Amendă pentru unul dintre cei mai mari jucători de pe piața cerealelor din Moldova

shadow
Joi, 20.09.2018 09:05   2711
Consiliul Concurenței a decis să sancționeze cu amendă de 51.693 lei societatea Cereale-Cupcini pentru încălcarea prevederilor Legii concurenței "prin impunerea unor tarife disproporționate la serviciile de încărcare a grâului alimentar". Afectată a fost compania unui fost șef de la Agenția Protecția Concurenței.

Decizia a fost luată în baza unei investigații inițiate de Consiliul Concurenței pe 13 noiembrie 2017, privind un caz de impunere a "unor tarife disproporționate la serviciile de încărcare a grâului alimentar".

Eroare sau omisiune?

În documentul publicat pe 17 septembrie de Consiliul Concurenței, inițial lipsea însă numele și codul fiscal al companiei Cereale-Cupcini, care deține unul dintre cele mai mari elevatoare de cereale din Republica Moldova și care s-a făcut vinovată de abuz de poziție dominantă.

Citiți și:

Averea familiei Tăbârță-Echim: afaceri de sute de milioane, imobile luxoase, mii de hectare de terenuri

Aceasta în condițiile în care în situații similare aceste date sunt făcute publice de Consiliul Concurenței. 

Cristina Zara, responsabilă pentru relații cu presa în cadrul instituției a declarat pentru Mold-Street că numele companiei nu a fost indicat din greșeală și a promis că aceasta va fi reparată.

Din decizie rezultă că în luna mai 2017, Guvernul a autorizat Agenția Rezerve Materiale (ARM) să elibereze din rezervele materiale de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp, 30.420,5 tone de grâu alimentar unui grup de companii, care se obligau să restituie cantitatea din roada acelui an.

Opt companii au beneficiat de grâul alimentar eliberat din rezerva de stat, printre ele numărându-se chiar și Cereale-Cupcini, în elevatorul căreia se păstra la acel moment o parte din acest grâu.

De ce Cereale-Cupcini a modificat tarifele

Peste o lună de zile de la adoptarea hotărârii de Guvern, Cereale-Cupcini a aprobat noi tarife pentru serviciile elevatorului pentru perioada anilor 2017-2018, dar și o nouă practică în ceea ce privește tarifarea serviciilor de încărcare și descărcare la elevator.

"Astfel, cheltuielile pentru prestarea serviciului de descărcare a elevatorului, prestat la un tarif de 0 lei, au fost distribuite pe serviciul de încărcare, prestat la un tarif majorat, de 70/85 lei pentru o tonă de grâu", se arată în decizia Consiliului Concurenței. Necesitatea aprobării unei noi structuri tarifare a fost argumentată de administratorul Cereale-Cupcini prin beneficiile pe care aceasta le oferă activității producătorilor mici de cereale cu posibilități financiare limitate.

Astfel, aceștia aveau posibilitatea să beneficieze de servicii gratuite la recepția/descărcarea cerealelor la elevator, precum și la păstrarea acestora timp de o lună în depozite, ca mai apoi să achite un tarif majorat la eliberarea-încărcarea cerealelor.

Ajustarea de tarife a afectat însă compania Wetrade Agro SRL, care urma să preia o cantitate importantă din grâul alimentar stocat în elevatorul de la Cupcini.

"În cadrul investigației s-a constatat că Depozitarul [...] deține poziție dominantă pe piața prestării serviciilor de încărcare/eliberare a grâului alimentar....Totodată, s-a constatat faptul că pe parcursul anului 2017, Depozitarul a aplicat tarife disproporționate față de întreprinderea Wetrade Agro SRL pentru serviciile de încărcare și descărcare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat în cadrul procedurii de împrospătare cu decalaj în timp a grâului", se arată în decizia Consiliului Concurenței.

Autoritatea a stabilit că acțiunea întreprinderii Cereale-Cupcini față de Wetrade Agro SRL este una inechitabilă în sine, "reprezentând o acțiune de constrângere și de exploatare a beneficiarului final de grâu alimentar prin impunerea unui tarif disproporționat la serviciul de încărcare a grâului alimentar".

Amendă de 51.000 de lei, la o cifră de afaceri de 65 milioane lei

În consecință Cereale-Cupcini a fost obligată să achite o amendă de peste 51.000 de lei pentru abuz de poziție dominantă. Amendă este mai mică decât se stabilise inițial, datorită faptului că Cereale-Cupcini a luat măsuri de remediere a situației.

Boris Covalciuc, administratorul întreprinderii s-a arătat însă nemulțumit de decizia Consiliului Concurenței. "Nu cred că este o decizie corectă. O vom analiză și apoi vom decide dacă vom contesta în instanță această hotărâre de sancționare", a declarat el pentru Mold-Street.com.

De notat că Cereale-Cupcini a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 64,62 milioane lei și un profit de 5,37 milioane lei. Compania este afiliată grupului Rusagro-Prim (controlat de Savvelii Russu), unul dintre cei mai mari jucători de pe piața cerealelor din Moldova (locul 2-3 după Trans Oil).

Acționarul majoritar al Cereale Cupcini este SRL Nordagroinvest (100% - aparține lui Ivan Russu), care are o cotă de 69,3% de acțiuni, iar alte 5,54% sunt deținute de firma Alians-Agro.

O anchetă a procuraturii arăta că în decembrie 2011, Nordagroinvest a devenit acționar majoritar la Cereale-Cupcini printr-o schemă de creditare de la Banca de Economii cu implicarea Rusagro-Prim SRL și a altor companii.

De la șef la Concurență la latifundiar cu mii de hectare

Cât despre Wetrade-Agro, apoi această companie este deținută prin intermediul firmei Sungrain Group SRL de Ion Echim, care a fost în anii 2007-2013 vice-președinte al Agenției Naționale de Protecția Concurenței (ANPC) și apoi al Consiliului Concurenței.

Echim a ajuns în anii 2011-2015 în atenția presei, datorită unor scurgeri de informații în presă, în care se relata despre relația sa cu Emma Tăbârță, fostă viceguvernatoare a Băncii Naționale.

Citiți și: 

Deputații au găsit doi vinovați pentru criza din sectorul bancar

În anul 2013, în legătură cu reorganizarea ANPC, Ion Echim ajunge angajat la Terrasem-Grup SRL și Wetrade Agro SRL. Ultima este una dintre cele mai mari companii agricole din Moldova.

În declarația de avere pentru anul 2014 depusă de Emma Tăbârță, soțul ei apare ca proprietar la trei companii: Sungrain Group, Sungrain Agro și Wetrade Agro.

Structura de proprietate este astfel: Ion Echim deține 100% din Sungrain Group SRL, iar această firmă deține 100% din capitalul Sungrain Agro și Wetrade Agro.

Wetrade Agro SRL este în prezent una dintre cele mai mari companii agricole din Moldova și are un capital social de 51,1 milioane lei. În anul 2012 cifra de afaceri a companiei a fost de peste 133 milioane lei, iar în 2014 - deja de circa 253 de milioane lei.

Anterior conducerea Wetrade Agro se lăuda că ar prelucra circa 30.000 de hectare de terenuri agricole, fiind astfel unul dintre cei mai mari latifundiari din Moldova.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati