De ce scade prețul la porumb în Moldova

shadow
Duminică, 14.10.2018 07:24   4236
În ultimele săptămâni prețul la principala cultură cerealieră din Republica Moldova, porumbul sunt în scădere, ceea ce îi nemulțumește pe producătorii agricoli. De vină este recolta bogată din țară și de peste hotare care a dus la prăbușirea prețurilor la porumb în lume.

Astfel dacă o lună în urmă prețul de achiziție a unui kilogram de porumb de către elevatoarele din Republica Moldova (deținute în special de traderii de pe piață) era de 2,6 de lei (practic la același nivel cu septembrie 2017), acum a coborât la 2,3 lei pentru un kilogram, dar ar putea să scadă și la doar doi lei, ceea ce provoacă indignarea producătorilor agricoli. 

Porumbul poate deveni o cultură nerentabilă

„Inițial, prognozam o recoltă de 8 tone la hectar, dar cu părere de rău (din cauza condițiilor meteo), dacă ne vom menține la 6 tone o să fie bine....O altă problemă majoră sunt prețurile. La moment se achiziționează cu 2,30 lei/kg în masă curată cu transportul vânzătorului până la elevator. Dar ne-au anunțat că începând cu ziua de luni prețul va scădea până la 2 lei/kg. Firmele intermediare deja, propun prețul de 2-1,80 lei/kg. Dacă facem un calcul simplu atunci obținem un profit de circa 100-200 lei la hectar. Cu așa prețuri porumbul devine o cultură nerentabilă”, susține Nicolae Moraru, administratorul SRL „Roșiori Lux”, din raionul Sângerei, citat de Agrobiznes.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Agricultura și vinificația   Piața funciară  

Advertisement

Oportunitati