O nouă scumpire! Prețul gazului lichefiat a trecut de 11,10 lei pentru un litru

shadow
Miercuri, 10.10.2018 06:30   1781
Mai multe stații de alimentare cu carburanți (PECO) au afișat la începutul acestei săptămâni prețuri mai mari la gazul petrolier lichefiat (GPL).

Scumpirile sunt între 30 și 40 de bani, adică cu circa 3%, iar prețul unui litru de gaz lichefiat a trecut de 11 lei și a ajuns la 11,15 lei. În ultimele două luni prețul GPL la benzinăriile din Moldova a crescut cu circa 9%.

Creșterea prețului la GPL are loc în condițiile în care la bursele internaționale se scumpește petrolul și derivatele sale. Astfel în ultima lună petrolul s-a scumpit cu peste 10% și se menține la un nivel mai mare de 85 de dolari pentru un baril. 

Totodată operatorii de pe piață susțin că prețurile ar mai putea crește în condițiile în care de regulă în această perioadă cererea pentru acest tip de carburant este mai mare.

Un alt factor îl are și deprecierea lentă dar sigură a leului față de dolarul american.

Advertisement

De notat că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea și calcularea prețurilor la gazul petrolier.

Anterior ofițerul de presă al ANRE, Galina Sanduța, a declarat că prețul la gazul lichefiat este stabilit de către companiile petroliere în mod independent, având la bază prețurile de vânzare cu ridicata și cheltuielile de comercializare cu amănuntul.

În același timp deja de trei luni prețurile la benzină și motorină rămân neschimbate. Asta după ce Parlamentul a modificat Legea produselor petroliere, prin care a stabilit că prețurile nu pot fi modificate mai frecvent de o dată la trei luni.

Totodată ANRE urmează să adopte o serie de modificări și completări la Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere.

Menționăm că, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie 19,01 lei/litru pentru benzină și 16,89 lei/litru pentru motorină.

Citiți și:

Prețul petrolului a crescut cu 10%. În Moldova se poate scumpi benzina, motorina și gazulOportunitati