Criză de bani la buget? De ce nu se fac lucrări de reconstrucție a unui drum de 83 de milioane lei [SONDAJ]

shadow
Joi, 13.09.2018 05:09   5087
11 luni în urmă autorităţile anunţau că a fost semnat un contract privind reconstrucția drumului L-326 M2 Clișova - Suhuluceni - Leușeni – Verejeni, ce va asigura conexiunea dintre opt localități din raioanele Orhei și Telenești.

Contractul în valoare de 83,2 milioane lei a fost câştigat de compania Lusmecon, controlată de familia lui Anatolie Ghilaş, directorul general al Agenției Relații Funciare și Cadastru.

Citiţi şi:

Un nou contract de zeci de milioane pentru compania controlată de familia unui funcționar

Lucrările proiectului prevăd reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere pe o distanță de mai mult de 23 kilometri, reabilitarea și construcția la 17 podulețe, patru intersecții giratorii, amenajarea a cinci intersecții de acces, instalarea marcajelor rutiere și a parapetelor metalice, precum și a patru stații de transport public.

"Reabilitarea acestei porțiuni de drum va facilita accesul la servicii publice pentru circa 18.000 de cetățeni din raioanele Telenești și Orhei”, menționa un an în urmă Dorin Andros, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 
 
Au trecut aproape 11 luni de la semnarea contractului, dar pe şantier bate vântul ne scrie un localnic, care a publicat şi mai multe fotografii pe pagina sa de facebook.

Advertisement

E adevărat că pe un segment de 11 kilometri din acest drum.
 
"11 km - este distanţa de drum anevoios dintre Ciocâlteni (Orhei) şi Suhuluceni (Teleneşti). Îl parcurg practic săptămânal, de dragul părinţilor. Fără câteva înjurături bune nu pot conduce pe acest traseu, probabil şi Dvs. veţi face ca mine dacă veţi avea ocazia să ajungeţi prin locurile cu pricina", scrie Grigore Stegarescu. 
 
Totodată el se adresează către autorităţi, inclusiv premierului Pavel Filip, dar şi publicaţiei Mold-Street cu solicitarea de a fi informat despre stadiul implementării acestui proiect. Cu atât mai mult cu cât prim-ministru a scris într-o postare pe 9 august, "că pentru traseul Ciocâlteni-Clişova au fost acordate 7 milioane lei". 
 
Acest segment face parte din drumul L-326 M2 Clișova - Suhuluceni - Leușeni – Verejeni.  
Din informaţiile oficiale rezultă că acest proiect de reconstrucție a drumului L-326 M2 nu va putea fi realizat în acest an şi e puţin probabil ca aceasta să se întâmple şi la anul. Motivul este lipsa banilor.
 
Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii în 2018, pentru implementarea acestui proiect au fost alocate doar 5 milioane lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), 1,5 milioane – din contul Administrației de Stat a Drumurilor și alte 900.000 de lei din resursele nevalorificate din contul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) pentru anul 2017. 
 
Totodată s-au prevăzut şi 5 milioane de lei din Fondul Rutier. În total aproximativ 12 milioane de lei, în timp ce lucrările costă de şase ori mai mult.
 
Reprezentanţii Agenției de Dezvoltare Regională Centru spun că până la finele anului ar mai putea fi alocată o suma de 3-4 milioane lei, pentru lucrările de reabilitare a unor segmente din acest drum.
 
Resursele însă nu vor fi suficiente pentru reconstrucţia intregrală a drumului. Aşa că speranţele sunt ca în bugetul pentru 2019 să fie prevăzute resurse suficiente în acest scop.


Oportunitati