Epidemia de pesta porcină se extinde. Câți porci avem în țară

shadow
Joi, 20.09.2018 06:54   1468
De la începutul acestui an au fost înregistrate 22 focare de pestă porcină africană (PPA), iar în prezent, rămân active 13 focare din 6 localități din raioanele Ștefan-Vodă, Vulcănești și Cahul, a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)

În ultimele 10 zile, numărul focarelor a crescut brusc, Guvernul fiind nevoit să convoace ședința Comisiei republicane pentru Situații Excepționale, în cadrul căreia directorul general ANSA a prezentat un raport privind răspândirea pestei porcine africane.

Cum se răspândește boala

Potrivit lui, dacă până în prezent focarele erau cauzate de introducerea în țară a produselor din carne de porc purtătoare de virus, acum responsabilii au depistat că purtători de această boală pot fi mistreții și furajele care au fost în contact cu animalele infestate.

Astfel, Gaberi a specificat că săptămâna trecută, la Tudora, Ştefan Vodă, au fost nimiciți 63 de porci dintr-o fermă, care ar fi contractat virusul după ce au fost hrăniți cu lucernă cosită în lunca Nistrului. De aceea, premierul Pavel Filip a cerut măsuri urgente pentru a preveni răspândirea bolii pe teritoriul țării noastre.

„Este nevoie de implicarea și de mobilizarea tuturor instituțiilor și autorităților. Fiecare instituție are competențe pentru a contribui la lupta cu această epidemie. Lovitura economică poate fi una foarte mare. Nemaivorbind de latura socială, pentru că în Republica Moldova, practic fiecare gospodărie de la sat, crește un porc acasă”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a cerut elaborarea și aprobarea unui Plan complex de acțiuni pentru a preveni extinderea pestei porcine.

Advertisement

Potrivit acestuia, urmează a fi sacrificați circa 700 de porci din localitățile afectate de pesta porcină africană. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți. Suma care va fi alocată în acest scop se ridică la 1,5 milioane lei.

În context, una dintre cele peste 23 de acțiuni incluse în planul aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale se referă la necesitatea reducerii numărului de mistreți. Astfel perioada de vânat a mistreților va fi extinsă pe tot parcursul anului și vor fi create și grupuri speciale pentru vânatul mistreților.

Va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc. În paralel, va fi desfășurată o amplă campanie de informare a populației despre pericolul răspândirii pestei porcine africane. De asemenea, vor fi evaluate plantațiile de porumb, în scopul neadmiterii procesării ca furaje pentru animale a plantelor de porumb afectate de către mistreți.

În plus s-a propus ca toți porcii din localitățile unde au fost depistate trei sau mai multe focare de pestă porcină să fie nimiciți, iar statul va analiza posibilitatea de a oferi compensații gospodăriilor care vor fi afectate

Până în prezent, 252 de porci din țară au fost nimiciți în urma contractării virusului.

Pagube de milioane 

Şeful ANSA a spus că va fi nevoie de surse suplimentare nu doar pentru despăgubiri.

"Am calculat cheltuielile pentru întreținerea și respectarea normelor de biosecuritate în cazurile din Ștefan Vodă, cum ar fi instalarea filtrelor, procurarea dezinfectanților. Acestea sunt practic egale cu sumele necesare pentru despăgubirile ce vor trebui achitate în caz că vor fi sacrificate toate animalele”, a punctat Gaberi.

Conform specialiștilor, boala afectează porcii domestici și cei sălbatici. Virusul nu se transmite la om, dar poate genera pierderi mari crescătorilor de porci.

PPA este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ajunge în țară se pot înregistra pagube de zeci și sute de milioane lei.

Datele statistice arată că la începutul acestui an în Republica Moldova erau atestate 439.000 de porcine, în scădere cu circa 14.000 față de anul precedent. Din totalul de porcine, 56,4% erau în gospodările populației. O eventuală extindere a bolii ar putea avea efecte grave pentru populație și economia țării.

De notat că pesta porcină face ravagii în statele vecine. Astfel în România, pesta a fost confirmată la cea mai mare fermă de porci din țară și a doua ca mărime din UE, fiind sacrificați peste 250.000 de porci.Oportunitati