Cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii a fost extins

shadow
Marţi, 09.10.2018 06:40   1256
Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) au extins aria domeniilor eligibile în cadrul Programului de restructurare a sectorului horticol din Republica Moldova "Livada Moldovei", potrivit Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Astfel, conform acestui acord pot fi depuse cereri de finanțare pentru investiții în legumicultură, cultivarea strugurilor de soiuri tehnice și vinificație, floricultură (inclusiv plante medicinale și cele folosite la producerea uleiurilor esențiale), arhitectură peisagistică și turismul rural.

Investiții în legumicultură

„Producem legume, dar cantitățile obținute cu mare greu asigură piața locală. În acest domeniu avem un mare potențial, inclusiv la export, de aceea legumicultura autohtonă trebuie să fie dezvoltată ca să devină competitivă, iar pentru asta este nevoie de investiții”, a relevat ministrul Nicolae Ciubuc.

Citiți și:

Moldova a folosit doar 6% din banii celui mai mare proiect de finanțare a agriculturii

Potrivit oficialului, producătorii vor putea beneficia de investiții în infrastructură, pe terenuri deschise sau protejate, sisteme de irigare, de încălzire, frigorifice ș.a.

Aminitim că deși Acordul de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat încă în 2014, Programul Livada Moldovei, cu un buget-record de 120 de milioane de euro, a fost lansat abia în vara anului 2016. 

Cel mai mare proiect de finanțare a agriculturii

Proiectul finanțat de BEI, cel mai mare din domeniul agricol, este prevăzut pentru implementare în anii 2016-2022.

Advertisement

Se prognozează că la finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30.000 de gospodării țărănești, deși inițial era vorba de circa 52.000 de gospodării.

Un an în urmă se constata însă că proiectul bate pasul pe loc și într-un an și ceva fusese debursate doar ceva mai mult de șapte milioane de euro, sau circa 6% din totalul bugetului prevăzut. 

Potrivit datelor MADRM, în doi ani și ceva a fost valorificată suma de peste 30 de milioane de euro (circa 25% din total), de care au beneficiat 45 de producători din țara noastră.

Iurie Brumărel, directorul Unității de implementare a programului susține că acesta este avantajos prin facilități fiscale, termen de creditare îndelungat, perioadă de grație de până la patru ani, rata dobânzii competitivă (4-5% pentru credite în euro, 7-8% pentru creditele în lei), suma minimă a creditului de cinci mii de euro, plafon mare de creditare pentru implementarea unui proiect (maxim cinci milioane de euro), posibilitatea finanțării în leasing a echipamentelor agricole, posibilitatea procurării echipamentului la mâna a doua (vechime de până la 10 ani), aria de acoperire națională etc.

De notat că beneficiarii de credite contribuie și ei cu o cotă similară în investiția efectuată. În consecință dacă se reușește folosirea întregii linii de creditare de 120 de milioane de euro, apoi la finele implementării acestui proiect valoarea investițiilor în sectorul agricol ar putea trece de 240 de milioane de euro, se arăta optimist un an în urmă Iurie Brumărel.

În cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei zero a TVA și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

Citiți și:

Asistența acordată agriculturii moldovenești de UE și SUA depășește de 2 ori valoarea subvențiilorOportunitati