Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit estimările privind evoluția economiei moldoveneşti

shadow
Marţi, 09.10.2018 07:20   1167
Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit, în sus, estimările privind evoluția economiei Republicii Moldova, doar pentru acest an, menţinând prognoza pentru anul viitor, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marți de instituția financiară internațională.

Astfel dacă în luna aprilie FMI estima că, în 2018, Republica Moldova va înregistra o creştere de 3,5% în raportul publicat marți, FMI și-a revizuit, în sus, prognozele referitoare la avansul economiei moldoveneşti până la 3,8% în 2018, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât estima în primăvară, preconizând că în 2019 ţara noastră urmează să înregistreze o creștere economică de 3,8%, similară cu cât estima în aprilie.

Totuşi Moldova va avea în 2018 o creștere peste media spațiului CSI (de 2,4%), dar aceasta va fi mai mică decât în țări precum Belarus cu 4%, Tadjikistan și Uzbekistan cu câte 5,0%, Georgia - cu 5,5%, Armenia - 6% şi Turkmenistan - cu 6,2%.

Citiţi şi:

Echipa de experți a FMI spune că va continua dialogul cu autorităţile din Moldova

De notat că statele vecine, Ucraina şi România, vor înregistra creşteri de 3,5% şi 4%.

Advertisement

Pentru România FMI a revizuit în scădere cu 1,1 puncte procentuale prognoza de creştere a economiei.

Preţurile scad, dar deficitul contului curent se dublează

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în Moldova în acest an, estimările instituţiei financiare internaţionale au fost revizuite în jos: pentru 2018 de la 4,7% la 3,6%, iar pentru 2019 de la 5,1% la 4,9%.

În schimb, FMI a revizuit în creştere abruptă de aproape două ori estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de Republica Moldova, la 7,4% din PIB în 2018 (de la 3,7% din PIB cât estima în aprilie). Pentru anul viitor, instituţia internaţională se aşteaptă ca deficitul de cont curent al României să se reducă până la 6,2% din PIB (faţă de 4,7% din PIB cât preconiza anterior).

În ceea ce priveşte economia mondială, FMI şi-a revizuit, în jos, estimările de creştere până la 3,7% în 2018, cu 0,2 puncte procentuale sub estimările din luna aprilie.

"Revizuirea în jos reflectă surprizele care au afectat activitatea la începutul lui 2018 într-o serie de mari economi avansate, efectele negative ale măsurilor comerciale aprobate sau implementate între aprilie şi mijlocul lunii septembrie, precum şi perspective mai slabe pentru o serie de economii emergente importante", subliniază FMI.

De notat că prognoza FMI privind creşterea PIB de 3,8% din acest an coincide cu cea a Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

În acelaşi timp în prima jumătate a acestui an Produsul intern brut a crescut cu 4,5% și a însumat 81,8 miliarde lei.Oportunitati