Ouăle și carnea de pasăre din Moldova nu pot ajunge în UE

shadow
Vineri, 14.09.2018 07:20   2021
Au trecut deja patru ani de la semnarea Acordului de Liber cu Uniunea Europeană, dar deocamdată doar o întreprindere din regiunea separatistă are dreptul să exporte producția de origine animalieră pe piața UE.

Autoritățile de la Chișinău anunță de câteva luni că depun eforturi susținute pentru implementarea Foii de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în UE carne și ouă de pasăre categoria B (pentru al II semestru 2017 - I semestru din 2019).

Aceasta a fost elaborată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în scopul mobilizării eforturilor tuturor părților interesate, la nivel național, de a obține dreptul de a exporta în UE produse avicole. 

Citiți și: 

Jumătate din fabricile avicole din Moldova s-au închis

Foaia de Parcurs a fost prezentată și la Bruxelles Comisiei Europene în cadrul reuniunii Sub-Comitetului pentru Probleme Sanitare și Fitosanitare Republica Moldova-Uniunea Europeană din 12-13 iulie 2018.

Documentul presupune acțiuni complexe cum ar fi: armonizarea cadrului legislativ național la normele și standardele europene în domeniu; modernizarea și acreditarea laboratoarelor naționale de referință în domeniul sănătății animale și al siguranței alimentelor, instruirea specialiștilor; conformitatea operatorilor din industrial avicolă la standardele de calitate și siguranță; dezvoltarea capacităților inspectorilor ANSA de a efectua eficient controalele; capacitatea instituțională de a detecta prompt bolile animalelor și de a preveni răspândirea acestora etc.

Advertisement

Pentru a ști însă cât de aproape suntem de obținerea dreptului de a exporta carne și ouă de pasăre în UE, e nevoie însă de organizat un audit de țară, susține expertul Mantas Staskevicius, Director adjunct al Serviciului pentru Siguranța Alimentară și Veterinară din Lituania, care a prezentat în cadrul unei întruniri la ANSA un raport privind procedurile de organizare a auditului.

"Cred că am fi putut să avansăm mult mai mult în acest domeniu (exportul produselor avicole în UE n.r.), or iată că din 2014 situația nu s-a schimbat semnificativ. Deși am avut tot sprijinul partenerilor europeni, de abia în acest an ne apropiem în mod real de îndeplinirea criteriilor stabilite de UE pentru a obține dreptul de a exporta produse avicole", consideră vicepremierul Iurie Leancă.

De notat că pentru a informa asupra cerințelor UE privind importul cărnii de pasăre și a ouălor, precum și asupra pașilor ce urmează a fi întreprinși de Republica Moldova pentru a obține dreptul de export al acestor produse, ANSA a organizat pe 13 septembrie și o întrunire, la care au participat reprezentanți de la 37 din cele 41 de întreprinderi avicole.

De notat că anterior autoritățile au tot declarat că în curând producătorii din Moldova vor putea exporta carne și ouă de pasăre în UE, dar aceasta nu s-a realizat din cauza mai multor impedimente la nivel național, dar și nevoii de a investi sume enorme în modernizarea infrastructurii, inclusiv laboratoare și întreprinderi. 

Citiți și: 

În prezent doar mierea naturală, caviarul și praful de ouă pot fi exportate în UEOportunitati