Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit estimările privind evoluția economiei moldovenești

shadow
Marţi, 09.10.2018 07:20   3107
Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit, în sus, estimările privind evoluția economiei Republicii Moldova, doar pentru acest an, menținând prognoza pentru anul viitor, arată cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marți de instituția financiară internațională.

Astfel dacă în luna aprilie FMI estima că, în 2018, Republica Moldova va înregistra o creștere de 3,5% în raportul publicat marți, FMI și-a revizuit, în sus, prognozele referitoare la avansul economiei moldovenești până la 3,8% în 2018, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât estima în primăvară, preconizând că în 2019 țara noastră urmează să înregistreze o creștere economică de 3,8%, similară cu cât estima în aprilie.

Totuși Moldova va avea în 2018 o creștere peste media spațiului CSI (de 2,4%), dar aceasta va fi mai mică decât în țări precum Belarus cu 4%, Tadjikistan și Uzbekistan cu câte 5,0%, Georgia - cu 5,5%, Armenia - 6% și Turkmenistan - cu 6,2%.

Citiți și:

Echipa de experți a FMI spune că va continua dialogul cu autoritățile din Moldova

De notat că statele vecine, Ucraina și România, vor înregistra creșteri de 3,5% și 4%.

Advertisement

Pentru România FMI a revizuit în scădere cu 1,1 puncte procentuale prognoza de creștere a economiei.

Prețurile scad, dar deficitul contului curent se dublează

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum în Moldova în acest an, estimările instituției financiare internaționale au fost revizuite în jos: pentru 2018 de la 4,7% la 3,6%, iar pentru 2019 de la 5,1% la 4,9%.

În schimb, FMI a revizuit în creștere abruptă de aproape două ori estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de Republica Moldova, la 7,4% din PIB în 2018 (de la 3,7% din PIB cât estima în aprilie). Pentru anul viitor, instituția internațională se așteaptă ca deficitul de cont curent al României să se reducă până la 6,2% din PIB (față de 4,7% din PIB cât preconiza anterior).

În ceea ce privește economia mondială, FMI și-a revizuit, în jos, estimările de creștere până la 3,7% în 2018, cu 0,2 puncte procentuale sub estimările din luna aprilie.

"Revizuirea în jos reflectă surprizele care au afectat activitatea la începutul lui 2018 într-o serie de mari economi avansate, efectele negative ale măsurilor comerciale aprobate sau implementate între aprilie și mijlocul lunii septembrie, precum și perspective mai slabe pentru o serie de economii emergente importante", subliniază FMI.

De notat că prognoza FMI privind creșterea PIB de 3,8% din acest an coincide cu cea a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

În același timp în prima jumătate a acestui an Produsul intern brut a crescut cu 4,5% și a însumat 81,8 miliarde lei.



Oportunitati