Casa Presei va fi „absorbită” de Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului

shadow
Marţi, 02.10.2018 07:42   1833
Guvernul urmează să adopte în şedinţa din 3 octombrie, o decizie privind reorganizarea întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” prin fuziune (absorbţie) cu Instituţia publică „Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova”.

Iniţiativa promovată de Centrul de Implementare a Reformelor este argumentată de autori prin faptul că etapa a doua a restructurării structurale a administraţiei publice centrale de specialitate, se referă la reconsiderarea rolului structurilor organizaţionale din sfera de competenţă a ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale Guvernului.

Patrimoniul Casei Presei nu era administrat eficient?

"Astfel, pentru a asigura administra eficient patrimoniul de stat transmis în gestiune, Cancelaria de Stat, în calitatea de fondator a Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova şi a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a decis oportună reorganizarea acestora", se arată în nota de argumentare.

Anterior această intenţie a fost criticată de Uniunea Jurnaliștilor din Moldova. Potrivit unei analize media-azi.md, o astfel de reorganizare ar putea duce la revizuirea tarifelor pentru chirie, ceea ce îi îngrijorează pe unii reprezentanți ai instituțiilor de presă, în timp ce alții, finanțați de Guvern, speră să scape de taxa pentru chirie, scrie media-azi.md.

Advertisement

În opinia președintelui în exercițiu al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (UJM), Valeriu Saharneanu, proiectul de hotărâre elaborat recent ar avea drept scop să alunge toate instituțiile media din acest sediu, ca ulterior să fie privatizat.

Clădirea ar putea fi privatizată

„Eu cred că se pregătesc pentru a scoate de pe frontispiciu sigla „Casa Presei” și pe urmă să vândă clădirea. Este un cartier bănos, unde se poate dezvolta o afacere prosperă. Proiectul de hotărâre demonstrează că statul a pus capac pe presa liberă din Republica Moldova. Noi am ajuns la o atitudine a autorităților față de presă sub nivelul pe care îl avea administrația sovietică”, a declarat Valeriu Saharneanu.

Uniunea s-a aflat timp de mai mulți ani în litigiu cu administrația „Casa Presei”. În martie 2017, UJM a fost obligată să părăsească sediul pe care îl deținea aici.

Directorul Agenției de Presă IPN, Valeriu Vasilică, nu exclude că noii administratori ar putea să majoreze din nou taxa de chirie, după ce aceasta a fost ridicată la începutul anului.

„Într-o țară normală n-ar trebui să ne afecteze, dar în Republica Moldova ar putea. De exemplu, tarifele au fost deja majorate, pe neașteptate, cu 30%, la începutul anului curent. Care le va fi mintea și calculele noilor gestionari, mi-e frică să mă gândesc”, a declarat Valeriu Vasilică pentru Media Azi.

Mai adăigăm că inițiativa presupune și disponibilizări de personal, dar datele exacte vor fi stabilite de conducerea Direcției, care le va prezenta Cancelariei de Stat.

De notat că anul trecut Casa Presei a înregistrat venituri de 8,8 milioane lei şi un profit de circa două milioane lei, în creştere cu circa o treime faţă de anul 2016.Oportunitati