Interese și controverse în privatizarea companiei Air Moldova

shadow
Vineri, 05.10.2018 05:22   2479
Un șir de acțiuni indică spre lipsa de bună intenție din partea autorităților de a privatiza compania Air Moldova prin aplicarea unor standarde minime în acest sens care ar urma interesul suprem al statului și al cetățenilor și nu al unor interese comerciale înguste, se arată într-o analiză a Centrului Analitic „Expert-Grup”

Astfel, experții constată că privatizarea a avut loc fără desemnarea unui consultant financiar individual, așa cum prevede legislația în cazul unui bun de o importanță deosebită cum e Air Moldova, care a înregistrat vânzări de 2,9 miliarde lei în anul 2017.

Lipsă de argumentare și comunicare

De asemenea, ei spun că lipsește o argumentare clară cu privire la valoarea tranzacției.

Citiți și:

Guvernul a mai vândut o mare întreprindere de stat

„Comunicarea despre privatizare creează impresia că nu s-a urmărit alimentarea interesului din partea investitorilor, fapt ce ar duce la atragerea câtor mai multe oferte și ar stimula concurența.

Caietul de sarcini și celelalte documente nu au fost traduse în vreo limbă străină, iar promovarea anunțului s-a limitat la comunicatele oficiale plasate pe pagina web a Agenției Proprietății Publice, nemaivorbind de perioada extrem de restrânsă pentru analiza documentelor din partea potențialilor investitori”, se menționează în nota Expert-Grup.

Experții constată că privatizarea are loc și după acumularea unui volum imens de datorii în condiții dubioase.

„Persoana juridică ce va prelua compania Air Moldova a fost fondată pe 23 august 2018, și dispune de un capital social subscris de 500 mii de lei. Nu se cunoaște dacă persoana juridică respectivă, deținută în proporție de 49% de către „Blue Air Aviation” și 51% de către doua persoane fizice, deține resursele necesare pentru stingerea datoriilor acumulate la Air Moldova și care sunt termenele de stingere a datoriei”, susțin experții Centrului.

Advertisement

Cinci semne de întrebare

Astfel, Expert-Grup concluzionează că privatizarea unuia dintre cele mai importante active ale statului ridică semne serioase de întrebare:

1. De ce nu a fost aprobat un proiect individual de privatizare, care să implice o evaluare și consultare din partea unor analiști financiari independenți?
2. De ce campania de comunicare privind privatizarea celei mai mari companii aeriene din Moldova, nu a căutat să atragă cât mai mulți investitori specializați?
3. Cum a fost determinat prețul de vânzare al companiei, și ce certitudine are cetățeanul că nu a fost deposedat practic de un activ strategic important?
4. Cine se face responsabil de îndatorarea extrem de rapidă a companiei în perioada în care condițiile economice erau prielnice pentru o creștere sănătoasă?
5. Care sunt termenii de restituire a datoriei? Care sunt sursele din care va fi stinsă datoria?

Experții solicită autorităților competente să investigheze modul în care s-au format și acumulat datoriile companiei Air Moldova.

Cine e vinovat de datoriile uriașe

„Reieșind din problemele enunțate mai sus, este creată impresia că Air Moldova a fost gestionată ineficient în mod intenționat, cu scopul aducerii companiei în prag de faliment pentru a fi privatizată la preț redus. O investigație a autorităților competente, precum Centrul Național Anticorupție, poate determina dacă îndatorarea companiei a fost rezultatul condițiilor dificile și competiției sporite de pe piață sau intenția unor grupuri de interese”, mai constată economiștii de la Expert-Grup.

Pe de altă parte vicepreședintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției a declarat în cadrul unei emisiuni la Pro TV că din anul 2017 se încearcă salvarea Air Moldova de faliment.

"Vreau să vă spun sigur că falimentul acestei companii era aproape inevitabil în toamna 2017", a afirmat Cebotari, care s-a arătat sigur că investitorii, inclusiv cel străin, Blue Air Aviation din România vor investi resurse proprii în dezvoltarea Air Moldova.

De ce Blue Air Aviation are o cotă de doar 49%

Cât despre faptul că Blue Air Aviation are o cotă de doar 49% în capitalul Air Moldova, Roman Ceban, legal adviser la Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova explică prin standardele și practicile internationale aplicabile în acest domeniu specific.

"Acordurile internationale privind serviciile de transport aerian specifică expres că exercitarea drepturilor de operare a zborurilor dintre statele semnatare poate fi realizată numai dacă proprietatea și controlul efectiv al companiei aeriene din acele state sunt deținute în proporție de 51% de către persoanele juridice sau fizice ale acelui stat.

Astfel, pentru ca Air Moldova să fie în posibilitatea de a exercita drepturile comerciale de operare a unei curse de exemplu dintre Chișinău și Dubai, este obligatorie respectarea condiției de Proprietate & Control efectiv asupra acestei companii de către persoane juridice/fizice din Republica Moldova", explică juristul pe pagina sa de Facebook.Oportunitati