Tranzacție de 608 milioane lei: GBC-ul lui Plahotniuc a ajuns în Gibraltar

shadow
Joi, 11.10.2018 10:01   3119
Acum câteva luni, Finpar Invest SRL - companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei, arată o investigație RISE Moldova.

Printre ele și Global Business Center (GBC), reședința de afaceri unde Vladimir Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare.

Noul proprietar, un offshore din Gibraltar

Potrivit RISE Moldova, tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan. Acum proprietățile sunt administrate de o rusoaică cu trecut afiliat gigantului energetic Gazprom.

Recent una dintre proprietățile preluate de la Finpar a și fost vândută unor companii controlate anterior de controversatul bancher Veaceslav Platon, condamnat în prima și a doua instanță la 18 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului”.

Iulie 2018. Finpar Invest fondează Real Concept Imobil SRL și varsă în capitalul social al noii companii trei proprietăți. E vorba de o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Center.

Preventiv imobilele au fost evaluate de Soclu, companie care în trecut a mai prestat servicii similare firmei Finpar. Valoarea totală a celor trei proprietăți - 608,5 milioane de lei.

În iulie 2018, la câteva săptămâni de la fondarea Real Concept Imobil, Finpar vinde cota de 100% ale noii companii offshorului Querious Holdings LTD din Gibraltar.

Advertisement

Oficial Finpar e deținută de Asirapal Enterprises Ltd, o companie din Cipru.

Mihai Pocnea, administrator al Finpar Invest, a refuzat să comenteze la telefon tranzacția.

Optimizare fiscală

Noul proprietar al Real Concept Imobil, Querious Holdings LTD, este deținut de Redmount Nomines LTD, o companie paravan tot din Gibraltar și care face parte din grupul Redmount, specializat în servicii de optimizare fiscală și gestionare de active.

Peste câteva zile după ce a cumpărat firma Real Concept Imobil, Querious Holdings a cedat cota de 100% unei alte firme din Gibraltar - Eastern Holdings LTD. Aceasta din urmă are acționari nominali tot din cadrul grupului Redmount.

Deja la mijlocul lunii august 2018, administrator la Real Concept Imobil devine Yulia Rogozhina. Femeia are 37 ani, e cetățeancă a Federației Ruse și locuiește în Lytkarino, o suburbie a Moscovei. Anterior Rogozhina a activat în cadrul firmei Gazpromstroyinginering, o subsidiară a gigantului rus Gazprom.

Contactată telefonic, Rogozhina a refuzat să dea detalii despre adevărații proprietari și planurile acestora referitoarea la cele trei imobile cumpărate.

Activelor deținute de compania liderului democrat au fost supuse în ultimii ani unui proces mai amplu de reconfigurare. Rise amintește de vânzarea a șapte benzinării (2015), clădirea de pe malul lacului din Parcul „Valea Trandafirilor” (2016) și fosta Cafenea „Guguță” (2017). 

GLOBAL BUSINESS CENTER

Global Business Center (GBC) de pe bd. Dimitrie Cantemir din capitală a fost ani la rândul reședința de afaceri a lui Plahotniuc. Acesta e un imobil luxos compus din două clădiri: cea principală are șapte etaje, o suprafață totală de peste 5.200 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 55,7 milioane de lei; cea secundară - două etaje, circa 300 de metri pătrați și o valoare de 4,6 milioane de lei.

Terenul de 16 ari pe care e amplasat centrul de afaceri, rezultat din comasarea a două loturi mai mici, a ajuns în proprietatea Finpar Invest în 2004-2006, în plină guvernare comunistă. Compania, care la acel moment avea denumirea veche de Minor SRL, a plătit pentru el aproape 270.000 de lei (circa 17.000 de euro la cursul de atunci). În 2018, când a ajuns să fie vândut, terenul a fost evaluat la un preț de aproape 70 de ori mai mare - 18,7 milioane de lei (circa 960.000 de euro).

La intersecția anilor 2017-2018, Plahotniuc s-a transferat în noul sediu de lux al PD din centrul Chișinăului, fiind urmat de mai multe organizații pe care le-a fondat, inclusiv Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și Fundația Edelweiss.

Pe când activa la GBC, Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare, plan dejucat de forțele de ordine din Moldova și Ucraina în primăvara lui 2017. Conform imaginilor prezentate de poliție, killerii și-au schițat planul pe nisip și urmau să folosească aruncătoare de grenade.Oportunitati