Planurile noilor proprietari ai companiei Air Moldova

shadow
Luni, 08.10.2018 19:26   4691
Reprezentanții companiei aeriene românești Blue Air și ai celei moldovenești Air Moldova au prezentat, la Chișinău, planurile noii conduceri și ale investitorilor privind dezvoltarea operatorului moldovenesc

Marius Puiu, director general al Blue Air (companie ce deține 49% din capitalul Civil Aviation Group SRL, firmă ce a cumpărat 100% din Air Moldova), a declarat că noii investitori au trei priorități principale: majorarea flotei Air Moldova, extinderea destinațiilor curselor, precum și asigurarea unui produs calitativ și accesibil pentru pasageri.

Citiți și:

Guvernul a mai vândut o mare întreprindere de stat

Managerul a comunicat că profilul, denumirea și identitatea Air Moldova nu se vor schimba, iar datoriile acesteia vor fi achitate în termen de 3-4 luni. Cât despre cota de 49% din capitalul Civil Aviation Group, Marius Puiu a precizat că acesta vine din specificul "spațiului moldovean".

"Nu dorim să schimbăm numele companiei, nici identitatea ei.

Advertisement

Ceea ce înseamnă pentru noi că factorii de decizie sunt cei care dețin 51% împreună cu noi, pentru deciziile foarte importante”, a afirmat Marius Puiu, director general Blue Air.

Dzintars Pomers, directorul companiei Civil Aviation Group, a precizat că a fost invitat de investitori ca să realizeze programul de dezvoltare al Air Moldova. Potrivit lui, în următorii trei ani este planificată dublarea numărului de avioane, precum și a numărului de angajați. De asemenea, urmează să fie extinsă și geografia destinațiilor, inclusiv prin deschiderea de noi curse, atât spre Vest, cât și spre Est.

Pe 2 octombrie 2018, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că Air Moldova a fost achiziționată de către compania Civil Aviation Group SRL. Aceasta este fondată de doi cetățeni ai Republicii Moldova - Serghei Melnik și Andrei Ianovici care dețin câte 25,5% din capital și Blue Air Aviation SA din România cu 49%.

Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite. 

Decizia de privatizare este constestată de partidele de opoziție, iar experții de la Centrul Analitic Expert-Grup au atras atenție "la lipsa de bună intenție din partea autorităților de a privatiza compania Air Moldova prin aplicarea unor standarde minime în acest sens care ar urma interesul suprem al statului și al cetățenilor și nu al unor interese comerciale înguste".

Citiți și:

Interese și controverse în privatizarea companiei Air MoldovaOportunitati