Atenționare de la Fisc. Controalele vor fi orientate pe fenomene cu risc pentru finanțele statului

shadow
Miercuri, 26.09.2018 11:38   5531
În legătură cu reforma fiscală aprobată de Parlament și instituirea interdicției asupra controalelor fiscale, a activității de întreprinzător pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) își reevaluează prioritățile ce vizează verificările fiscale.

Astfel, Fiscul anunță că va pune accent pe conformarea voluntară - pârghie eficientă în respectarea legislației în vigoare, totodată continuând și controalele fiscale, acestea fiind orientate prioritar pe fenomenele ce prezintă risc major pentru stabilitatea financiară a statului.

Citiți și:

A fost publicat graficul reformei fiscale

Acțiunile menționate vor viza perioada anului 2018. Prin urmare, începând cu data de 1 octombrie 2018, SFS precizează că își va orienta activitatea de control fiscal spre:

  1. Depistarea și profilaxia fraudelor TVA,
  2. Depistarea cazurilor de ,,achitare a salariului în plic și muncii la negru” (continuând astfel campania „Spune nu salariului în plic!”).

Advertisement

Totodată, angajații SFS vor exercita controale fiscale la persoane fizice prin metode și surse indirecte de informații.

În acest context, Serviciul Fiscal de Stat revine cu același apel către toți contribuabilii, indiferent de genul de activitate: să se conformeze prevederilor legislației în vigoare - în beneficiul atât al mediului de afaceri, cât și al societății în ansamblu.

De notat că pe 1 octombrie 2018 intră în vigoare prevederile noi privind cota unică de 12% la impozitul pe venitul persoanelor fizice, scutirea personală majorată și reducerea contribuțiilor sociale pentru angajator.

La fel de la 1 octombrie 2018 va fi implementat cota TVA de 10% pentru companiile din domeniul Horeca și se va aplica o cotă redusă a TVA la mărfurile introduse din regiunea separatistă.

De asemenea intra în vigoare și reglementările noi în domeniul serviciilor de taxi, dar și modificările în domeniul administrării fiscale (sancțiuni și competențe noi). 

Cât despre prevederile privind diminuarea sanțiunilor pentru repatrierea întârziată a valutei, liberalizarea activității economice (decriminalizarea), declararea voluntară și stimularea fiscală (amnistia capitalului), apoi acestea au intrat în vigoare la data publicării legii.

Citiți și: 

Reforma fiscală: La cei mai mulți salariul va crește cu 37-40 lei pe lună, dar la unii cu 5.138 leiOportunitati