Atenţionare de la Fisc. Controalele vor fi orientate pe fenomene cu risc pentru finanţele statului

shadow
Miercuri, 26.09.2018 11:38   5159
În legătură cu reforma fiscală aprobată de Parlament și instituirea interdicţiei asupra controalelor fiscale, a activității de întreprinzător pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) își reevaluează priorităţile ce vizează verificările fiscale.

Astfel, Fiscul anunţă că va pune accent pe conformarea voluntară - pârghie eficientă în respectarea legislației în vigoare, totodată continuând şi controalele fiscale, acestea fiind orientate prioritar pe fenomenele ce prezintă risc major pentru stabilitatea financiară a statului.

Citiţi şi:

A fost publicat graficul reformei fiscale

Acţiunile menţionate vor viza perioada anului 2018. Prin urmare, începând cu data de 1 octombrie 2018, SFS precizează că își va orienta activitatea de control fiscal spre:

  1. Depistarea şi profilaxia fraudelor TVA,
  2. Depistarea cazurilor de ,,achitare a salariului în plic şi muncii la negru” (continuând astfel campania „Spune nu salariului în plic!”).

Advertisement

Totodată, angajaţii SFS vor exercita controale fiscale la persoane fizice prin metode și surse indirecte de informații.

În acest context, Serviciul Fiscal de Stat revine cu acelaşi apel către toți contribuabilii, indiferent de genul de activitate: să se conformeze prevederilor legislației în vigoare - în beneficiul atât al mediului de afaceri, cât și al societății în ansamblu.

De notat că pe 1 octombrie 2018 intră în vigoare prevederile noi privind cota unică de 12% la impozitul pe venitul persoanelor fizice, scutirea personală majorată şi reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator.

La fel de la 1 octombrie 2018 va fi implementat cota TVA de 10% pentru companiile din domeniul Horeca şi se va aplica o cotă redusă a TVA la mărfurile introduse din regiunea separatistă.

De asemenea intra în vigoare şi reglementările noi în domeniul serviciilor de taxi, dar şi modificările în domeniul administrării fiscale (sancţiuni şi competenţe noi). 

Cât despre prevederile privind diminuarea sanţiunilor pentru repatrierea întârziată a valutei, liberalizarea activităţii economice (decriminalizarea), declararea voluntară şi stimularea fiscală (amnistia capitalului), apoi acestea au intrat în vigoare la data publicării legii.

Citiți și: 

Reforma fiscală: La cei mai mulți salariul va crește cu 37-40 lei pe lună, dar la unii cu 5.138 leiOportunitati