Prețul petrolului a crescut cu 10%. În Moldova se poate scumpi benzina, motorina și gazul

shadow
Miercuri, 12.09.2018 20:46   1197
Cotațiile petrolului au depășit, miercuri, 12 septembrie, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oară din luna mai, după o scădere peste estimări a stocurilor de petrol din SUA, precum și în contextul temerilor privind reducerea exporturilor din Iran.

La finalul zilei, barilul de petrol Brent era tranzacționat la 79,73 dolari, cu 0,81% peste referință, după ce anterior a atins un maxim intraday de 80,13 dolari, cea mai ridicată cotație începând cu data de 17 mai.

Datele de la Bursă arată că în ultimele trei zile petrolul s-a scumpit cu aproape 4%, iar în decurs de o lună cu circa 10%.

La scumpirea petrolului contribuie și îngrijorările legate de scăderea livrărilor de petrol din Iran, al treilea mare producător din cadrul OPEC, în condițiile în care luna viitoare își produc efectul sancțiunile economice americane, reintroduse în acest an după retragerea SUA din acordul nuclear internațional.

Washingtonul și-a îndemnat aliații să reducă importurile de petrol iranian, iar unele țări asiatice par să urmeze sfatul: Coreea de Sud, Japonia, India.

“Credem că fundamentele sprijină tot mai mult o creștere a prețurilor, cel puțin la nivelurile actuale.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati