Explozii și incendii produse de butelii de gaz, soldate cu victime

shadow
Duminică, 07.10.2018 08:17   4933
În ultimii ani au fost mai multe incidente și explozii produse ca urmare a unor scurgeri de gaze sau a unor explozii produse urmare a utilizării necorespunzătoare a buteliilor de gaz petrolier lichefiat (Butan și Propan).

Cazurile sunt diverse, dar de regulă de vină este factorul uman și ignorarea cerințelor minime de securitate privind exploatarea unor astfel de instalații. În unele cazuri de vină au fost reprezentanții instituțiilor de control și supravghere.

Ultimul caz tragic s-a produs vineri, seara, când în urma unei explozii într-un bloc cu 16 etaje din sectorul Râșcani al Chișinăului, provocată de o butelie de gaz au decedat trei persoane, inclusiv un minor. Deflagrația a afectat mai multe apartamente din blocul locativ.

Explozii și incidente soldate cu victime

Mold-street vă prezintă câteva incidente soldate cu victime și pagube materiale.

27 octombrie 2007: O explozie a distrus din temelie un bloc cu cinci etaje din orașul Soroca. Deflagrația s-a produs din cauza unei scurgeri de gaze. Patru persoane au decedat, printre care și stăpânul apartamentului unde a avut loc explozia.

Printre victime se numără și un pompier, care a fost doborât de o placă de beton în momentul intervenției, dar și un minor. Pe teritoriul unde se afla acea clădire a fost înălțat un monument dedicat memoriei oamenilor care au decedat în tragica deflagrație. Cu șase ani înainte de producerea acestei tragedii, în același bloc a explodat o butelie cu gaz, în urma deflagrației fiind dărâmate două etaje.

Advertisement

9 ianuarie 2016: În cafeneaua "La Soacra" din Piața Centrală din Chișinău a avut loc o deflagrație urmată de un incendiu devastator în care 17 oameni s-au ales cu arsuri. Ulterior patru dintre aceștea au murit în spital. Administratorul localului „La Soacra” și un funcționar responsabil de protecția anti-incendiară au fost condamnați la câte șase ani de închisoare.

Un angajat al Centrului de Sănătate Publică din teritoriu s-a ales cu doi ani privare de libertate cu suspendare, iar altul de la Direcția Comerț – cu o amendă. Procuratura municipiului Chișinău a contestat cu apel sentința Judecătoriei Centru, considerând-o prea blândă.

3 septembrie 2017: O explozie s-a produs într-o casă din satul Hrubna Nouă, raionul Fălești. În urma deflagrației, construcția s-a prăbușit. A doua zi o fetiță de patru ani a fost găsită moartă, sub dărămături, în exteriorul casei. Bunica copilului, a fost internată la spital, în stare gravă, pentru îngrijiri medicale.  Deflagrația s-ar fi produs de la o butelie de propan-butan, fără să fi fost înregistrat incendiu.

Cine e responsabil 

Numărul mare de incidente a forțat autoritățile să ia măsuri de verificare și să adopte reglementări de securitate.

Astfel la o lună și ceva după explozia de la cafeneaua "La Soacra", Ministerul Economiei publica proiectul Cerințelor minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuție a gazelor combustibile naturale

Documentul va fi aprobat de Guvern abia peste un an și jumătate. Potrivit autorilor aprobarea lui "derivă din necesitatea prevenirii avariilor, catastrofelor cu caracter tehnogen și a incidentelor, ce pot apărea în sistemele de alimentare cu gaze combustibile naturale, inclusiv la utilizarea buteliilor de uz casnic".

Potrivit documentului, responsabile pentru integritatea și starea bună a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși sunt întreprinderile la balanța cărora se află acestea, iar în casele și apartamentele cu drept de proprietate privată responsabili sunt proprietarii acestora.

Totodată responsabilitatea pentru utilizarea inofensivă a instalațiilor și aparatelor consumatoare de combustibili gazoși de uz casnic în case, apartamente și pentru deservirea lor o poartă persoanele care utilizează gaze.

Regulile de securitate cu privire la utilizarea gazelor sunt obligatorii pentru persoanele cu funcție de răspundere ale întreprinderilor și organizațiilor care exploatează fondul locativ, responsabile pentru exploatarea inofensivă a utilajului, inclusiv a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși pentru gaze din casele de locuit și clădirile publice, precum și pentru cetățenii care utilizează gazele în condiții casnice.



Oportunitati