Când vom avea 5G și ce va aduce nou? O companie va testa tehnologia 5G în Moldova

shadow
Marţi, 25.09.2018 21:04   2448
Tehnologia 5G va fi testată în Republica Moldova, în anul 2019, promite cel mai mare operator de de telefonie mobilă pe piață, anunță Guvernul.

Astfel, reprezentanții companiei au vorbit despre planurile lor investiționale, drept obiectiv pentru anul viitor fiind testarea rețelei 5G, în cadrul unei întrevederi a premierului Pavel Filip cu directorul general adjunct al Grupului Orange, Ramon Fernandez și directorul operațional pentru Europa, Jean-Marc Vignolle.

O altă direcție prioritară a companiei este dezvoltarea serviciilor financiare pe mobil care vor permite efectuarea achitărilor online în țară și peste hotarele ei, prin intermediul telefoanelor mobile, inclusiv plata serviciilor comunale și transferuri de la persoană la persoană.

Citiți și:

Cine controlează piața telecomunicațiilor din Moldova

Anterior Orange a promis că va lansa servicii de transfer de numerar și va oferi credite utilizatorilor prin intermediul unei instituții financiare nebancare (IFN).

Advertisement

Cât despre tehnologia 5G, apoi aceasta a fost testată deja în câteva state, inclusiv în România, care a fost prima țară europeană. Grupul Orange susține că de avantajele 5G ne vom putea bucura nu mai devreme de anul 2020.

5G este noua generație a tehnologiei mobile wireless, aflată încă în fază de dezvoltare, care promite să fie chiar mai spectaculoasă decât 4G și să revoluționeze accesarea internetului, dar care nu se va rezuma doar la telefoanele mobile ci la orice alt dispozitiv inteligent (aparate, mașini, senzori, etc).

Principalele caracteristici diferențiatoare față de tehnologiile anterioare sunt: eficiența spectrală superioară care permite debite de date superioare, latența scăzută, utilizarea a unor benzi de frecvențe noi din domeniul undelor milimetrice, convergență intre fix si mobil (5G fiber).

Cea mai importantă caractetistică a tehnologiei 5G este viteza de 10 ori mai mare de acces la internet, decât 4G.

Astfel 4G oferă o viteză maximă, ideală, de 1 Gbps (în pezent, viteza maximă ce se poate atinge în condiții ideale de mediu este de aproximativ 250 Mbps) în timp ce 5G va putea oferi o viteză de transfer de până la 10 Gbps (există și opinii că, în condiții optime de mediu, viteza poate atinge și 50 Gbps).

În plus 5G va fi catalizatorul pentru așa-zisul Internet of Things (Internetul tuturor lucrurilor), iar testările au început deja.Oportunitati