Recoltă-record de floarea soarelui

shadow
Luni, 08.10.2018 07:20   1011
În anul 2018 recolta de seminţe de floarea soarelui din Republica Moldova va ajunge la circa un milion de tone, ceea ce va constitui un nou record pentru ţară, susţine Dumitru Lupu, directorul Departamentului comercial al Grupului de companii Trans Oil.

"Acest rezultat va fi obţinut graţie unei recolte mai mari la hectar, estimate la 2,6 tone, faţă de 2,4 tone în 2017 şi în condiţiile în care suprafeţele semănate cu floarea soarelui s-au redus", a precizat managerul în cadrul forumului agrar și logistic "Dnieper-Danube-Black Sea" ce a avut loc săptămâna trecută la Chișinău.  

De ce creşte recolta

Potrivit datelor prezentate de Dumitru Lupu în ultimii 4-5 ani producţia la hectar de seminţe de floarea soarelui s-a majorat cu circa o treime şi aceasta s-a datorat atât unor tehnologii mai performante şi seminţelor de calitate folosite de agricultori, dar şi ca urmare a combaterii economiei tenebre. Ultima a dus la situaţia când agicultorii raportează date mai veridice despre recolta strânsă.

Citiţi şi:

Grupul Trans Oil are în plan construcția unei noi fabrici de ulei

Directorul comercial al grupului Trans Oil a mai afirmat că între statele din regiune Republica Moldova are cea mai mare cota a suprafețelor de floarea soarelui, circa 24% din terenurile arabile sunt sunt alocate cultivării de floarea-soarelui.

"Pentru comparație: în Ucraina această cifră este de 17%, iar în România de 10%", a subliniat expertul.

Advertisement

66% din seminţe sunt exportate

Cât despre piaţa de desfacere, specialistul a spus că aproximativ 66% din semințelele de floarea-soarelu sunt expediate pe piețele externe, iar restul de 34% sunt prelucrate la capacități interne.

"În același timp, circa 90% din prelucrarea semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova este asigurată de întreprinderile Grupului Trans Oil", a spus Lupu.

E vorba de fabrica Floarea Soarelui din Bălţi şi Trans Oil Refinery din Ceadâr Lunga.

Aceste întreprinderii în asigură grupului o poziţie de monopol pe piaţa internă, unde concurează cu micii producători locali şi cu furnizori din Ucraina şi România. Totodată pe seama grupului revine peste 99% din exporturile de ulei din Moldova, care este livrat în special în statele din Uniunea Europeană. 

Cu toate acestea pentru a reduce costurile şi creşte capacitatea de a concura pe pieţele externe grupul controlat de milionarul Vaja Jhashi are în plan construcţia unei noi fabrici de ulei în Portul Internaţional Giurgiuleşti.

Barierele în calea exportului

Printre principalele măsuri necesare pentru dezvoltarea în continuare a pieței interne a semințelor și a produselor derivate din floarea-soarelui, Dumitru Lupu a menţionat necesitatea intensificării negocierilor cu Turcia în ceea ce privește eliminarea taxelor vamale aplicate de această ţară la produsele agroalimentare din Moldova.

Or, Turcia este una dintre princiapelele pieţe de desfacere a cerealelor şi oleaginoaselor din Moldova. La fel şi în cazul Chinei.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Iuliana Drăgălin a menţionat că în cadrul negocierilor cu China privind semnarea Acordului de Liber Schimb s-a ajuns la o înţelegere că această ţară va elimina barierele tarifare în calea exportului de ulei de floarea soarelui în această ţară.

Totodată ea a menţionat că se duc negocieri şi cu alte state precum Egipt şi Emiratele Arabe Unite, care pot deveni pieţe de desfacere pentru produsele din Moldova.

Preţurile au scăzut cu circa 20%

Mai adăugăm că recolta bogată din acest an şi evoluţiile de pe pieţele externe au dus la scăderea cu 10-20% a preţurilor la semiţele de floarea soarelui, până la 5 lei pentru un kilogram.

Acest fapt afectează producătorii agricoli de floarea soarelui, mulţi dintre care vor înregistra pierderi semnificative în acest an.

Citiți și:

Vaja multimilionarul. Cum nevoia de bani și acces pe piețe îl determină să devină mai transparentOportunitati