Mii de hectare de terenuri agricole și neagricole stau în pârloagă. Proprietarii vor plăti amenzi

shadow
Joi, 04.10.2018 06:51   4569
Cei care lasă pradă buruienilor terenurile pe care le dețin vor trebui să plătească amenzi de la 600 la 6.000 de lei în bugetul statului, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvernul Filip. Economistul Sergiu Gaibu susține că această prevedere legală poate fi utilizată pentru abuz față de sărmanii oameni și hărțui afacerile.

UPDATE: Documentul prevede că persoanele fizice vor plăti o amendă de la 12 la 30 unități convenționale, echivalentă cu 600-1.500 de lei, pentru neîndeplinirea obligațiilor de combatere și răspândire a buruienilor pe terenuri, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă.

Buruienile pot deveni o sursă de venit la buget

În același timp persoanelor juridice li se va aplica, pentru aceleași încălcări, o amendă de la 60 la 120 de unități convenționale echivalentă cu 1.800-6.000 de lei, potrivit unor modificări la Codul Contravențional.

Totodată Guvernul a decis să modifice și prevederile din Codul contravențional ce se referă la sancțiunile aplicate în cazul în care și terenurile agricole sunt lăsate în pârloagă.

Astfel neîndeplinirea obligației de combatere și prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinație agricolă va fi sancționată cu amendă de la 18 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei fizice (900-1.500 lei) și cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale (1.800-6.000) aplicată persoanei cu funcție de răspundere, mai stipulează proiectul, ce va fi remis Parlamentului spre examinare.

Decizia a fost adoptată de Guvern în contextul extinderii semnificative a terenurilor pe care crește ambrozia, o plantă dăunătoare ce provoacă daune sănătății oamenilor, inclusă recent în lista plantelor interzise.

Conform unui Regulament aprobat de Guvern până pe 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie și monitorizarea curățirii acestora. 

Peste 200.000 de hectare de pârloagă

Dacă proiectele vor fi realizate, acestea ar putea deveni o sursă bună de completare a bugetului de stat. Un simplu calcul arată că doar în primul an de aplicare ar putea fi adunate pe această cale peste o sută de milioane de lei. Or, anual rămân pârloagă aproximativ 200.000 de hectare de terenuri agricole.

La care se adaugă sute de hectare de terenuri ce nu au o destinație agricolă și care sunt amplasate în interiorul localităților.

Vor fi și alte beneficii. Sancțiunile îi vor determina pe proprietari să-și cultive terenurile, care, lăsate pârloagă, au devenit o sursă de buruieni, boli și paraziți pentru culturile agricole de pe pământurile lucrate.

De notat că și acum în Codul Contravențional (art. 117, 118 și 189) sunt prevăzute sancțiuni pentru proprietarii ce își lasă terenurile pârloagă, doar că legea nu se prea aplică. 

De exemplu chiar Ministerul Agriculturii deține terenuri de zeci și sute de hectare ce stau pârloagă, la periferia Chișinăului. 

În centrul capitalei poți fi depistate terenuri de câțiva zeci de ari, dar și de zeci de hectare, cumpărate de tot soiul de afaceriști sau care sunt în proprietate publică, și care stau de ani de zile în pârloagă. Așa cum este cazul fostului stadion republican.

O prevedere legală care ușor poate fi utilizată pentru a hărțui afacerile

Economistul Sergiu Gaibu critică felul cum sunt formulate prevederile aprobate de Guvern, deoarece pot duce la abuzuri.

"Cu așa formulare fiecare mătușă va putea fi sancționată pentru un pâlc de pir sau susai din fundul curții...", a scrie el pe o rețea de socializare.

Totodată el se întreabă dacă și statul, la fel, va plăti amendă. "Și persoanele cu funcție de răspundere la fel vor plăti? Primarii, miniștrii, șefii agențiilor de stat? Toate aceste structuri au terenuri și la sigur terenuri care nu au fost tratate pentru a preveni răspândirea buruienilor”, constată expertul.

În opinia lui Sergiu Gaibu, aceasta "este o prevedere legală care ușor poate fi utilizată pentru abuz față de sărmanii oameni și hărțui afacerile... Rușine...".

Ce pământuri pot fi catalogate ca lăsate în paragină

Potrivit legislației, teren nelucrat este orice suprafață de pământ arabil, pășuni permanente, culturi cu destinație agricolă sau alte tipuri de terenuri neagricole din extravilan sau intravilan, pe care n-au fost efectuate acțiuni tehnologice de igienizare, pentru preîntâmpinarea înmulțirii și răspândirii buruienilor, bolilor și organismelor dăunătoare.

Informația privind terenurile nelucrate din localitate poate fi alcătuită de autoritățile publice locale, dar sancțiunile vor fi aplicate de către inspectorii fitosanitari.

Chestiunea a fost discutată și în cadrul grupului ce pregătește noul Cod Funciar. Astfel specialiștii de la MADRM susțin că norma actuală din Codul Contravențional este greu de aplicat în practică. Totodată pentru a eficientiza lupta cu terenurile în paragină s-a propus "ca funcția data să fie delegată autorităților publice locale și anume igienizarea terenurilor agricole". 

În plus se preconizează de a stabili expres că proprietarii "care mai mult de 2 ani de zile succesivi, nu igienizează terenurile agricole și aduc prejudicii loturilor vecine, nu achită impozitul funciar autoritatea publică locală poate să-și rezerve dreptul de a administra terenul dat, dispunând arendarea lui".

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati