O nouă rundă de privatizări. Ce vinde Guvernul: de la Gara de Nord la Tutun-CTC

shadow
Vineri, 12.10.2018 14:05   1325
Agenția Proprietății Publice (APP) anunță organizarea, începând cu data de 31 octombrie 2018 a unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, în cadrul căreia sunt expuse active de peste 1,45 miliarde de lei.

Astfel pentru data de 31 octombrie este anunțată licitația „cu strigare” pentru privatizarea a 27 bunuri, inclusiv 14 complexe de bunuri imobile, 12 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) și un obiect nefinalizat.

Citiți și:

Guvernul a mai vândut o mare întreprindere de stat

Printre ele se numără un club din satul Donici, baza de odinnă Lux din Vadul lui Vodă, dar și baza auto a Academiei de Științe a Moldovei și un bloc cu patru etaje de pe bulevardul Gagarin 10 din Chișinău.

Suma pe care speră să o încaseze din vânzarea obiectivelor, "raportată la prețul inițial de vânzare al bunurilor expuse la licitație „cu strigare”, constituie 58,89 milioane lei.

Advertisement

Totodată pentru perioada 12 octombrie - 15 noiembrie (termen limită de depunere a ofertelor) sunt anunțate concursuri pentru privatizarea a 7 bunuri, inclusiv concurs investițional pentru privatizarea a 2 bunuri (cinematografe) și concurs comercial pentru privatizarea a 5 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice).

Cele mai importante sunt Fabrica de sticlă din Chişinău, Combinatul Poligrafic din Chişinău, hotelul Zarea etc.

Pentru perioada 12 octombrie - 12 decembrie (termen limită de depunere a ofertelor) este anunțat concursul comercial pentru privatizarea a 8 bunuri, inclusiv cinci întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice) și acțiunile statului din trei societăți pe acțiuni. E vorba de SA Barza Albă, Tutun-CTC dar şi de Gara Nord SA.

Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la prețul inițial de vânzare al bunurilor expuse la concurs comercial și concurs investițional, constituie peste un miliard de lei.

Pentru perioada 19 – 23 noiembrie pe piața reglementată a Bursei de Valori sunt anunțate licitații „cu strigare” pentru vânzarea pachetelor de acțiuni ale statului din 16 societăți pe acțiuni, dintre care 14 majoritare. Printre ele se numără 11 pachete de acțiuni din întreprinderile de întreținere a drumurilor, dar şi cota statului de la Hotelul Chişinău.

Agenţia aşteaptă să obţină de la vânzarea bunurilor expuse la licitație „cu strigare” pe piața reglementată, circa 377 milioane lei.

Estimativ, prețul de expunere la privatizare a bunurilor proprietate de stat în cadrul acestei runde constituie 1,45 miliarde lei.

În conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2018, în rezultatul privatizării, cumpărătorii achită impozitul privat în mărime de 1% de la valoarea fiecărei tranzacții.Oportunitati