Primul parc IT din Moldova a rămas fără administrator

shadow
Vineri, 05.10.2018 10:11   1147
Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) anunță că este în căutarea candidaților pentru funcția de administrator al parcului IT – „Moldova IT Park”.

Instituția precizează că potrivit art.6 pct.(2) al Legii nr. 77 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației, administratorul este desemnat în funcție de către Guvern, la propunerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, pe un termen de 5 ani.

Citiți și:

Cine sabotează inițiativa premierului

MEI însă nu menționează de ce a demisionat Serghei Voitovschi, primul administrator al Moldova IT Park. În aceslași timp fostul administrator nu răspunde la apelurile telefonice. 

Potrivit unor surse din cadrul Moldova IT Park, Serghei Voitovschi ar fi demisionat din motive personale și că ar fi plecat deja peste hotare. În consecință funcția e vacantă din 4 octombrie 2018.

Plecarea administratorului vine la o lună de zile după ce premierul Pavel Filip se arăta revoltat de faptul că rezidenții Moldova IT Park "nu achită, așa cum prevede legea, doar impozitul unic de 7%, ci și alte taxe suplimentare". 

El a cerut atunci explicații de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, dar și măsuri de remediere.

Advertisement

Valentina Stadnic, manager de programe strategice la Moldova IT Park a precizat pentru Mold-Street că o parte din problemele apărute au fost remediate, iar altele sunt în curs de soluționare, iar rezidenții nu sunt afectați..

Mai adăugăm că până în prezent, peste 280 de companii autohtone și străine din domeniul tehnologiei informației au aderat la „Moldova IT park”.

Primul parc IT din țară și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018. Acesta a fost fondat pe un termen de 10 ani. În această perioadă, numărul rezidenților parcului urmează să atingă cifra de circa 400 de companii IT, să fie create noi locuri de muncă și atrase investiții locale și străine.

Printre facilitățile acordate rezidenților parcurilor IT se numără achitarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, procedura simplificată de raportare, reducerea la minimum a interacțiunii cu instituțiile statului. De asemenea, rezidenții parcului IT își pot desfășura activitatea chiar și din afara țării.

De notat că în industria IT din Moldova sunt angajate doar 4.000 de persoane, cu un salariu mediu lunar de peste 22.000 de lei.

Citiți și: 

Companiile ce s-au înregistrat în primul parc IT din Moldova se confruntă cu o serie de problemeOportunitati