Capcana chineză, sau ce se poate întâmpla dacă acceptăm investiții de la un gigant chinez

shadow
Sâmbătă, 22.09.2018 07:49   6782
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că MCC International Incorporation Ltd (MCC - Metallurgical Corporation of China, controlată de stat), intenționează să lanseze un şir de proiecte investiţionale în Republica Moldova.

Declarația a fost făcută de vicepreşedintele companiei, Zhang Ye, în cadrul unei întrevederi la Beijing cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Promisiuni, promisiuni...

Compania chineză ar fi gata să implementeze în ţara noastră mai multe proiecte de infrastructură, de educație digitală, dar şi privind energia regenerabilă, gestionarea deşeurilor şi a resurselor de apă potabilă.

Citiţi şi:

După eșecul înregistrat cu UE, Moldova acceptă banii Chinei pentru reabilitarea drumurilor

Primul proiect ar putea fi lansat chiar la începutul anului viitor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului. Acesta prevede construcţia drumurilor naţionale şi a unui parc fotovoltaic.

Nu este însă prima dată când funcționarii moldoveni merg în China şi anunță că acest sau alt gigant chinez ar fi gata să facă investiții în Republica Moldova.

De exemplu în februarie 2009, se anunţa că China ar fi gata să aloce Moldovei un credit de un miliard de dolari pentru investiţii în infrastructură. Condiţia era ca firme chineze să efectueze lucrările.

Un an în urmă, fostul viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii și Gu Yuxiang, vicepreședintele al China Metallurgical Group Corporation semnau un Memorandum de intenție privind reabilitarea drumurilor naționale.

Pentru prima etapă se propunea reabilitarea drumurilor cu o lungime de 181,9 kilometri și un cost total de 159 milioane de euro, iar lucrările "trebuie să înceapă nu mai târziu de luna aprilie-mai 2018”, susţinea atunci vicepremierul Calmâc, acum consilier al premierului.

Ulterior au mai fost negocieri, dar lucrurile nu s-au mişcat deocamdată. Un om de afaceri implicat în proces a declarat că nu este atât de simplu să negociezi cu chinezii, iar condiţiile lor de finanţare a unor proiecte investiţionale sunt pe alocuri mai dure decât cele ale UE sau structurilor financiare internaţionale.

O capcană pentru statele sărace

Ba chiar sunt înrobitoare. În acest sens este elocvent cazul Muntenegrului, care a luat bani de la China, forţă de muncă, materiale de consrtrucţii şi ingineri pentru a construi o autostradă care să lege portul Bar la Marea Adriatică de graniţa cu Serbia.

În prezent, când autostrada de 165 de kilometri este mai puţin de jumătate construită, mica naţiune din Balcani are în faţă perspectiva creşterii datoriei la peste 80% din PIB, scrie The Washington Post, citat de zf.ro.

Guvernul muntenegrean a acceptat pentru prima fază a proiectului, care ar costa 809 milioane de euro, un împrumut de la China care i-a dus datoria atât de mult în sus, încât a fost nevoit să majoreze taxele, să îngheţe parţial salariile din sectorul public şi să retragă o parte din ajutorul acordat mamelor pentru a face ordine în finanţe.

Fondul Monetar Internaţional apreciază că Muntenegru nu-şi poate permite să finalizeze proiectul, care ar necesita cheltuieli echivalente cu o cincime din PIB.

Muntenegru este primul stat din Europa care s-a trezit împovărat cu datorii din cauza cooperării cu China şi mai dependent ca niciodată de generozitatea Beijingului.

„Autostrada este importantă pentru Muntenegru. Însă este o capcană. A fost pornită şi politicienii n-o mai pot opri, oricât de dăunătoare ar fi”, spune Mladen Grgic, cercetător la Institutul European pentru Studii Asiatice.

Muntenegru şi-a văzut ratingul suveran tăiat de Moody’s după ce s-a împrumutat de la China pentru a continua construirea autostrăzii. 

În alte părţi ale lumii lucrurile stau chiar mai prost. Sri Lanka era atât de îndatorată la China - datorii de peste un miliard de dolari - după ce a început să implementeze mai multe proiecte ambiţioase, încât anul trecut a fost forţată să dea în concesiune un port din Hambantota unei companii chineze pentru 99 de ani.

În cadrul Iniţiativei Belt and Road, China sprijină proiecte în 78 de state. O analiză a Financial Times a găsit că aceste 78 de state includ multe dintre cele mai riscante economii ale lumii.

Moldova, deficit comercial record în relaţia cu China

Pe de altă parte în relaţia cu China, Moldova are cel mai mare deficit comercial, iar în 2017 acesta s-a apropiat de jumătate de miliard de dolari, cifră record.  Astfel la un export de doar 19 milioane dolari, Moldova a importat în 2017 din China mărfuri de peste 505 milioane de dolari. 

Mărfurile moldoveneşti pătrund cu greu pe piaţa chineză, în special ca urmare a  taxelor vamale impuse de China pentru produsele agricole, precum și unele produse industriale din Moldova.

Autorităţile din Moldova spun că Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, ar putea facilita accesul mărfurilor moldoveneşti. Deocamdată însă Ministerul Economiei susţine că părțile au avansat în privința textului legal al Acordului şi mai mult de 70% din text a fost agreat.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati