Noua inițiativă a lui Plahotniuc este deja în programul Guvernului

shadow
Miercuri, 24.10.2018 06:34   2748
Peste 150.000 de bugetari vor beneficia, începând cu 1 decembrie 2018, de creșteri salariale de minimum 20%, iar niciun angajat nu va avea salariul mai mic de 2.000 de lei, a anunțat liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, la finele ședinței săptămânale a formațiunii.

Ideea nu este una nouă și face parte din Conceptul privind sistemul unitar de salarizare aprobat de Guvernul Filip încă pe 28 iulie 2017.

Potrivit lui Vladimir Plahotniuc, salarii majorate vor ridica profesorii, medicii, asistenții sociali și funcționarii din primării, iar reforma salarizării, care poartă denumirea de „Salarii bune pentru Moldova”, se va desfășura în două etape și prevede creșteri salariale de minim 20%.

Plahotniuc promite majorări de salarii cu 20% și chiar cu 90% 

„Economia este în creștere, ceea ce ne permite nouă astăzi să venim cu o inițiativă extraordinară, care îi va face de data asta pe cetățeni să simtă această creștere economică, la modul cel mai direct, în buzunarele lor. Datorită acestei reforme a salarizării, peste 150.000 de bugetari vor avea majorări esențiale la salarii.

Printre domeniile profesionale vizate de reforma salarizării sunt educația, sănătatea, asistența socială, autoritățile publice locale. Pentru aceste categorii de bugetari, salariile vor crește cu 20, cu 50, iar pentru unii chiar și cu 90 de procente, ceea ce este o creștere de salarii fără precedent în Republica Moldova”, s-a lăudat Plahotniuc.

Citiți și:

Un nou sistem de salarizare în sectorul bugetar

Totodată liderul democrat a spus că în prezent în Moldova circa 36.000 de angajați primesc salarii sub 2.000 de lei.

„Vreau să menționez că noi planificăm deja a doua etapă a reformei salariale, astfel ca, în primăvara anului 2019, cei care acum nu au beneficiat de creșteri salariale să aibă salarii mai mari”, a mai afirmat președintele democraților.

Cine sunt autorii

Nici premierul și nici membrii Guvernului nu au comentat inițiativa și nu au spus cât poate costa și de unde vor lua bani pentru astfel de majorări de salarii.

Potrivit Guvernului aceasta informație va fi anunțată în cadrul unei conferințe de presă după ședința din 24 octombrie 2018. În același timp ideea anunțată de liderul democrat este una mai veche și era deja pe agenda Guvernului de aproape doi ani.

Astfel de la începutul anului 2017 se lucrează la unproiect de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, responsabil fiind Ministerul Finanțelor, dar documentul a fost elaborat cu participarea experților locali și internaționali, inclusiv Banca Mondială.

La începutul lunii iulie 2018 premierul Pavel Filip a anunțat chiar că documentul este gata și ar urma să fie prezentat în scurt timp spre aprobare Guvernului și Parlamentului. Dar au mai trecut patru luni și acum Vladimir Plahotniuc și democrații își asumă toate meritele pentru acest document.

Tot atunci s-a anunțat că proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nu prevede cuantumul salariilor. Acesta urmează să fie calculat anual, în baza salariului minim pe economie stabilit la începutul anului în legea bugetului.

Se prevedea că noul sistem de salarizare va reprezenta o grilă unică cu 15 grade și 130 de clase de salarizare. Salariul de bază va reprezenta principalul element al remunerației angajaților, majoritatea sporurilor fiind încorporate în acesta.

De notat că în prezent există câteva modalități de stabilire a salariilor. Unele sunt racordate la salariul mediu, dar marea majoritate sunt pe rețeaua tarifară unică. În sistem există o mare inechitate pentru că există trei modalități separate de stabilire a salariului.

În special, salariile celor care sunt racordate la salariul mediu pe economie și care sunt recalculate în fiecare an sunt favorizați, pe când ceilalți sunt salarizați în baza rețelei tarifare unice, salariile sunt foarte mici, pornesc de la o mie de lei și nu beneficiază de această recalculare. Această inechitate de fapt nu este una benefică pentru a înregistra o performanță.

În plus sistemul actual este foarte fragmentat și pentru unii angajați la stat exista până și 17 sporuri la salariu. 

10 cifre ce caracterizează actualul sistem de salarizare

Mold-street a făcut o sinteză cu cele mai importante cifre ce caracterizează actualul sistem de salarizare din domeniul bugetar, conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor la mijlocul anului 2017.

1 - Sectorul bugetar cuprinde 200.087 de posturi ocupate de aproape 185.000 de angajați (grad de ocupare - 92,5%);

2 - Ponderea angajaților bugetari din numărul total de angajați din țară - 16,4% (conform datelor Biroului Național de Statistică în 2016 erau 1,22 milioane de persoane ocupate în țară);

3 - Cheltuielile de personal în sectorul bugetar sunt estimate la 12,4 miliarde de lei, din care 9,85 miliarde lei pentru remunerarea muncii;

4 - Cheltuielile de personal din bugetul public național (BPN) reprezintă 8,4% din PIB. Comparativ cu alte state din comunitatea OCDE, acest indicator este mai mare cu câteva puncte procentuale (în medie, acesta nu depășește 5%).

5 - Salariul total mediu lunar pe unitate calculat în sectorul bugetar constituia în 2017 circa 4.776 lei pe lună, cu 7% mai mic decât salariul mediu pe economie.

6 - Cel mai mic salariu în sectorul bugetar era de 1.200 lei, care este cu 33% mai mic decât minimul de existență și cu 50% mai mic decât salariul minim în sectorul real.

7 - Peste 100.000 de angajați (55%) din sectorul bugetar aveau salarii totale cuprinse între 1.200 și 2.380 lei.

8 - Cel mai mare salariu în sectorul bugetar era de 27.000 lei. Cele mai mari salarii sunt stabilite pentru posturile de judecător și procuror, unde cel mai mic salariu pornește de la 12.500 lei. Această categorie de angajați cuprinde circa 1.200 persoane sau 0.65% din numărul total de angajați în sectorul bugetar.

9 - Ponderea cea mai mare din totalul cheltuielilor de personal ale sectorului bugetar revine ramurii „Învățământ” cu 43,2%, urmată de „Ordine publică și securitate națională” cu 22,7% și Servicii de stat cu destinație generală - cu 15,6% din total.

10 - Deși salariile sunt mici, angajații bugetari pot beneficia de numeroase sporuri salariale. Astfel pentru cadrele didactice în școlile profesionale sau universități există până la 17 tipuri de sporuri salariale, iar la militari, polițiști, ofițeri CNA, angajați de la penitenciare și paza de stat, numărul sporurilor este chiar mai mare.

Cheltuielile de personal: 23% din buget

De notat că autoritățile constată un nivel înalt al cheltuielilor de personal (peste 20% din cheltuielile totale ale BPN) și deficiențe în sistemul de salarizare în vigoare, care impun necesitatea unui control strict și întreprinderea de măsuri pentru sporirea transparenței acestora. 

Astfel dacă în anul 2016 cheltuielile de personal din bugetul de stat au constituit circa 11 miliarde de lei, în 2017 au urcat la 12,5 miliarde lei, iar în 2018 vor constitui 13,8 miliarde de lei, adică 8,6% din PIB, sau 22,3% din totalul cheltuielilor BPN. 

În consecință se poate de spus că inițiativa nu este o majorare de salarii, ci un pas spre restructurarea actualului sistem de salarizare și acest pas este realizat pentru că mai departe nu se mai putea. Or costurile de întreținere a actualului sistem sunt prea mari.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati