de lei.

De notat că prima firmă cu capital turcesc a fost Betra SRL, înregistrată acum 25 de ani, pe 3 noiembrie 1993 și lichidată în 2017, iar in 9 luni ale acestui an au mai fost înregistrate peste 40 de companii cu capital turcesc.

Şi moldovenii investesc în economia Turciei, stocul investițiilor la începutul anului 2017, fiind de aproape 10 milioane de dolari. În plus, mulți moldoveni muncesc în Turcia, ceea ce se face văzut și în volumul transferurilor de bani, care în ultimii 3-4 ani a fost de 15-16 milioane de dolari pe an.

În ultimul an se atestă o activizare a investitorilor din Turcia, care au inițiat mai multe proiecte, în special imobiliare. De exemplu grupul Summa - unul dintre ceimai longevivi investitori în Republica Moldova - va realiza construcția Arenei Chișinău, un proiect de 43 milioane de euro, iar un grup de investitori apropiați de Erdogan intenționează să construiască doi zgârie nori în centrul capitalei.

Totodată și cea mai mare bancă din Turcia s-a arătat gata să intre pe piața Moldovei. Asta chiar dacă în trecut băncile turcești au încercat de câteva ori să intre pe piața Moldovei, dar au suferit eșec.

Anterior s-a vehiculat că anumite bănci din Turcia ar fi interesate de achiziția Eurocreditbank, iar acum printre ținte ar putea fi chiar și Moldindconbank.

Vizita președintelui turc a fost precedată de expulzarea de către autoritățile de la Chișinău a șapte profesori turci de la Liceul Moldo-Turc Orizont, la solicitarea liderului de la Ankara. Potrivit analiștilor, acest fapt a cimentat relațiile politice dintre cele două state, dar a atras critici dure din partea Uniunii Europene. 

Citiți și:

Cine va construi hotelul la care au pus piatră de temelie doi premieri

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

Advertisement



Oportunitati