Compania românească Transgaz a ajuns să fie obligată să construiască gazoducte

shadow
Sâmbătă, 29.09.2018 07:42   2180
Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz din România a obținut un grant de 46 de milioane de euro, de la UE, pentru a-și finanța un proiect în zona de Nord-Est a României, au anunțat, vineri, reprezentanții Ministerului Economiei.

„Transgaz va semna, în zilele următoare, un contract prin care va primi un grant de 46 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructura Mare pentru dezvoltarea capabilităților SNT în zona de Nord-Est a României”, a declarat Alexandru Macoveiciuc, purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei, într-o întâlnire cu presa.

Eurotransgaz, scoate la licitație lucrările de construcție

Dezvoltarea capabilităților SNT (sistemul național de transport gaz) în zona de Nord-Est a României este un proiect cu o valoare totală de 175 de milioane de euro. Acest proiect include o conductă suficientă pentru a transporta între 1,5 și 2 miliarde de metri cubi de gaz natural, anual, și stațiile de comprimare.

„Acest proiect este util și relevant, atât în ceea ce privește securitatea general energetică a României, cât și dezvoltarea interconectării cu Republica Moldova”, a detaliat Macoveiciuc. Legătura cu Republica Moldova este făcută pe gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Advertisement

"Este un proiect de 76 de milioane de euro, 35% sunt fonduri proprii și 65% sunt fonduri atrase. Așteptarea este ca până la sfârșitul anului să se încheie etapa de contractare și de semnare pentru lucrările la cele șapte loturi pe care le presupune gazoductul. Termenul de finalizare pentru gazoductul propriu-zis fiind 2019, iar pentru complexul administrativ de la Ghidighici ianuarie 2020", a mai spus Alexandru Macoveiciuc.

Acesta a menționat că Eurotransgaz, subsidiara din Republica Moldova, care a preluat întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, va publica vineri anunțul de participare pentru construcția gazoductului Ungheni - Chișinău.

De notat că Eurotransgaz și-a asumat obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.

Transgaz, obligat să construiască conducte

De notat că Transgaz, controlat de statul român prin Ministerul Economiei, cu peste 58% din acțiuni, s-a angajat oficial față de Comisia Europeană să majoreze până în anul 2025 de 40 de ori capacitatea de export de gaze a României, de la sub 100 milioane metri cubi pe an la 4 miliarde de metri cubi pe an la punctele de interconectare cu Ungaria și Bulgaria, cu garanția că acestea sunt capacități minime ferme (respectiv care nu pot fi întrerupte).

De asemenea, Transgaz s-a angajat să nu ceară ANRE aprobarea de tarife reglementate de transport mai mari pentru exporturi decât pentru livrări interne de gaze, pentru a scăpa de o investigație a Comisiei declanșată în vara anului trecut, după inspecții efectuate în 2016, compania fiind bănuită de încălcarea normelor UE în materie de concurență prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România.

Nerespectarea acestor angajamente poate duce la impunerea de către Comisia Europeană a unei amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală a Transgaz, care în 2017 s-a ridicat la peste 1,8 miliarde lei românești (circa 386 milioane de euro).
 



Oportunitati