Criză de bani la buget? De ce nu se fac lucrări de reconstrucție a unui drum de 83 de milioane lei [SONDAJ]

shadow
Joi, 13.09.2018 05:09   6458
11 luni în urmă autoritățile anunțau că a fost semnat un contract privind reconstrucția drumului L-326 M2 Clișova - Suhuluceni - Leușeni – Verejeni, ce va asigura conexiunea dintre opt localități din raioanele Orhei și Telenești.

Contractul în valoare de 83,2 milioane lei a fost câștigat de compania Lusmecon, controlată de familia lui Anatolie Ghilaș, directorul general al Agenției Relații Funciare și Cadastru.

Citiți și:

Un nou contract de zeci de milioane pentru compania controlată de familia unui funcționar

Lucrările proiectului prevăd reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere pe o distanță de mai mult de 23 kilometri, reabilitarea și construcția la 17 podulețe, patru intersecții giratorii, amenajarea a cinci intersecții de acces, instalarea marcajelor rutiere și a parapetelor metalice, precum și a patru stații de transport public.

"Reabilitarea acestei porțiuni de drum va facilita accesul la servicii publice pentru circa 18.000 de cetățeni din raioanele Telenești și Orhei”, menționa un an în urmă Dorin Andros, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 
 
Au trecut aproape 11 luni de la semnarea contractului, dar pe șantier bate vântul ne scrie un localnic, care a publicat și mai multe fotografii pe pagina sa de facebook.

Advertisement

E adevărat că pe un segment de 11 kilometri din acest drum.
 
"11 km - este distanța de drum anevoios dintre Ciocâlteni (Orhei) și Suhuluceni (Telenești). Îl parcurg practic săptămânal, de dragul părinților. Fără câteva înjurături bune nu pot conduce pe acest traseu, probabil și Dvs. veți face ca mine dacă veți avea ocazia să ajungeți prin locurile cu pricina", scrie Grigore Stegarescu. 
 
Totodată el se adresează către autorități, inclusiv premierului Pavel Filip, dar și publicației Mold-Street cu solicitarea de a fi informat despre stadiul implementării acestui proiect. Cu atât mai mult cu cât prim-ministru a scris într-o postare pe 9 august, "că pentru traseul Ciocâlteni-Clișova au fost acordate 7 milioane lei". 
 
Acest segment face parte din drumul L-326 M2 Clișova - Suhuluceni - Leușeni – Verejeni.  
Din informațiile oficiale rezultă că acest proiect de reconstrucție a drumului L-326 M2 nu va putea fi realizat în acest an și e puțin probabil ca aceasta să se întâmple și la anul. Motivul este lipsa banilor.
 
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii în 2018, pentru implementarea acestui proiect au fost alocate doar 5 milioane lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), 1,5 milioane – din contul Administrației de Stat a Drumurilor și alte 900.000 de lei din resursele nevalorificate din contul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) pentru anul 2017. 
 
Totodată s-au prevăzut și 5 milioane de lei din Fondul Rutier. În total aproximativ 12 milioane de lei, în timp ce lucrările costă de șase ori mai mult.
 
Reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Centru spun că până la finele anului ar mai putea fi alocată o suma de 3-4 milioane lei, pentru lucrările de reabilitare a unor segmente din acest drum.
 
Resursele însă nu vor fi suficiente pentru reconstrucția intregrală a drumului. Așa că speranțele sunt ca în bugetul pentru 2019 să fie prevăzute resurse suficiente în acest scop.


Oportunitati