Expert-Grup: Costurile relaxării fiscale se vor ridica la 2,4 miliarde lei

shadow
Joi, 20.09.2018 13:31   2281
Inițiativa guvernării privind relaxarea fiscală numai în 2018-2019 va implica costuri de circa 1,8 miliarde lei pentru bugetul asigurărilor sociale de stat și 600 milioane lei pentru bugetul de stat, susține Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Expert-Grup.

Acesta a menționat în cadrul unei conferințe de presă de lansare a noii ediții a „Realității Economice” – radiografia trimestrială a economiei moldovenești, că sunt și alte inițiative cu tentă electorală, precum Prima Casă.

Citiți și:

Operațiunea „revoluția fiscală” va șterge 11 miliarde lei, datorii ale contribuabililor rău-platnici

"Promovarea acestor inițiative într-un an în care a fost suspendată o bună parte din asistența financiară externă, iar deficitul bugetar ar putea depăși nivelul de 3% din PIB, supune economia națională, în perioada post-electorală la o serie de măsuri menite să compenseze pierderile respective, inclusiv austeritate bugetară, controale fiscale mai severe și/sau majorarea unor taxe/impozite.

Advertisement

În plus, pentru a acoperi deficitul bugetar, există probabilitatea ca Guvernul să sporească emisiunile de valori mobiliare de stat prin intermediul cărora se va împrumuta de la bănci. Drept urmare, se va înăspri competiția cu sectorul privat pentru resursele bancare, fapt ce va submina și mai mult activitatea investițională privată”, a declarat Adrian Lupușor.

Cât despre restructurarea sistemului de impozitare, potrivit Expert-Grup nu sunt motive pentru obiecții substanțiale.

"Relaxarea fiscală poate avea efecte pozitive asupra economiei, cum ar fi: dinamizarea activității investiționale, creșterea ocupării și reducerea angajării informale", se precizează în Realitatea Economică.

În privința amnistierii fiscale și a capitalului, Expert-Grup spune că aceasta este "o măsură contraproductivă ce încurajează beneficiarii de venituri neoficiale și demotivează plătitorii onești de impozite".

"În 2016 s-a mai încercat promovarea amnistiei capitalului. Atunci, inițiativă a fost criticată de societatea civilă și de către organismele internaționale. Revenirea cu insistență la regimul de amnistiere a capitalurilor nedeclarate reprezintă un indiciu cert al promovării intereselor de grup infiltrate în mediul politic. Având în vedere cadrul slab privind lupta împotriva corupției și a spălării banilor, măsurile respective ar putea favoriza criminalii și expune sistemul bancar și întreaga economie riscului sporit de spălare a banilor", se mai spune în studiu.



Oportunitati