Cifrele jenante din relaţiile economice ale Moldovei cu Turcia [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 17.10.2018 09:08   2733
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan sosește în prima sa vizită oficială (17-18 octombrie) în Republica Moldova. Mold-Street prezintă o analiză a relaţiilor economice cu Turcia, care arată pe alocuri jenant pentru Republica Moldova.

Anterior Erdogan a fost invitat de câteva ori să vină cu vizită oficială, inclusiv în anul 2014, când exercita funcţia de premier, dar nu a dat curs invitaţiei.

Turcii au reparat Preşedinţia Republicii Moldova

Vizita unui şef de stat cu statut de putere regională (a 16-a economie din lume), cum este Turcia, e însoţită şi de aşteptări mari. Deocamdată nu se anunţă semnarea vreunui document important.

Potrivit datelor oficiale, Recep Tayyip Erdoğan va avea o întrevedere cu șeful statului moldovean Igor Dodon și cu premierul Pavel Filip.

Agenda integrală nu este cunoscută, dar din ultimele informaţii rezultă că principalul eveniment va fi inaugurarea sediului reparat al Preşedinţiei Republicii Moldova, lucrări realizate pe banii Agenţiei Guvernamentale Turce pentru Cooperare și Coordonare (TIKA) de compania Sonbay.

Totodată, Recep Tayyıp Erdogan și soția sa vor vizita Găgăuzia, unde va avea loc inaugurarea a șase obiective sociale, construite prin contribuția partenerilor turci.

Importăm de trei ori mai mult decât exportăm

În condiţiile în care Turcia este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova (al 7-lea), dar şi unul dintre cei mai mari investitori, Mold-Street a făcut o analiză a relaţiilor economice.

Astfel în ultimii 10 ani, exporturile s-au majorat de aproape 4 ori, iar importurile de 1,5 ori. În anul 2017 valoarea exporturilor moldovenești în Turcia a constituit 104 milioane dolari, de aproape trei ori mai puţin decât importurile din această țară - 304,4 milioane dolari.

Citiţi şi:

Turcia va inunda Moldova cu mărfuri. Vom majora exporturile de patru ori, promit oficialii turci

În consecinţă, s-a înregistrat o balanță comercială negativă de 200 milioane dolari. Însă deficitul de cont curent în relațiile cu Turcia este mult mai mare, întrucat o parte importantă din veniturile moldovenilor ajung în Turcia prin intermediul turismului.

Or, potrivit datelor operatorilor turistici din anul 2017, Turcia este lider detașat ca destinație pentru odihna moldovenilor. Astfel din cei peste 229.000 de moldoveni care au mers la odihnă peste hotare, circa 82.000 sau circa 36% au ales această țară.

Revenind la relațiile comerciale, cel mai fructuos an în relațiile moldo-turce a fost 2013, când cifra de afacere totală aferentă comerțului exterior dintre Moldova şi Turcia a depășit jumătate de miliard de dolari (508 milioane). În următorii doi ani s-a atestat o scădere cu circa 20-25% a comerţului, ca urmare a crizei economice şi financiare.

Ce exportăm: oleaginoase şi cereale

Semnarea la finele anului 2014 a Acordului de comerț liber dintre cele 2 state a impulsionat relațiile comerciale dintre acestea astfel încât în anul 2017 volumul bunurilor moldovenești exportate în Turcia a crescut cu 69,3%, faţă de anul 2016.

Advertisement

Pe de altă parte, analiza structurii exporturilor orientate spre Turcia arată că în mare parte acestea sunt produse cu valoare adăugată redusă. Cea mai mare cotă este deținută de semințele și fructele oleaginoase (47,4%), care împreună cu cerealele formează mai mult de jumătate din valoarea acestora (57,3%).

O tendință pozitivă se manifestă în cazul băuturilor alcoolice, în mare parte vinuri, valoarea la export către Turcia fiind anul trecut de 4,7 milioane dolari. În medie, circa 1 din 5 dolari încasați din exporturile spre Turcia sunt din contul îmbrăcămintei, însă este de notat faptul că această sumă constituie integral reexport fiind vorba de producție executată în regim lohn.

Importăm haine şi fructe

În ceea ce privește bunurile importate din Turcia, acestea în mare parte sunt produse finite cu valoare adăugată înaltă, structura acestora fiind destul de diversificată.

De departe, structura importurilor este dominată de textile, Turcia fiind o forță la nivel mondial la acest capitol, astfel încât în Moldova se importă din această țară, atât haine și încălțăminte ca produse finite, cât și ca materie primă pentru producătorii locali.

În acelaşi timp este jenant pentru o ţară agrară ca Moldova (cu livezi şi pământuri roditoare) ca în relațiile comerciale cu Turcia să aibă o  balanță comercială semnificativ negativă atât în cazul fructelor, cât și a legumelor.

Pe de altă parte, autorităţile de la Chişinău au declarat în repetate rânduri că mărfurile din Moldova vor avea acces în condiții mai avantajoase pe piaţa Turciei ca urmare a semnăruu Acordului de Liber Schimb. 

Cât au investit turcii: 300 sau 30 de milioane dolari?

Un an în urmă, în timpul unei vizite în Moldova, premierul turc de atunci Binali Yildirim, s-a lăudat că investițiile oamenilor de afaceri turci în Republica Moldova au depășit 300 milioane dolari.

Cifra reală este însă de 10 ori mai mică. Astfel datele Fondului Monetar Internațional relevă că până la începutul anului 2017, investițiile din Turcia în economia Moldovei au constituit mai putin de 30 milioane de dolari.

Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, pe 1 ianuarie 2018, în Republica Moldova erau înregistrate 1.294 întreprinderi cu capital turcesc, la acest capitol fiind pe locul trei după România şi Italia.

În acelaşi timp după volumul investiţiilor în capitalul social al companiilor din Moldova, Turcia se află abia pe locul 11 cu un volum de 416 milioane de lei.

De notat că prima firmă cu capital turcesc a fost Betra SRL, înregistrată acum 25 de ani, pe 3 noiembrie 1993 şi lichidată în 2017, iar in 9 luni ale acestui an au mai fost înregistrate peste 40 de companii cu capital turcesc.

Şi moldovenii investesc în economia Turciei, stocul investiţiilor la începutul anului 2017, fiind de aproape 10 milioane de dolari. În plus, mulţi moldoveni muncesc în Turcia, ceea ce se face văzut şi în volumul transferurilor de bani, care în ultimii 3-4 ani a fost de 15-16 milioane de dolari pe an.

În ultimul an se atestă o activizare a investitorilor din Turcia, care au iniţiat mai multe proiecte, în special imobiliare. De exemplu grupul Summa - unul dintre ceimai longevivi investitori în Republica Moldova - va realiza construcţia Arenei Chişinău, un proiect de 43 milioane de euro, iar un grup de investitori apropiaţi de Erdogan intenţionează să construiască doi zgârie nori în centrul capitalei.

Totodată şi cea mai mare bancă din Turcia s-a arătat gata să intre pe piaţa Moldovei. Asta chiar dacă în trecut băncile turcești au încercat de câteva ori să intre pe piața Moldovei, dar au suferit eșec.

Anterior s-a vehiculat că anumite bănci din Turcia ar fi interesate de achiziția Eurocreditbank, iar acum printre ținte ar putea fi chiar și Moldindconbank.

Vizita președintelui turc a fost precedată de expulzarea de către autorităţile de la Chişinău a şapte profesori turci de la Liceul Moldo-Turc Orizont, la solicitarea liderului de la Ankara. Potrivit analiștilor, acest fapt a cimentat relațiile politice dintre cele două state, dar a atras critici dure din partea Uniunii Europene. 

Citiți și:

Cine va construi hotelul la care au pus piatră de temelie doi premieriOportunitati