Aeroportul Internațional Chișinău are o nouă pistă

shadow
Joi, 13.09.2018 16:20   1169
Pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost inaugurată o nouă pistă pentru decolarea și aterizarea aeronavelor. Aceasta are o lungime de 2,4 kilometri și o lățime de 45 de metri.

Noua pistă dispune de aproape 30 de locuri de parcare pentru aeronave, iar costul proiectului a fost de aproape 17 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei Avia Invest.

Pista este dotată la ambele capete cu echipamente de radionavigație și de balizaj luminos ce permite aterizarea din orice direcție, timp de zbor mai redus și reducerea consumului de combustibil. Această facilitate oferită companiilor aeriene de către Aeroport va reduce considerabil riscul întârzierilor sau anulării curselor, iar pasagerii vor putea călători conform programului de zbor. 

Compania susține că în procesul de construcție a pistei a fost utilizată tehnică specială, care a oferit posibilitatea recuperării materialelor rezultate în urma demolării betonului vechi, iar prin folosirea materialelor reciclate s-a contribuit la conservarea resurselor naturale.

Advertisement

Decizia de a construi noua pistă a fost luată de Avia Invest acum un an și a fost justificată de necesitatea de a putea opera zboruri non-stop pe aeroport, în timp ce se lucrează la pista de bază.

Lucrările de construcție au fost efectuate de compania austriacă Strabag, conform proiectelor realizate în cele mai mari aeroporturi europene și cu respectarea celor mai înalte standarde. Mai mult, firma constructoare garantează un termen de exploatare pentru pista renovată de 30 de ani.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat pe 30 august 2013, pentru o perioadă de 49 ani de societatea Avia Invest SRL. Valoarea investițiilor planificate - 244,2 milioane de euro și are ca obiectiv modernizarea serviciilor aeroportuare în trei etape.

Prima etapă a fost implementată, iar în prezent se realizează a doua etapă a proiectului care presupune cel mai mare volum de investiții, susține Petru Jardan directorul Avia Invest.

De notat că transmiterea în concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău a fost însoțită de scandaluri politice, de investigații ale Centrului Național Anticorupție, de procese de judecată. Contractul de concesiune a fost contestat și în instanțe, dar acesta nu a putut fi reziliat.

Citiți și:

Cum milioanele de la Aeroport au „zburat” la administrația președinției RusieiOportunitati