Preţul petrolului a crescut cu 10%. În Moldova se poate scumpi benzina, motorina şi gazul

shadow
Miercuri, 12.09.2018 20:46   927
Cotațiile petrolului au depășit, miercuri, 12 septembrie, pragul de 80 dolari pe baril pentru prima oară din luna mai, după o scădere peste estimări a stocurilor de petrol din SUA, precum și în contextul temerilor privind reducerea exporturilor din Iran.

La finalul zilei, barilul de petrol Brent era tranzacționat la 79,73 dolari, cu 0,81% peste referință, după ce anterior a atins un maxim intraday de 80,13 dolari, cea mai ridicată cotație începând cu data de 17 mai.

Datele de la Bursă arată că în ultimele trei zile petrolul s-a scumpit cu aproape 4%, iar în decurs de o lună cu circa 10%.

La scumpirea petrolului contribuie și îngrijorările legate de scăderea livrărilor de petrol din Iran, al treilea mare producător din cadrul OPEC, în condițiile în care luna viitoare își produc efectul sancțiunile economice americane, reintroduse în acest an după retragerea SUA din acordul nuclear internațional.

Washingtonul şi-a îndemnat aliaţii să reducă importurile de petrol iranian, iar unele ţări asiatice par să urmeze sfatul: Coreea de Sud, Japonia, India.

“Credem că fundamentele sprijină tot mai mult o creștere a prețurilor, cel puțin la nivelurile actuale.

Advertisement

Deși nu prezicem în mod clar o apreciere a Brentului până la 100 de dolari pe baril, vedem un risc real ca acest lucru să se întâmple”, susţin analiștii băncii britanice HSBC, citați de Reuters.

În plus Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a raportat o scădere de 5,3 milioane de barili a stocurilor din SUA în săptămâna încheiată pe 7 septembrie, mult peste estimările analiștilor, care preconizau un declin de 800.000 barili, până la 2,7 milioane de barili.

De notat că tot EIA anunţă că în luna august 2018 SUA a redevenit cel mai mare producător de petrol din lume cu un volum de circa 11 milioane barili pe zi depăşind astfel Rusia şi Arabia Saudită.

Cât despre impactul scumpirii petrolului la bursele internaţionale asupra consumatorilor din Moldova, apoi acesta se va face resimţit cu întârziere de aproape trei luni, ca urmare a modificărilor din legislaţie, adoptate în luna iulie, de majoritatea parlamentară în frunte cu deputaţii Partidului Democrat.

În consecinţă în loc de o majorare treptată cu 20-40 de bani pentru un litru de benzină şi motorină, aşa cum se întâmplă în cazul gazului lichefiat, am putea asista la o majorare cu 1,5-1,8 lei în luna octombrie.

Scumpirea barilului de petrol va duce şi la creşterea tarifului de import a gazelor din Rusia şi deja la începutul anului viitor va fi nevoie de o majorare a tarifelor pentru consumatori.

Citiţi şi:

Războiul prețurilor de pe piața petrolieră. Ce ascunde elOportunitati