Escrocherie de proporții pe piața medicamentelor

shadow
Vineri, 12.10.2018 13:04   1566
Procuratura Anticorupție a anunțat despre reținerea a doi bărbați, administratori de firmă, și pornirea urmăririi penale în privința acestora, fiind învinuiți de escrocherie în proporții deosebit de mari și abuz de serviciu, care a cauzat daune considerabile intereselor unei companii.

UPDATE 13.50. Potrivit unor surse de pe piață afaceriștii se ocupau cu prestarea serviciilor de înregistrarea medicamentelor la Agenția Medicamentelor.

Conform materialelor cauzei, doi administratori de afaceri, au pus la cale o schemă, prin care urmăreau deposedarea unui businessman străin de o sumă de bani ce depășește suma de 66 milioane lei.

Cum a funcționat schema

Astfel, cei doi antreprenori, dintre care unul era și administrator al afacerii străinului, au încheiat un contract fictiv, antedatându-l cu anul 2006, neînregistrat în evidența contabilă, prin care o parte își asuma efectuarea unui studiu privind potențialul pieței Republicii Moldova și elaborarea propunerilor de înregistrare a produselor farmaceutice la Agenția Medicamentului.

Costul serviciilor prestate s-a fixat la suma de 2,27 milioane de dolari, ceea ce constituie 45,37 milioane lei.

Ulterior, folosindu-se de faptul că unul din învinuiți deține simultan funcția de administrator la firma care și-a asumat efectuarea serviciilor menționare, dar și gestionează o companie farmaceutică internațională, cei doi au încheiat un contract de preluare a datoriei 2,27 milioane de dolari, prin care noul debitor devenea compania străină.

Advertisement

În urma încheierii acestor două acte juridice anulabile, administratorul firmei contractante s-a adresat în instanța de judecată în calitate de reclamant cu o cerere de încasare a pretinsei datorii în sumă de 45,37 milioane lei, penalitatea în mărime de 16,33 milioane lei, dobânda de întârziere de 4,1 milioane lei, taxa de stat în mărime de 50.000 lei și cheltuielile pentru asistență juridică în mărime de 200.000 lei.

Astfel, s-a solicitat în total încasarea sumei de 66,05 milioane de lei de la compania străină. În continuare, cei doi autori ai schemei au încheiat o tranzacție de împăcare, semnată de ambii, ceea ce înseamnă recunoașterea datoriei indicate.

Drept urmare, instanța de judecată, fiind indusă în eroare, a emis o încheiere prin care a admis cererea și a confirmat tranzacția de împăcare, dispunând astfel încasarea din contul companiei internaționale a sumei contestate.

În consecința acțiunilor ilegale comune ale antreprenorilor a fost blocat contul bancar al companiei străine și extrasă suma de 4,15 milioane lei, în baza unui act executoriu.

Drept consecință, a fost sistată activitatea companiei, fiindu-i cauzat un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Ce riscă suspecții?

În urma denunțului proprietarului companiei prejudiciate, cetățean străin, procurorii anticorupție au pus sub învinuire autorii schemei de înșelăciune, aceștia fiind plasați în arest preventiv pe un termen de 30 de zile și au aplicat sechestru pe mijloacele financiare sustrase.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru escrocherie, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de 5 ani, se arată în comunicatul procuraturii. 

Aceasta nu a dat numele afaceriștilor implicați în această escrocherie de proporții. Oportunitati