Strategia ANTA și recomandările experților Programului USAID pentru Reforme Structurale [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 19.09.2018 11:50   2039
În condițiile în care circa 90% din transportul de mărfuri din Republica Moldova se efectuează cu transportul auto, creșterea eficienței acestui sector influențează direct dezvoltarea socială și economică a țării.

Instituția responsabilă de implementarea documentelor de politici publice și strategiilor naționale de dezvoltare în domeniul transporturilor rutiere este Agenția Națională Transport Auto (ANTA), care după o serie de reorganizări are nevoie de fortificare și de o dezvoltare instituțională.

Obiective și riscuri

În acest sens Agenția în parteneriat cu Programul Reforme Structurale în Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a prezentat Programul de Dezvoltare Strategică (PDS) al ANTA pentru anii 2018-2020 și acțiunile recomandate pentru îmbunătățirea capacităților operaționale ale ANTA rezultate din recentul Studiu de evaluare a coridoarelor comerciale realizat în cadrul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova.”

Potrivit directorului ANTA Vsevolod Bocșanean, programul este documentul de bază în planificarea strategică a Agenției, în scopul implementării politicilor în administrarea domeniului transporturilor rutiere, iar realizarea obiectivelor lui va permite crearea unui sistem de transport rutier durabil și eficient.

Programul are șase obiective de bază: dezvoltarea managementului organizațional orientat spre calitate; modernizarea serviciilor publice din punct de vedere tehnologic; îmbunătățirea procesului de control; perfecționarea și calificarea resurselor umane, sporirea eficienței prin responsabilitate și transparență și cooperare internațională.

De asemenea, s-au identificat cinci riscuri posibile, care pot face obiectul Programului de dezvoltare ANTA pentru anii 2018-2020, principalele fiind lipsa de sprijin din partea partenerilor de dezvoltare și pierderea personalului calificat

Estimările făcute de specialiștii ANTA arată că pentru realizarea activităților planificate în sunt necesare circa 500 milioane lei. Ținând cont de faptul, că bugetul anual al Agenției este de aproximativ 60 milioane lei, obiectivele propuse nu vor putea fi realizate fără suportul tehnic și financiar din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Advertisement

Douglas Muir, Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova a declarat că este în dialog permanent cu ANTA și că Programul pe care îl reprezintă va sprijini implementarea PDS.

Potrivit lui, studiile efectuate de specialiștii USAID au scos la iveală existența mai multor bariere în calea dezvoltării transportului rutier și fără dezvoltarea capacităților ANTA acestea nu vor putea fi eliminate.

Bariere comerciale și soluții

Totodată el a menționat o serie de factori cheie care afectează dezvoltarea transportului și coridoarelor comerciale. 

„Aveți Portul Internațional Giulrgiulești, care nu este utilizat la capacitate maximă; este regiunea transnistreană, prin care nu pot fi realizate exporturi din Republica Moldova; aveți frontiera cu România, care e și frontieră cu UE și unde sunt aplicate cerințele stricte ale Uniunii Europene...Analizele au arătat că la punctele de trecere a frontierei cu România se atestă cele mai mari probleme, iar transportatorii sunt nevoiți să aștepte foarte mult timp pentru a trece hotarul. Aceasta în condițiile în care peste 65% din exportul Moldovei se face pe piața UE”, a punctat Douglas Muir.

În opinia Directorului Programului USAID Reforme Structurale e nevoie de efortul ambelor părți - România și Republica Moldova pentru a soluționa problema. Or 70% din timpul necesar pentru transportarea unor mărfuri din Moldova este irosit la frontieră.

Douglas Muir a menționat printre probleme și starea proastă a drumurilor, care împiedică activitatea comercială, mai ales pentru anumite produse. Întârzierile la punctele de trecere a frontierei afectează în mod negativ performanța coridoarelor comerciale și, într-un final, fluxurile comerciale.

Control de stat selectiv – prin evaluarea riscurilor

Oleg Grigoroi, specialist superior în cadrul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, s-a referit la obiectivul 3 ce se referă la reforma controlului de stat. Or acum ANTA în afară de controlul activității operatorilor de transport are în împuterniciri de a verifica și securitatea muncii și de a se ocupa și de protecția consumatorilor.

Astfel, în cadrul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, a fost elaborată o metodologie sectorială pentru ANTA care permite Agenției să realizeze selectiv controlul de stat în baza analizei activității companiilor conform criteriilor de risc.

Reprezentanții transportatorilor au salutat implementarea unui astfel de program, dar au atras atenția asupra faptului că realizarea acestuia pe teritorilui Moldovei nu ar fi suficientă. „E nevoie ca și în țările vecine să se aplice astfel de măsuri, de fluidizare a transportului”, a declarat Eugen Dațco, directorul Uniunii Drumarilor.

Sergiu Bucătaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii a spus că există un dialog permanent și cu Ucraina și cu România pentru a facilita transportul. Astfel în relația cu Ucraina se lucrează la implementarea regimului liberalizat pentru transport, iar cu România se depun eforturi pentru simplificarea procedurilor de devămare.

Dumitru Albulesa, administratorul AITA a menționat o altă problemă la frontiera cu România, care duce la pierdere de timp: schimbul de informații între autoritățile române și moldoveni ce efectuează controlul la frontieră se face în continuare pe suport de hârtie.

Citiți și:

Studiu: hotarul de la Prut este principala barieră comercială pentru MoldovaOportunitati