Producătorii de struguri nu pot să își vândă recolta bogată

shadow
Joi, 27.09.2018 14:07   1956
Producători de struguri se confruntă cu probleme majore în procesul de comercializare și export a strugurilor pe piețele de desfacere, anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Situația s-a creat, atât ca urmare a supraproducției din acest an de struguri de masă, și tehnici, cât și ca urmare a condițiilor climaterice favorabile ce a făcut ca sezonul vinificației să înceapă cu 10-15 zile mai devreme. În consecință recoltarea a demarat înainte ca să fie asigurate capacitățile de realizare a producției.

Printre soluțiile discutate în cadrul unei ședințe a Ministerului Economiei și Ministerului Agriculturii cu producătorii, exportatorii și procesatorii de struguri din Republica Moldova, se numără colectarea și prelucrarea strugurilor, prin distilarea de criză, în scopul depozitării ulterioare.

Advertisement

La fel se examinează necesitatea efectuării unei analize detaliate a capacităților de stocare și a volumului de struguri care urmează să iasă pe piață, dar și educarea producătorilor mici în crearea de asociații.

Autoritățile au promis ajutor și susținere în soluționarea problemelor apărute, inclusiv și la creditarea micilor producători de către bănci.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în perioada ianuarie-iunie 2018, Republica Moldova a exportat struguri în suma de 9,9 milioane dolari, în creștere cu 32,1% comparativ cu 6 luni ale anului 2017.

52% din strugurii exportați au luat calea României, iar 35% au ajuns pe piața Rusiei.

Pentru exportul în UE, Republica Moldova beneficiază de contingentul tarifar de export de 10.000 tone anual de struguri. Pentru anul curent, contingentul tarifar a fost valorificat în proporție de 60% sau 5.950 tone.

Citiți și:

Cea mai mare recoltă de struguri din ultimii 8 ani



Oportunitati