Excedent bugetar de peste un miliard de lei în opt luni

shadow
Luni, 01.10.2018 06:49   1438
În primele opt luni ale anului 2018, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un sold bugetar (excedent) de 1,05 miliarde lei.

Datele publicate de Ministerul Finanțelor la finalul săptămânii trecute arată că veniturile bugetului public național (bugetul de stat, bugetele locale, bugetele de asigurări sociale și medicale) au crescut, în primele opt luni din an, cu 11,3% (3,81 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut și au constituit 37,4 miliarde lei.

În aceeași perioadă cheltuielile și activele nefinanciare au însumat 36,35 miliarde lei, cu 9,3% (3,09 miliarde lei) mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În consecință executarea bugetului public național s-a încheiat cu un sold bugetar (excedent) de 1,05 miliarde lei.

Cel mai mare excedent se atestă la bugetele locale care la finele lunii august constituia 628,7 milioane lei, urmate de bugetul asigurărilor sociale de stat la care excedentul a constituit 436,4 milioane lei, iar la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală excedentul a fost de 309,3 milioane lei.

Advertisement

În același timp la bugetul de stat s-a acumulat un deficit de 324,4 milioane lei. De notat că limita deficitului admisă în legea bugetului de stat pentru anul în curs, este de 4,71 miliarde de lei. Astfel, teoretic executivul poate să își sporească în următoarele luni cheltuielile cu circa cinci miliarde de lei și să se încadreze, astfel, în limitele admise de legea bugetului.

Pe de altă parte Ministerul Finanțelor precizează că pe 31 august 2018, soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului public național comparativ cu începutul anului, s-au majorat cu 1,145 miliarde lei și au constituit circa 7,9 miliarde lei, inclusiv 1,09 miliarde de lei – la proiecte finanțate din surse externe.

Raportul privind executarea bugetului public național nu conține însă indicatori de plan, "deoarece, la momentul actual, nu este posibilă consolidarea bugetelor componente, din cauza că, nu toate bugetele locale au fost corelate la volumul transferurilor aprobate/precizate în bugetul de stat", se arată în rapoartele Ministeului.Oportunitati